Fertiliteit + Corona = Kak

Fertiliteit, hoe zit dat nou?

We zitten nog steeds in lock down, de vraag is wanneer dat zal opgeheven worden en hoe dat zal gebeuren. Waarschijnlijk zal dit in stukjes gebeuren. Om eerlijk te zijn, ik woon alleen en zie dus niemand behalve via mijn scherm. Ik weet echt niet hoe lang ik dit nog volhoud, ik kon het wel handhaven, maar sinds deze week is het toch zwaar. Deze week zag ik mijn huisarts en mijn God, wat deed het deugd om een half uurtje in dezelfde ruimte te zitten met iemand die wat vertrouwd is. Op dat vlak gaat men wel iets moeten doen trouwens, de suïcides en dergelijke gaan in stijgende lijn. Uiteraard is mentale gezondheid datgene waar ik beroepsmatig mee bezig ben, maar daar wilde ik het nu niet over hebben. Ik wou het wel over de fertiliteit hebben, datgene waar ik privé mee bezig ben.

Zie je, ook dat staat “on hold” en dat is zwaar, heel zwaar. Dat is voor mij gewoon het zwaarste van deze hele lock down. Wie mijn verhaal kent, weet dat ik in 2009 de eerste keer bij een fertiliteitsarts zat. Dat is al eventjes en nog steeds heb ik geen kind op de wereld gezet. Ik weet ondertussen wel hoe het voelt om een kind te verliezen, dat dan weer wel.

Mijn fertiliteitsverhaal is niet van de poes. Mensen die er nog moeten aan beginnen, krijgen er soms angst van. Dat is ook begrijpelijk, 11 jaar, geen terugbetaling meer en net niet elke complicatie mee gemaakt. Langs de andere kant heb ik af en toe wel een eisprong sinds vorige zomer, staan mijn hormoonwaarden nu veel beter en heb ik meer kans op zwangerschap. Voor ik die eisprongen had, had ik me opgegeven om via eiceldonatie te werk te gaan. Mijn fertiliteitscentrum werkt samen met een centrum in het buitenland hiervoor, hetgeen de kosten kan drukken en betere embryo’s kan opleveren. Ik heb ondertussen ook 3 embryo’s wegsteken in Portugal. Dat zijn dus mijn kindjes.

Ze zitten alleen in Portugal en niet in België. En daar waar binnenlandse fertiliteit heel onzeker is, is dat het zeker voor mij. Wanneer gaat het vliegtuigverkeer terug op gang komen? Vermoedelijk zal dat pas als laatste weer mogen. Ondertussen zit ik met eigen eisprongen waar ik wél kans mee maak, maar ik woon alleen. Nu, dat is kl**e om het even heel plastisch te zeggen.

Ik heb er al om zitten janken, vloeken en ik voel me enorm gefrustreerd. Lees je dan nog eens van een babyboom na deze periode: doe mij er niet aan denken en wrijf het er nog maar eens in ja. Ik zit vast op dat punt, gewoon vast. Ik kan heel goed begrijpen waarom deze maatregelen er zijn, maar dit is gewoon moordend voor mij. Nog meer is het iets waar je kennelijk over moet zwijgen of men komt af met burgerzin en nog meer bla bla. Ik denk dat ik meer burgerzin hebben dan 90% van de bevolking, anders zou ik al lang geprobeerd hebben toch zwanger te raken, zo moeilijk is dat niet, maar dit is rot. Het is vooral heel rot omdat er op dit ogenblik totaal geen perspectief is.

Ik ben niet de enige die zich zo voelt en men is zich daar ook bewust van. Bij Kinderwens vzw doen ze nu gratis webinars en dergelijke. Het is fijn. Ik begon ook met een programma PCOS de Baas!, ook dat is fijn. Zo heb ik het gevoel toch iets te doen, maar bovenal is dit voor mij gewoon kak, heel erg kak zelfs en dat mag er ook gewoon zijn, met of zonder burgerzin.

Kinderwens VZW: https://www.kinderwens.org/
PCOS de Baas!: https://sarahnoelmans.be/pcos-de-baas/

37 gedachtes over “Fertiliteit + Corona = Kak

 1. Ik kan me goed voorstellen hoe rot je je moet voelen.
  Je wacht er al zo lang op en moet nu nog langer wachten.

  Het klinkt het rot, maar helaas is aan die lockdown nu niet heel veel te doen. Straks als alles voorbij is kun jij er weer met goede moet tegenaan 🙂

  En na alle blogs die ik gelezen heb, weet ik dat je dit kan. Je bent een sterke dame! Hou dat vooral in je achterhoofd lieverd!

 2. Echt vreselijk wat je nu doormaakt, vooral omdat je er echt alleen voor staat. Ik hoop zo hard voor jou dat alles snel terug in orde komt en dat er snel toch goed nieuws voor jou is.
  Het is ook met verhalen als dat van jou in mijn achterhoofd dat mijn tenen krullen als ik al die ouders hoor klagen omdat ze een paar weken met hun kinderen moeten doorbrengen… Vandaag heb ik daar dan ook eindelijk een blogpost over geschreven…
  Veel sterkte !

 3. Gaat het eindelijk een beetje redelijk krijg je dit weer op je pad. Het zal eens meezitten 😦
  Ik wens je sterkte toe. En samen met jou hoop ik op een spoedig herstel van alles zodat we weer ons “leven” kunnen leven.

 4. wat moet het ontzettend moeilijk zijn om nu alleen thuis te zitten, met niemand te kunnen praten en het verlangen alleen maar groter zien worden. Terwijl je niks kan doen. Heel frustrerend

 5. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik zonder problemen 2 gezonde kindjes op de wereld kon zetten. Vind het vreselijk dat dit voor anderen zo een strijd moet zijn. Wens je heel veel moed toe en uiteraard een mooie afloop.

  1. Wel, ik zou bijna terecht willen roepen. 😉
   Ik gun het iedereen hoor, maar ik sta er soms zo van versteld dat mensen het zo normaal vinden dat ze gewoon kinderen kunnen krijgen en me dan zeggen ‘nou, dan doe je toch even ivf’, wel ja, daar ben ik al jaren mee bezig… dat zie je zelf aan mijn lichaam, die kilo’s kwamen er niet zomaar bij…

 6. Een aangrijpend verhaal en vooral in deze bizarre lockdown tijden helemaal verdrietig dat het allemaal zo moet lopen. Wens je vele kracht en sterkte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.