Wat ik voel, dat voelde al elke moeder voor mij.

Vorige week was het de week van de onvruchtbaarheid, dat is tamelijk ironisch.

Normaal kreeg ik die week ook een embryotransfer. Het was de laatste keer, het waren twee embryo’s. Deze laatste ronde verliep moeilijk, hij was ronduit zwaar. Ik begreep het ook niet goed. Ik heb al veel zwaardere schema’s gehad, maar bij deze had ik elke bijwerking in het kwadraat.

28 oktober kreeg ik te horen dat het licht op groen stond voor transfer. Eindelijk! Het wordt tijd dat het stopt, ik heb deze ronde vaak gezegd dat ik ging stoppen. Ik werd ook ziek geschreven wegens uitputting… De dag nadat het licht op groen werd gezet, wist ik waarom ik zo uitgeput was. Het waren niet de hormonen zoals iedereen dacht. Ik heb klierkoorts. De transfer werd afgeblazen…

Tijdens de week van de onvruchtbaarheid zou ik normaal mijn laatste transfer krijgen, ik vond het iets symbolisch. Nu is het vooral pijnlijk ironisch dat ik net die week weer heel erg hard moet botsen op de grenzen van de fertiliteit. Klierkoorts geeft grote kans op innestellingsfalen en zwangerschapsverlies.

De dag nadat ik te horen kreeg dat de transfer niet doorging, schreef ik onderstaand gedicht. Er stond muziek op en op hetzelfde ritme en met dat lied als leidraad, kwam dit eruit. Het was niet mijn beste schrijfsel, maar wel gepast in wat het moest weergeven en het daarom te delen tijdens de week van de onvruchtbaarheid. Dat deed ik ook: op mijn facebookpagina en op mijn instagram. Hier wilde ik dat ook doen, maar dat is dus met vertraging. Ook al staat deze week deze keer in het teken van de man. Momenteel voel ik vooral mijn onvruchtbaarheid en het doet verdomd pijn! Het voelt ook heel erg eenzaam…

Sinds die bewuste vrijdag voel ik me ook in een put zitten. Ik krijg te horen dat ik sterk ben, dat ik qua fertiliteit al zoveel gedaan heb, dat deze laatste ronde opnieuw beginnen me dus ook wel zal lukken.

Ik weet het niet meer, ik zie het echt niet meer zitten. Alle bijwerkingen van die laatste ronde waren binnen de 5 dagen weer weg: geen versnelde hartslag meer, geen darmkrampen meer, geen rugpijn meer, geen slapeloosheid meer, … alles was weer weg. Mijn lichaam herstelde zich. Drie maanden heb ik dit gehad, drie maanden puur afzien. Ik heb al eens klierkoorts gehad, het was de tweede keer. Een tweede keer klierkoorts krijgen, gebeurt omdat je immuniteit sterk verzwakt is. Ik vermoed dat de hormoonbehandelingen de uitlokkende factor was.

Daarnaast heb ik geen behoefte aan te horen hoe sterk ik ben, aan te horen hoe veerkrachtig ik ben. Ik wil eigenlijk een beetje zorg of gewoon iemand die zegt “Het is erg” en me zelfs toelaat te huilen en in de put te gaan zitten. Ik wil niet sterk zijn, momenteel wil ik eerder klein zijn om dan net als een klein kind gewoon wat troost te kunnen ontvangen. Nee, ik wil eens niet sterk zijn, mag dat?

9 gedachtes over “Wat ik voel, dat voelde al elke moeder voor mij.

  1. Jeetje, wat k*t zeg.. Hoe gaat het nu met je, lichamelijk en geestelijk? Ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen, alleen dat ik het onwijs rot voor je vind.

  2. ach gossie, ach wat naar, alles te gelijk en dan ook nog in die verd* week van de vruchtbaarheid. geen wonder dat je heel hard wil huilen en weet je:ik denk ook dat je moet huilen….ik zend je sterkte en een digitale knuffe;

  3. En toch zeg ik wat ben je sterk om alle shit op te schrijven. Je mag intens boos zijn en gefrustreerd, het is toch een soort van rouw .

  4. Oh Els. Ik vind het zo erg voor je. En ik weet net als Nienke niet goed wat ik moet zeggen. “Sterkte” dekt de lading niet. Ik hoop dat je hier met mensen ook over kunt praten. Praten = verwerken geloof ik xxx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.