Over Hippiemeisje

elsikeIk ben Els, een jonge vrouw van 35 die in Mechelen (België) woont.

Deze blog begon ik in 2012, ik wist er totaal geen richting mee uit te gaan. Men zei mij dat ik goed kon schrijven en ik deed het graag, dus begon ik een blog… Persoonlijke blog dan maar, dat kon nog alle richtingen uit…
Hippiemeisje was op dat moment mijn bijnaam en zo werd de naam van mijn blog gekozen.

Het kwam ook traag op gang, ik vond moeilijk dingen om op te schrijven en als ik dan wel iets vond, dacht ik: daar heeft toch niemand zaken mee en wie zou het ook al interesseren? Het leek zo banaal… Veel kwam er in het begin dus niet op. Het was mijn (ondertussen overleden) vriend die me aanspoorde er echt iets mee te doen, dat had hij wel in zich: talenten moet je benutten, vond hij. En gelijk had hij.

Maar ik probeerde wel wat en hoe persoonlijker ik werd en hoe meer ik vanuit mijn gevoelswereld schreef, hoe meer lezers, volgers en complimenten ik kreeg.  Blijkbaar lag hier echt mijn talent, over gevoelens schrijven. Ik kreeg berichten van mensen dat ze troost vonden in mijn berichten en dat ik zo velen een stem gaf, sommige berichten van mij werden 800 keer gedeeld (anderen dan weer maar 2 keer hoor! 😉 ) Er kwam ook wel iets uit voort, ik schreef voor het Kinderwensmagazine, zappyouders, Goed Gevoel, allerlei andere boekskes en zelfs “de gazet. Er kwam ook een stuk in een theaterstuk en ondertussen is zelfs het eerste plagiaat opgedoken. Hoe rot ook, ergens is het ook een compliment. Ook op Mechelen Blogt staat er wat van mijn hand te lezen. En ik werd ondertussen zelf benaderd door een uitgeverij, maar toen sloeg de faalangst weer toe…. Meer naar mijn hand, buiten deze blog om, kan je vinden op de pagina “in de pers” van de site

Ik werd ook gevraagd als ghostwriter, best bizar om te doen en ergens wringt het schoentje. Ik schrijf het, maar niemand mag het weten, het is het verhaal van iemand anders.  Toch zijn er al zo’n 2 boeken op de markt, de ene schreef ik  bijna helemaal, bij de andere deed ik niet meer dan een bijdrage. Ik schrijf ondertussen ook voor het magazine van Uilenspiegel.

Mijn blog is dus persoonlijk en gaat nogal vele richtingen uit, grote thema’s waren/zijn:

 • het rouwen na het overlijden van mijn partner Guido in 2014
 • mijn persoonlijk proces inzake Complex Trauma. Complex Trauma zijn de gevolgen van vroegkinderlijk trauma en onveilige hechting. Ik werd mishandeld als kind, het heeft lang geduurd eer ik dat durfde uitspreken, maar het is niet anders. En na het mijn hele leven zwijgen, ga ik nu voor bewustmaking, bij Complex Trauma zijn de hersenen beschadigd omdat die heel erg gevormd worden in de baarmoeder en tijdens de eerste levensjaren, dat ziet men zelfs gewoon op scan. Daarom noemt men dit ondertussen zelfs geen psychiatrie meer, maar een puur fysisch probleem. Omdat mijn lichaam normaal reageert op mijn beschadigd zenuwstelsel en anders gevormde hersenen en ik constant in “Fight or Flight” zit.
 • Daarnaast schrijf ook heel vaak over PCOS, onvruchtbaarheid en fertiliteit. In 2009 zat ik voor de eerste keer bij een fertiliteitsarts. 10 jaar later loopt er nog steeds geen kindje rond, al heb ik wel ervaring met zwangerschapsverlies.
 • Ik heb daarnaast nog niet zo heel lang geleden ontdekt dat ik hoogbegaafd ben en ook daarover schrijf ik, het is namelijk echt wel veel meer dan een zogenaamd hoog IQ en eigenlijk niet echt een pretje.

Die drie zijn zowat missies geworden van mezelf, ze zijn ook behoorlijk taboe of op zijn minst gezegd moeilijk bespreekbaar. Ik schrijf ook over andere zaken, het blijft een persoonlijke blog. Zo vind je even goed iets terug over Nick Cave omdat ik die goed vind of een persoonlijke bedenking na een lezing van Dirk De Wachter…

Schrijf ik autobiografisch? Ja, een absolute ja….
Is dat dan de waarheid? Nee, een absolute nee
De waarheid bestaat immers gewoon niet. Laat je twee mensen hetzelfde vertellen over dezelfde gebeurtenis hoor je zo een groot verschil in beide verhalen, ik vind het trouwens heel fascinerend en het is pure psychologe, nog zo een interessegebied van mij. Het heeft alles te maken met uit welk gezin je zelf komt (zelfs al ben je 60), alle eerdere ervaringen, wat jij op die moment voelt, denkt, in welke levensfase je zit, zelfs met wie je getrouwd bent en of je al dan niet een partner hebt en welke job je uitvoert, etc…. met nogal alles in jouw leven. Dat heet je persoonlijk referentiekader en daarom is geen enkele herinnering hetzelfde, geen enkele. Psychologie blijft fascinerend, vind ik toch. 😉 Daarbij komend dat deze blog vooral een gevoelswereld-blog werd, is dit zeker heel belangrijk om in het achterhoofd te houden als je dit alles leest. En ja, zoals Nick Cave zegt: autobiografisch schrijven moet je ook interessant genoeg maken zodat mensen het lezen. Oeps…

