Halleluja, een PCOS -mirakel

In maart kwam ik te weten dat er een onderzoek was naar gewichtsverlies bij PCOS aan de KU Leuven. Er waren enkele voorwaarden, die moesten onderzocht worden en dan kreeg je een ja of een nee. Ik was “erg genoeg”, overgewicht ten gevolge van PCOS het staat nu zwart op wit. Nu de overgrote massa nog overtuigd krijgen dat het niet van het eten komt en we komen nog ergens. 😉

In ieder geval, ik begon het onderzoek, hetzelfde als altijd: zware PCOS, nooit zo erg gezien. The usual…. Ik verwachtte niet veel van dat onderzoek, maar wat had ik te verliezen? Ik moest ook maar gewoon myo inositol nemen, iets dat ik van mijn eigen fertiliteitsarts eerder al had moeten doen, maar toen weinig effect had. Het onderzoek overtrof echter al mijn verwachtingen, niet alleen verloor ik gewicht (ongeveer -10 kg op 3 maanden) terwijl ik niets anders deed dan anders. Ik volgde voor alle duidelijkheid wel al enkele jaren voedingsadvies op die aangeraden wordt bij PCOS. Dat deed ik uiteraard wel gewoon verder.Maar dan gebeurde er wel iets heel gek:

Op 20 juli krijg ik menstruaties, 5 dagen, een mooi gemiddelde periode voor menstruaties. Ik ben natuurlijk vol ongeloof en denk echt aan een sporadische tussentijdse bloeding. Op 9 augustus ging ik voor het laatste visit, ik vertel dat daar. Dat wordt genoteerd. In de namiddag krijg ik nog een eind echo….

De assistente begint met de echo. Ik weet niet of jullie ooit al op Gasthuisberg kwamen, maar daar kan je jezelf vanbinnen in het groot voor je eigen neus bekijken. Ik kijk dus naar mijn eigen baarmoeder en ik denk werkelijk “Als ik nu niet beter wist, zou ik denken dat daar iets gebeurt”. Na jaren fertiliteit kan ik die echo’s wel degelijk interpreteren, maar in mijn opinie lijkt me de eigen interpretatie plots niet zo goed meer te lukken. Ik zie een volledig opgebouwd baarmoederslijmvlies, maar dit kan toch niet? Oké, de assistente gaat vervolgens naar mijn eierstokken, ze mompelt iets van “Ik moet uw blaasjes tellen”. Ik laat ze doen en weer denk ik “Die ene follikel daar, die is toch zichtbaar veel groter.” Nog steeds denk ik “Dat kan niet”, de assistente zegt ook niets. Uiteindelijk zegt ze “Kleed u maar terug aan”. Ik doe dat, ga terug aan het bureau zitten en op het ogenblik dat ik een sms van een vriendin beantwoord, komt de prof zelf binnen en zegt op een vrij bizarre manier “Mevrouw, wil u zich even terug uitkleden en op terug op de tafel leggen. Ik kan niet geloven wat ze me net vertelt, dat moet ik met mijn eigen ogen zien.” Ik ben een beetje van mijn melk, vraag me wel gelijk af of ik dan toch juist interpreteerde, maar ben vooral vrij verbaasd door deze plotse wending…

Ik leg mij terug in de gynaecologische stoel, benen open, ze begint… Kijk mevrouw, u heeft een mooi opgebouwd 3-lagig baarmoederslijmvlies. Ziet u dat? “Ja”, stamel ik. Ze gaat naar de eierstokken en zegt dan “Mevrouw, u gaat elke moment een eisprong krijgen” Ja, kijk, zegt ze, deze hier, die is 19 à 20 mm en klaar om te springen. Uw baarmoeder heeft zich ook helemaal klaargemaakt om een embryo te ontvangen. U wilt nog steeds zwanger geraken, vermoed ik? Ik stamel nog steeds heel erg overdonderd “Euh, ja???” Ze antwoordt “Dan weet u wat u te doen staat, ik zou dit niet laten schieten.” Ik ben helemaal overdonderd Gasthuisberg buiten gegaan. De hectische dagen daarna rond zwanger raken, ga ik jullie besparen, maar ik ben onder andere vertrokken op het verjaardagsfeestje van mijn neefje om er dan voor te gaan. Nog een poging vlak voor een babyborrel en daarna en de volgende dag…


Vervolgens een week overtijd zelfs, maar het mocht niet zijn, daar wens ik nu echter niet verder op in te gaan. Het is wel gewoon bijzonder dat ik ook gewoon eens “overtijd” kon zijn.

Ik denk nog steeds vol ongeloof dat het zo een zeldzame eisprong was wanneer ik eind september plots weer bloed ontdek. Dit lijkt me echter geen toeval meer, ik stuur diezelfde dag nog een mail naar mijn fertiliteitsarts waar ik nog gewoon thuis kon gaan, ver van het ziekenhuis. Geloof me, dat is veel aangenamer. Ze stuurt terug dat als ik een cyclus zou hebben, ik uiteraard zo kan proberen…

Ze lijkt het amper te geloven, zeker na mijn parcours, maar begin deze week zegt ze tijdens de echo dat er links toch precies eentje wil groeien, maar ze daar nog niet veel over kon zeggen. Die avond stuurt ze een mail, mijn bloedwaarden toonden aan dat er inderdaad een cyclus begonnen was.

Vandaag ging ik terug, baarmoederslijmvlies verder opgebouwd en follikel verder gegroeid. Volgende week is het zover: een natuurlijk eisprong met min of meer natuurlijk zwanger proberen te raken. Minimale hulp door middel van pregnyl en een IUI, maar ver van de fertiliteit die ik gekend heb. Toen ik haar overigens vroeg hoe het dan zat met de eicelkwaliteit, zei ze dat eicellen die natuurlijk groeien sowieso beter van kwaliteit zijn dan opgewekt. Klinkt niet heel onlogisch natuurlijk.

Dat het een mirakel is, zegt ze. Dat zei de prof in gasthuisberg ook en mijn huisarts haar mond viel open toen ze die ene echo van Gasthuisberg zag en dan uitriep “Dat kan niet, maar dat daar staat echt een op springen”. Vervolgens vrroeg ze me of ze dat snel aan een vriendin mocht laten weten en stuurde ze haar dat myo inositol echt werkt en dat ze er een leven bewijs van bij haar zitten heeft. Dat de fertiliteitsartsen overigens allebei zeiden dat ze niet geloven in mirakels, maar het er wel een vinden, is ook veelzeggend. Halleluja!

En straks raak ik zo zwanger…. Het zou echt wel alles slaan… Ik kan het niet geloven, dat de dokters het ook niet kunnen geloven, zegt misschien nog meer en hun blikken die jullie niet zien bij de echo’s, die zeggen eigenlijk echt alles! Medisch gezien kan dit niet, maar het gebeurt wel…

Of ik PCOS overwonnen heb, waarschijnlijk niet, maar gek is het wel… Halleluja

15 gedachtes over “Halleluja, een PCOS -mirakel

  1. Wow, wat een verhaal. Spannend dat je je eigen echo’s kunt interpreteren. Heb je een idee hoe vaak je een echo hebt gezien? Wat een spannende tijden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.