Geen bal aan Kerstmis.

21 december, de donkerste dag van het jaar. Vanaf nu kan het aftellen naar de lente weer beginnen, zei ik vroeger altijd. Maar nu lijk ik er minder mee bezig. Ik denk dat dit het eerste jaar is dat ik deze periode niet als donker ervaar. Als persoonlijk donker dan…

Met steun van mooie mensen om me heen en mijn psychologe besloot ik dit jaar om te kiezen om Kerstmis te laten passeren. Ik mag daar namelijk voor mezelf helemaal voor kiezen. Ik heb altijd een hekel gehad aan Kerstmis, voor mij was het een verplicht nummer om het feest van de hypocrisie te gaan vieren dat bovendien heel veel energie vroeg en waar ik persoonlijk geen enkel plezier aan heb. Integendeel, ik zie ertegenop en ben daarna helemaal uitgeput en leeggezogen. Daar is meer dan één reden voor. Officieel draait het om het geboortefeest van Christus te vieren. Ik zie daarin weinig redenen om te vieren, want ik noem me niet echt christelijk. Er zijn naar het schijnt overigens nog zeer weinig mensen die weten wat de oorsprong is van Kerstmis.  Al was Kerstmis oorspronkelijk zelfs dat niet, het was de terugkeer van het licht vieren, omdat de dagen dus inderdaad terug langer werden. Maar ja, Christenen hebben zich wel meer oude natuurfeesten toegeëigend. Pasen net hetzelfde, zelfs Allerheiligen…

Ondertussen is het dus een feest van cadeaus en decadentie waarbij we om ons geweten te sussen nog snel iets doneren via music for life aan een of ander goed doel. Ooit zei men bij Kerstmis “Nodig eens een eenzame uit!” en “Denk aan je naaste.” En uiteraard zijn er mensen die daar dan echt wel mee bezig zijn (meestal zijn dat ook de mensen die er sowieso al mee bezig zijn), maar heel vaak denk ik ook gewoon “Die man sust zijn geweten en gaat zich zo meteen vol steken met foie gras en kijkt verder niet om naar zijn medemens.” Oké, dat is vrij zwart-wit voorgesteld en ik weet heus wel dat dat niet overal en bij iedereen zo is, maar ik observeer en dat gebeurt ook! En ik voel dat ik daar niet tegen kan. De meeste eenzame mensen zijn immers het meest eenzaam met de feestdagen omdat iedereen net dan de mond vol heeft van “samen zijn” maar als puntje bij paaltje komt, zit de eenzame man met kerstmis nog steeds eenzaam met zijn opwarmmaaltijd voor de tv bij gebrek aan beter.  Ik ben van opleiding psychiatrisch verpleegkundige en zo is het dus écht wel. Die periode gebeuren ook de meeste suïcidepogingen en dat tijdens het feest van samen zijn en “nodig eens een eenzame uit”, de ironie…


Ik heb uiteraard ook een persoonlijk verleden met Kerstmis, ik ga daar niet over uitweiden, maar ik kan me niet herinneren dat ik als kind kerstmis ooit leuk vond.
Ondertussen woon ik ook alleen met een onvervulde kinderwens. Een vriendin zei me laatst nog: “Ik ben Kerstmis ook pas gaan vieren toen ik kinderen had, wat voor zin heeft het als je er geen hebt?” Wel ja, dat dus… Het heeft ergens raakvlakken met de eenzame man die met zijn opwarmmaaltijd voor de tv zit bij gebrek aan beter.

Deze kwam ik vorig jaar ergens tegen en vond ik echt zalig!

En toch voelde ik me elk jaar verplicht om mee te doen, want dat wordt zo verwacht en de hele maatschappij lijkt uit te roepen dat je nu eenmaal mee MOET doen aan Kerstmis. Zelfs al je zegt dat je het niet leuk vindt, wil men je toch overtuigen om er iets leuk van te maken en toch mee te doen. Nadat ik dat de voorbije jaren elke keer opnieuw geprobeerd heb, wilde ik vorig jaar zelfs een extra inspanning doen en zette ik, ongelooflijk maar waar, een kerstboom. Die stoorde me al van toen hij stond, leidde me constant af, deed me ongelooflijke onrustig voelen en ik heb hem vrij snel weer afgebroken en uiteindelijk zelfs gewoon de kelder ingesmeten omdat ik het niet meer aan kon.

