Een schrijffetisj

Noem me ouderwets, ik noem het liever persoonlijk en authentiek. Ik schrijf nog steeds heel graag kaartjes en briefjes. Het liefst op echt briefpapier en op echte kaartjes en uiteraard mét vulpen. Ik noemde het ooit een ode aan het schrijverschap. Een collega op de redactie moest daar hartelijk om lachen, ik liet hem, dat mag. Maar ik vind schrijven nog steeds het mooiste in een pure vorm en dat is met pen en papier.

Het zijn coronatijden en ik zie eigenlijk niemand buiten in een professioneel kader of digitaal via zoom-vergaderingen. Dat is het nadeel van alleen wonen, ik heb ook geen echte corona-buddy, omdat de andere alleenstaanden die ik ken te ver wonen en de mensen in mijn letterlijke dichte omgeving niet alleen wonen. Dat begint behoorlijk eenzaam aan te voelen na 4 weken al hou ik me nog steeds goed staande in tegenstelling tot sommige anderen. Ik grap weleens dat ik dit de lightversie vind van wat ik meemaakte na mijn operaties. Er is nu immers een gedeelde eenzaamheid, iedereen zit in zijn kot zonder veel echt contact en is dus ook meer bereikbaar via digitale wegen dan toen. Met andere woorden: ik ben erger gewoon. Daarbovenop kon ik toen niet stappen en nu wel (al is mijn voet er nu wel heel slecht aan toe en dat baart me zorgen)

Vorig jaar ben ik begonnen met terug echt brieven te schrijven. De aanleiding was een fanbrief die ik gekregen had. Jaja, er had iemand de moeite genomen om pen en papier vast te nemen en mij een fanbrief te schrijven. Dat werd gewaardeerd en ik schreef er een terug, zo ben ik dan ook wel: op briefpapier en mét vulpen uiteraard.

Ik schreef daarna nog brieven, naar mensen in mijn omgeving die ik wilde bedanken, vooral voor de steun de laatste jaren na het overlijden van Guido, Amber en tijdens de fertiliteit. Hoe kon ik dat beter dan via zelfgeschreven woorden. Het was persoonlijk, ik kan beter schrijven dan praten en het was een persoonlijke bedanking naar hen toe. Ik kan niet anders zeggen dan dat ze er één voor één ook heel blij mee waren. Ik verwachte niets terug, ik zag het eerder als een cadeautje van mij naar hen toe zonder meer.

Zie je, een brief schrijven is veel persoonlijker dan bijvoorbeeld mail, je neemt speciaal papier en iets om te schrijven. Vervolgens schrijf je in je eigen handschrift hetgeen je wil zeggen en als je Els heet teken je er vaak nog iets bij of kleef je op zijn minst een leuk stickertje bij. Vervolgens steek je die in de enveloppe, zoekt je het adres op en schrijft je dat daarop. Daarna kleef je de postzegel en ga je naar de postbus. En als mensen zijn zoals ik, zijn ze gewoon al dolenthousiast als ze de enveloppe op de deurmat of in de brievenbus zien.

Goed, ik heb dus geen echt contact in deze tijden, ik mis dat, maar ik ging wel weer meer aan het schrijven: kaartjes, briefjes, gewoon zomaar. Er is zelfs een leuke actie van bpost om nu gratis kaartjes te sturen met eigen foto’s. De mijne zijn na een week jammer genoeg nog steeds niet aangekomen, maar het is wél een leuke actie.

Verder zijn de gewone ouderwetse kaartjes ook nog steeds een hit bij mij. Ik bots nu alleen een beetje tegen het feit dat ik niet naar de winkel kan om kaartjes, briefpapier, stickertjes en dergelijke te kopen, dat is niet noodzakelijk zoals voeding. Strikt genomen zou je kunnen zeggen dat ik er nog genoeg heb, maar ja, ik ben doorgaans een vrouw met een plan, zelfs wat betreft brieven en kaartjes schrijven. Daarnaast geef ik ook gewoon toe dat ik graag in winkels rondloop die papierwaren, schrijfgerei en dergelijke verkopen. Mijn vriend noemde vulpennen eens mijn fetisj. Ik raak er misschien niet seksueel opgewonden van, maar alleszins wel opgewonden. Dus, hoewel ik hem toen een vernietigende blik toewierp, zat er echt wel iets in.

Ik ben gelukkig creatief en kan ook tussen mijn stickertjes, kaartjes, stempels en papiertjes duiken en er iets van maken. Maar als je leuke online winkels weet die deze dingen verkopen, please: let me know! Het is niet hetzelfde als ertussen rondlopen, de dingen vastnemen, naast elkaar leggen en dan de beste keuze maken. Maar hé, ik kan me ook aanpassen als het echt moet.

P.S.: De link naar de actie van bpost: https://press.bpost.be/bpost-brengt-iedereen-dichter-bij-elkaar-via-gratis-postkaartjes

De corona fotokaart die ik via bpost verzond, maar dus niet aankwam. Echt wel jammer

17 gedachtes over “Een schrijffetisj

  1. Ik schrijf ook heel graag brieven en kaartjes. Ik heb penvriendinnen over de hele wereld. Een van die penvriendinnen is zelfs mijn beste vriendin geworden. We schrijven lange brieven, spreken elkaar dagelijks via Whatsapp en één keer per jaar zien we elkaar

  2. Ik heb laatst een snailmail gemaakt voor mijn nichtje, ik kon niet naar haar verjaardag. Zo had ze toch een verrassing en een leuke brief. Kadotje had ik er ook in gestopt, een armband.

  3. Een brief schrijven is zeker veel persoonlijker. Ik had vroeger veel pen vriendinnen. Maar nu schrijf ik eigenlijk helemaal geen brieven meer.

  4. Ondanks de digitalisering sturen mijn beste vriendin en ik elkaar nog geregeld kaartjes. Gewoon, omdat het superleuk is als je een aan jou gerichte envelop tegenkomt in de brievenbus. 😉

  5. Ik vind dat ik dat ook meer moet doen: zelf schrijven, maar dan komt het erbij mij niet van. Dus stuur ik echte papieren kaarten maar dan wel via Hallmark en dergelijke. Het is een compromis.

  6. Als ik terugdenk aan vroeger vond ik het zo leuk om te schrijven met mijn penvriendinnen. Een envelop in de brievenbus met weer een brief en foto’s. En nu is het allemaal via de telefoon. Ik mis het wel!

  7. Ik begrijp de charme van schrijven echt helemaal. Ik vind het zelf ook heel leuk om te doen, maar ik heb een superlelijk handschrift en ik vind dat schrijven zo traag gaat (ik ben niet zo geduldig). Maar als ik dan weer een pen en papier neem kan ik er wel van genieten!

  8. Ik ben een groot voorstander van ouderwetse post via de brievenbus. Zo leuk om te versturen en te ontvangen. Dan wordt er echt nog moeite gedaan.

  9. Ik houd ook nog van ouderwets schrijven met pen en papier. Een laptop is leuk voor de afwisseling maar nog steeds ontvang ik liever iets persoonlijks.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.