Wie ik verder ben? Volgens mijn vriend ben ik in eerste instantie een standvastige doorzetter die weet wat ze wil van het type wereldverbeteraar, zo een die de wereld ook nodig heeft en hij ook nodig heeft. Verder zei mijn lerares Latijn vroeger dat ik een echte rebel ben, ik ben niet echt goed in “meedoen met de rest”,  een einzelganger, maar wel een die bijtijds ook sociaal contact nodig heeft. Mijn moeder noemt me “een specialleke met veel vrijheidsdrang” en dat dat al meer dan duidelijk was vanaf ik geboren werd. Op school was ik “die rare van de Latijnse” en kreeg ik te horen van iemand dat hij nooit iemand had gekend die zo graag ‘normaal’ wilde zijn, maar het nooit zou zijn… Tja, het is allemaal gezegd over mij, maar ik kan me in alles ervan wel vinden. Buiten schrijven hou ik me bezig met tekenen en schilderen, gitaar, lezen, fietsen, de rust van de natuur, babysitten en ik doe vrijwilligerswerk bij een kansarmenvereniging, bij Dokters van de Wereld, Natuurpunt, Uilenspiegel, Kinderwens Expertisenetwerk en links en rechts zet ik me nog voor het een en ander in. Ik heb dat nodig… Ik studeerde af als psychiatrisch verpleegkundige, deed in avondonderwijs nog orthopedagogie en kinderwensconsulent en nu ga ik voor mijn oorspronkelijke droom: psychologie… Ik ben nu eenmaal een bezige bij… Maar het liefst van al hou ik me bezig met schrijven.

Ik begon in 2012 met deze blog en zie zelf grote evolutie… ook het evenwicht zoeken in persoonlijk schrijven, want bij persoonlijk schrijven zijn ongetwijfeld anderen betrokken, maar hoe laat ik hen aan bod komen, hoe zorg ik er voor dat het vooral mijn verhaal blijft en hoe zorg ik er voor dat niemand onbedoeld gekwetst raakt. Dat was en is een moeilijk evenwicht, dat gaat altijd moeilijk blijven, dat hebben ondertussen autobiografische schrijvers me laten weten, maar ook dat ik me niet te snel moet laten afschrikken en dat de andere zelf nog steeds verantwoordelijk is voor de interpretatie van wat ik schrijf. Autobiografisch schrijven houdt nu eenmaal de invloed van mensen rondom mij in, daar is niet omheen te gaan.

Ik wil ondertussen van schrijven graag mijn beroep maken: redactiewerk, schrijven, misschien journalistiek of media… het zijn opties die ik beraad hou, zeker nu ik niet meer mag werken als (psychiatrisch) verpleegkundige sinds een auto-ongeluk in oktober 2016…

Dus, als je wil, contacteer mij maar, ik schrijf graag en met veel plezier, zodus…

Mijn grote droom is ondertussen nog meer dan vroeger… een boek schrijven, waarschijnlijk zoals zovelen…
Ik heb met deze blog een vroegere passie terug gevonden: het schrijven, want ik deed het in de lagere school al graag. Echte passies vind je terug in wat je als kind al graag deed, dat vertelde ik als psychiatrisch verpleegkundige al tegen cliënten als ze zeiden dat ze niet wisten wat ze graag deden.

Ik heb ook een facebookpagina, twee zelfs: een daarvan is zwevend ondertussen. Ik werd van facebook gegooid omdat ik niet mijn echte naam gebruikte. Die pagina heet net zoals de nieuwe “hippiemeisje:een persoonlijke blog“. Die had echter al meer dan 1400 volgers, ik moest vanuit het niets een nieuwe beginnen, die heeft nu meer dan 400 volgers. Jammer maar helaas, als je deze wil volgen, gelieve dus de juiste te nemen, op de zwevende kan niets meer gepost worden. Nu ben ik gelukkig slimmer geworden en zijn er drie personen medebeheerder op mijn pagina. Wanneer dit dus ooit terug gebeurt, kunnen zij mij terug beheerder maken. Verder doen zij uiteraard niets aan deze pagina. Deze nieuwe pagina kan je terugvinden, aan de rechterzijde van deze blog. Net zoals de onderwerpen die veel aan bod komen.

Liefs en hopelijk veel leesplezier,
Els

11 gedachtes over “Over Hippiemeisje

 1. Dag hippiemeisje,

  Voor de jongerensite supo schrijf ik een artikel over jonge Mechelaars met een plan. Zij krijgen van mij een denkbeeldige cheque van 250.000 euro waarmee ze Mechelen mogen verbeteren: iets kopen, bouwen, restaureren,… Ik kwam je naam tegen op ‘Mechelen blogt’. Volgens wat je daar schrijft heb jij wel een mening over Mechelen. Mag ik je hierover eens mailen of bellen? Mijn artikel moet donderdag al klaar zijn dus het zou handig zijn als ik je snel even kon spreken.

  Alvast bedankt.
  Vriendelijke groeten,
  Iris Bellens
  Lessius hogeschool supo

 2. Jo, ik heb je genomineerd voor de Liebster Award. Ik vind namelijjk dat je een leuke blog hebt 🙂
  Neem vooral even een kijkje op mijn blog om te zien wat het inhoudt etc. En als je geen zin hebt, vooral laten schieten dit. Als je het wel gaat doen, ik ben benieuwd naar je antwoorden :D.

 3. Ja een boek schrijven is ook wel een wens van mij. Jou gaat dat vast lukken als ik lees waar je allemaal al hebt voor mogen schrijven. Goed dat je partner je aanspoorde om iets met je talent te doen, super!

 4. Inmiddels ken ik je verhaal wat beter. Ik vind het mooi hoe persoonlijk jij blogt. Dapper dat je hier zo over kan praten. Enorm veel respect voor je.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.