Daarna ben ik letterlijk gevlucht naar een primitief chalet in the middle of nowhere, beter bekend als de Ardennen. Ik moest me daar plots terug met de basis bezighouden: een echt vuur aansteken om het warm te hebben, op primitieve wijze eten klaar maken en ik had ook geen douche of zo. Het was deugdzaam, echt deugdzaam na de confrontatie met alle decadentie van onze Westerse wereld, want ik heb er echt geen ander woord voor. Begrijp me overigens niet verkeerd, luxe mag er zijn en is best aangenaam en het eerste wat ik gedaan heb toen ik thuiskwam, was wel degelijk een douche nemen. Een douche is dan ook echt pure luxe, zelfs dat beseffen vele mensen niet. Ik woon echter in een huis waar ik echt een lange periode zonder mogelijkheid zat om te douchen, dus ik besef het écht wel. Soms zeg ik mensen dat ook “eigenlijk is het toch luxe dat je water hebt als je de kraan open draait.” We zouden daar af en toe allemaal wat meer bij mogen stilstaan, vind ik. Ik vond het fijn om te ontsnappen aan de decadentie en terug te gaan naar de basis. Ik heb er overigens niet veel anders gedaan dan geschreven en ik ben af en toe gaan wandelen in het bos waar ik verbleef.

Uiteindelijk heb ik dat vorig jaar gedaan in een bui gedaan waarin ik die hele feestdagenstemming zo kotsbeu was en heb ik vrij impulsief een chalet gehuurd waar ik de volgende dag al naartoe kon. Ik heb er nog steeds geen spijt van, het was immers echt wat ik nodig had toen. Zover wilde ik het dit jaar echter niet laten komen. Vorig jaar had ik de mogelijkheid daar wel voor, maar wat als ik nu wél afspraken had? Overigens is ermee leren omgaan op een manier die voor jou werkt beter dan vluchten, niet waar?

Het kerstgerief dat ik vorig jaar in de kelder gesmeten had, lag er nog steeds. Ik heb dat allemaal bij elkaar gezocht en weggegeven via gift in november. Ik heb er echt iemand heel blij mee gemaakt. Want dat is het net. Van mij mag iedereen dat echt wel vieren, maar ik wil dat niet. De reden doet er zelfs niet toe. 2 weken geleden zei iemand me nog “Geen goesting is ook een goede reden”. Maar net dat is zo moeilijk, Kerstmis is namelijk ook hét feest van het jaar dat ongelooflijk door uw strot geramd wordt. Je kan er onmogelijk aan ontsnappen en ik vraag me soms weleens af “Waarom moet ik meedoen?” Want zo lijkt het, overal zie en hoor je Kerstmis. Dat heb je veel minder met Pasen bijvoorbeeld en zelfs veel minder met Moederdag en consoorten.

Ik maakte de beslissing dit jaar om gewoon niet mee te doen met de massa en voor mezelf te kiezen Ik vier geen Kerstmis. Mijn huis is dus niet versierd of zo. Weet je overigens hoeveel onnodige prikkels kerstversiering geeft? Als de lichtjes dan nog eens flikkeren, is het hek helemaal van de dam. Om eerlijk te zijn, ik heb persoonlijke redenen waarom ik Kerstmis niet leuk vind, maar dat speelt zeker ook mee. Doe maar gewoon, dat is soms al meer dan genoeg, weet je wel? Vorige week zei nog iemand me “Ik snap uw huis versieren met kerstmis gewoon niet. Je steekt daar heel veel tijd in, creëert met die versiering heel veel onrust en na 3 weken moet je alles terug afbreken en ben je blij dat het normale leven zijn gang weer mag gaan.” Wel ja, dacht ik, dat dus. Ik liep deze week rond in het centrum van Leuven, daar is het zoals in elke stad momenteel moeilijk ontsnappen aan kerst… maar ik weet ook zeker dat ik het nu beter aankan omdat het thuis terug rustig is en ik weer tot mezelf kan komen zonder kitsch. Al was ik na die namiddag ook echt wel zot ge-Last Christmas-t, weet je wel. Een vriendin zei me vorige week nog “Ik moest in de stad zijn en ik moest aan jou denken. Aan kerstmis is echt niet te ontsnappen deze periode. En dat moet eigenlijk echt erg zijn als je er niet van houdt.”

