Het Elsiaanse 9 maanden-geloof

Dit invulboek kocht ik gisteren.

Ik zag hem liggen en kon er niet aan weerstaan. Het is echt iets fijn waar je van week tot week het een en ander kan invullen, er staan ook weetjes in zoals ‘vanaf nu drinkt de baby vruchtwater’ en je kan zelf ook anekdotes schrijven. (Ik weet alleen niet of ik mijn gewicht er van week tot week zal invullen, net zo min de omvang van mijn buik, er zijn grenzen. Ze kunnen al veel vragen. )

Waarom ik dit op mij blog deel? Ik was zo iemand die al babyspulletjes en dergelijke kocht toen ik zelf nog een tiener was. Op mijn 17de kreeg ik van de gynaecoloog te horen dat ik “PCOS in een zware gradatie” had en de kans groot was dat ik nooit eigen kinderen zou krijgen. Ik stopte met die dingen te kopen, ik wilde mezelf beschermen. Toen ik met fertiliteit begon, begon ik terug. Elke poging kocht ik iets in maat 50 of 56. Een goede vriendin zei me dat ik ermee moest stoppen, want ik deed mezelf er pijn mee, zei ze. Ik had toen zo echt een hippie-broekje zien hangen en wilde het kopen. Ze was erbij en raadde me het af, met pijn in het hart hing ik het terug. Nadien zei ik dat ik mezelf inderdaad niet zo moest kwellen en ik kocht niets meer, want het was toch voor niks.

Gisteren kocht ik dit dus , want ik geloof er ook in dat dit zal lukken en het was gewoon te leuk om te laten liggen. Zelfs de kassierster begon erin te bladeren aan de kassa en zei ‘Ik zou het ook willen kopen, maar ik ben nog niet zwanger.”
Ik zei ‘Ik ook niet, maar ik kon het niet laten liggen.’
Ze lachte naar mij en vroeg ‘Je bent er mee bezig?
Ik zei ‘ja’ en niet op een manier van “ja, al 11 jaar, zucht”, maar wel op een manier van “Ja! Tof, hè?!” Ze zou duimen. Ik vond het verre van een pijnlijk gesprek, dat is lang anders geweest.

Mijn psychologe vond het net een goed teken dat ik dit kocht, het is terug geloven in jezelf, zei ze. Ik geloof in mezelf dus… zo had ik dat niet eerder bekeken, maar ik bekeek het niet zwanger kunnen raken inderdaad steeds opnieuw als een persoonlijk falen. Het zette mij aan het denken… Geloven in jezelf, daar draait het inderdaad wel wat om. Ondertussen weet ik ook dat al iets kopen eigenlijk veel ‘gezonder’ gedrag is dan niet kopen en dus van je grootste wens en de bijhorende gevoelens weg te lopen, dat ook…


En los van dit alles, heb ik mezelf als tiener ooit al voorgenomen dat ik gewoon een zwangerschapsdagboek zou bijhouden, mijn moeder heeft dat ook van al haar zwangerschappen gedaan.

Het Negenmaandenboek is een uitgave van Lantaarnpublishers.nl. Ik kocht dit boek bij Traffic, maar het is ook te koop bij boekenvoordeel, bol.com en anderen. Het boek heeft een vaste prijs van 12,99€. De auteur is Ester kerkhofs, is hardcover en het EAN nummer is 9789463540179

21 gedachtes over “Het Elsiaanse 9 maanden-geloof

  1. Wij hebben dat ook gedaan. Dat is iets waar je niet constant meer naar kijkt maar als je het toevallig tegenkomt in de kast is het wel heel leuk om terug te zien!

  2. Wat fijn dat je dit boek met een goed gevoel kon kopen, en dat het gesprek niet pijnlijk was! Het lijkt me een leuk boek.

  3. Mooi dat je ervaring aan de kassa geen zware/negatieve ervaring was. Ik hoop dat ik me psychisch ooit stabiel genoeg voel.om zelf ook aan kinderen te kunnen gaan denken.

  4. Het boekje ziet er leuk uit! Ik heb ook al eens wat baby spullen gekocht, ook al ben ik (nog) niet zwanger. Sommige spullen zijn gewoon té leuk.

  5. Ik heb ook wel eens in dit boekje gebladerd. Qua vormgeving vind ik hem erg tof, alleen word elke week wel telkens hetzelfde gevraagd. En er is niet vele plek om je eigen dingen te schrijven/plakken.

  6. Ik duim voor je dat je er heel veel in zal kunnen schrijven! Geloof in jezelf en je lichaam is inderdaad zo belangrijk. Alles wat je aandacht geeft groeit, dus ook wanneer het negatieve gedachtes zijn. Wat natuurlijk wel te begrijpen is na alles wat je hebt mee moeten maken.

  7. Ik vind het heel knap dat je het zo doet. Hopelijk wordt het boekje eens gevuld! Ik heb deze zelf ook, maar omdat ik in begin zwangerschap kinkohest kreeg en 2 maanden ziek was, niks ingevuld 😦

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.