Koude Handen

Ik ben verpleegkundige, weliswaar een psychiatrische, maar de basis is gewoon verpleegkunde.

Ik was de eerste keer stagiair in 2002, in “het gasthuis” te Mechelen: 2de verdiep, oude blok, inwendige, het was november, nu 18 jaar geleden…

Ik kan me mijn eerste patiënt nog zeer scherp voor de geest halen. Ze lag op een tweepersoonskamer, maar het bed naast haar was vrij. Ze was een kleine, maar kranige vrouw en ze vond mijn koude handen verschrikkelijk. Dat zouden nog veel patiënten vinden, net zo vaak zeiden ze dat dat wilde zeggen dat ik een warm hart heb. Ik was zelf heel moe die ochtend, een vroege moeten doen nadat je van de zenuwen geen oog dicht gedaan hebt, was ook niet alles. Ik zag de weerspiegeling van mezelf in het raam en ik vond dat wit pakje mij maar vreemd staan. Het was alsof ik naar iemand anders zat te kijken. Ik als verpleegkundige was nog heel onwerkelijk. Ondertussen draaide zij zich om zodat ik aan haar rug kon terwijl ze de handdoek uit mijn handen trok. Zij was duidelijk al meer bedreven in een bedbad dan ik.

Jaren niet meer gewerkt als verpleegkundige, toch gaf ik me op als verpleegkundige in deze corona-toestanden, ik kon de oproep niet weerstaan. De eerste keer hoorde ik het al zeer scherp, maar dacht ik ‘Dat kan ik niet, na al die jaren’, de tweede keer hoorde ik het opnieuw en dacht ik ‘Kan ik het echt maken dit te negeren?’, de derde keer ging ik naar de website en melde me aan.

Ik zie mezelf terug in een wit pakje in het raam bij een patiënt, deze keer met mondmasker en weer lijkt het alsof ik naar iemand anders zit te kijken, tegelijkertijd is het deze keer wél vertrouwd hoewel de jaren me duidelijk wat kilo’s hebben bijgegeven. Ik ben moe, de zenuwen deze nacht hebben me weer geen oog laten dichtdoen. Ik kijk terug naar de man in het bed als hij zegt ‘Je hebt zulke mooie ogen’, ik glimlach vanachter mijn masker en prevel ‘Dank u, gekregen van mijn moeder’.

Hij neemt mijn hand vast, knijpt erin en fluistert ‘Je hebt koude handen, dat wil zeggen dat je een warm hart hebt.‘ Ik voel me thuiskomen.

24 gedachtes over “Koude Handen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.