Het enige wat ik fijn vind aan deze dagen is kaartjes schrijven, sturen en krijgen. Maar dat vind ik anders ook fijn, dus ja. Het is dan ook leuk dat vrienden me ondertussen een kaartje sturen dat zelfs niets met Kerstmis te maken heeft, maar ze me toch fijne dingen voor het nieuwe jaar willen wensen. Het nieuwe jaar staat ook los van kerstmis, vind ik zelf. Daarom schreef ik ook nooit kaartjes voor Kerstmis, maar wel met wensjes voor het nieuwe jaar.

Het is 21 december… bijna kerstmis en ik heb me nooit eerder zo goed gevoeld deze periode. Gewoon omdat ik ervoor mag kiezen om niet mee te doen wat een ander ook zegt. Dat is voor mij dé goede manier om met deze dagen om te gaan en ze er verder gewoon te kunnen laten zijn. Ik heb mijn weg erin gevonden en dat is fijn om te ervaren, héél fijn zelfs. Ik vind geen bal aan kerstmis en omdat ik dat nu kan aanvaarden, voelt Kerstmis gek genoeg voor de eerste keer niet als desastreus aan en kan ik het er verder gewoon laten zijn. Zoals ik in het begin zei, ik ervaar het voor de eerste keer in mijn leven zelfs niet als een donkere periode en dat wens ik iedereen toe.

33 gedachtes over “Geen bal aan Kerstmis.

   1. Kerstmis is vaak in retrospect ook het leukst is mijn ervaring. Als ik nu terug kijk op afgelopen kerst dan is het toch een mooie herinnering. Terwijl het volgens mij toch ook best gedoe was…

 1. Goed geschreven artikel! Ik heb zo’n idee dat het een maatschappelijke verwachting is dat je aan kerst moet doen. Wat je zegt: inmiddels is men bij wijze van spreken vergeten – of weet het simpelweg niet – wat Kerstmis überhaupt betekent. En voor velen is de kerstperiode om persoonlijke redenen geen fijne periode, maar toch moeten we het met z’n allen gezellig vinden en samen zijn. Ik doe er verder niet aan mee. Ik ga wel weg 1e en 2e kerstdag, maar verder doe ik er niet aan. Heb geen kerstboom en geen versieringen. Heb alleen kerstkaarten in huis.

  1. Wel, het is inderdaad zo bijna die verplichting van “je MOET het leuk vinden.” Ik vind Kerstmis ergens een uitvergrote versie van onze samenleving. Dirk De Wachter kan dat soms zeer goed uitleggen, we leven in een maatschappij waar men de dingen leuk moet vinden en dat alles plezant moet zijn, maar zo zit het leven nu eenmaal niet in elkaar. En net omdat die druk op “het moet leuk zijn” zo hoog ligt, voelt men zich veel ongelukkiger, want mensen die het niet leuk vinden, voelen zich dan vaak mislukt, maar zijn eigenlijk gewoon mens en leven eigenlijk ook gewoon.

   En eigenlijk ervaar ik dat nu ook, denk ik, nu ik voor mezelf uitgemaakt heb dat het niet leuk moet zijn en dat op deze manier Kerstmis er nu voor mij ook gewoon mag zijn en ik me er niet slecht meer bij voel en ik de vrijheid voel om te mogen voelen bij kerstmis wat ik zelf wil.

 2. Ik heb niet zo veel met feestdagen, welke dan ook. Ik kan ongelooflijk geniet van onverwacht gezellige momenten. Buiten eten terwijl het regent en toch gewoon doorgaan omdat de gesprekken aan elkaar geregen lijken te worden. Wij werken met kerst of we houden geheel tegen de traditie (?) in pyjamadag.

 3. Het verplicht meedoen doe ik ook echt niet, maar voor Gezelligheid daarentegen sta ik vooraan. Ik vind het leuk om dingen te organiseren, op mijn manier.

 4. Geef gewoon je eigen invulling aan deze vrije dagen, of je het nu kerst of wat dan ook noemt. Nergens staat wat je verplicht moet doen. Gegeven is nu eenmaal dat je niet kunt ontsnappen aan het hele kerstgedoe. Door jezelf op te naaien wordt Kerst echt niet afgeschaft. Dus doe gewoon iets waar je jezelf goed bij voelt

 5. Goed artikel en goed dat je er voor kiest om geen kerst te vieren. Het probleem van kerst is misschien ook wel de verwachtigen die je ziet door tv en social media etc. Daardoor voelen mensen zich misschien nog eenzamer. Fijn dat je je in ieder geval goed voelt nu je deze keuze gemaakt hebt.

  1. Het lijkt mij inderdaad zo dat vele mensen zich veel eenzamer voelen omdat men net dan zo de nadruk op “samen zijn” legt op allerlei verschillende manieren.
   Maar ik voel me inderdaad wel goed nu. Misschien niet omdat ik me niet meer onder druk wil laten zetten door al die (af en toe heel onrechtstreekse) boodschappen.

 6. Ha lekker doen waar je je goed bij voelt. Ik vier het al jaren met mijn kids zonder poespas, zonder eerste tweede derde weet ik het dag. Gewoon kerstavond met zijn viertjes zonder stress en zonder verplichtingen en dat is heerlijk. Ik houd daarom ook juist erg van kerst.

 7. Ik heb ook niet veel met Kerst om precies dezelfde reden. Ik heb altijd het gevoel dat er een maatschappelijke dwang is om zo veel mensen om je heen te hebben tijdens deze dagen terwijl dat voor veel mensen niet het geval is. Het voelt daarom des te erger als het niet zo is.
  Liefs,
  Elles

 8. Dat is iets wat iedereen moet leren: durven “egoïstisch” zijn. Is Kerst niets voor jou? Dan doe je er toch gewoon niet aan mee! Sterk van je dat je dit zo kan doen, want het klinkt heel eenvoudig maar dat is het inderdaad niet. Jij gaat voor en jij moet je er goed bij voelen. Ik kan je maar één ding zeggen: doe zo verder!

 9. Ooehhhh, ik las dit en dacht: omg, als ze straks m’n kerstkaarten blog toevallig leest wordt ze helemaal naar, maar dat vindt je gelukkig wel ok hahahaha! 😉

  Maar ik snap je. Ik heb vorig jaar alles langs me heen laten gaan. Had het heel moeilijk na m’n hernia operatie en had pijn. Dit jaar is het compleet anders en ben ik er weer vol in gegaan want ik hou van kerst.

  Iedereen moet doen waar ‘ie zich fijn bij voelt. Misschien een tip voor jou om bijvoorbeeld naar Turkije te gaan met de feestdagen? Want over het algemeen doen ze daar niets aan kerst.

  Ik heb ieder jaar minder met Oud & Nieuw. Ik haat vuurwerk. Ik haat de smog die ervan komt. Ik haat de angst die dieren ervoor hebben. Als het vuurwerk georganiseerd wordt zoals in vele landen om ons heen, ga ik het misschien een beetje waarderen…

  xxx

 10. Ik geniet nog steeds van de kerstsfeer maar van de verplichtingen eromheen minder. Iedereen verwacht zoveel van je en dat levert bij soms aardig wat “kerststess” op. Daarom heb ik dit jaar besloten om tijdens de Kerst op vakantie te gaan.

 11. Erg leuk om de andere kant te lezen van wat iemand van kerst vindt. Ik hoor van veel mensen om mij heen dat ze niks aan kerst vinden en het erg verplicht vinden terwijl ik er juist onwijs van geniet. Ik ga langs zoveel mogelijk familie leden zonder mij verplicht te voelen. Ik doe het dan ook helemaal vrijwillig want als ik er geen zin in heb dan ga ik ook zeker niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.