Een verzwaringsdeken als hulpmiddel bij CPTSS én PCOS

Ik schreef al meermaals dat ik last heb van Complex Trauma of een Complexe PTSS. Wat dit is, ga ik nu allemaal niet uitleggen, je kan er hier wel meer over lezen.

Bij herbelevingen, angsten en paniekaanvallen kroop ik als uit een soort reflex, al regelmatig onder een deken. Mijn psychologe zei me dat ze dat niet zo gek vond, omdat dat gelijk staat aan het opzoeken van veiligheid en geborgenheid.
Nu kreeg ik een klein jaar geleden via via te horen over verzwaringsdekens. Verzwaringsdekens hebben, zoals het woord het zelf zegt, meer gewicht dan gewone dekens en wegen best zwaar. Dit wordt doorgaans verkregen door bolletjes in kleine compartimentjes te verdelen over een groot oppervlak zodat dit de grootte van een gewoon deken kan krijgen maar waarbij het gewicht wel gelijk verdeeld is.

Het is ook bewezen dat dit een kalmerend effect heeft en het wordt onder andere gebruikt bij autisme, hoogsensiviteit en dementerenden. Maar dus ook bij (complexe) PTSS en zelfs gewoon bij mensen die zonder verder duidelijke oorzaak last hebben van insomnia. Vaak is er een verband met prikkelgevoeligheid. Een groot kenmerk van complex trauma is trouwens de grote prikkelgevoeligheid door de verhoogde waakzaamheid en het bijgevolg leven zonder filter. Bovendien ben ik ook nog eens hoogbegaafd en is dat daar sowieso een kenmerk van.

Wetenschappelijke studies geven bovendien aan dat het helpt bij het verminderen van angst en spanningen waardoor het logischerwijs ook helpt bij slapeloosheid. Dit komt omdat door de verhoogde druk er onder andere meer serotonine, dopamine maar ook melatonine wordt aangemaakt en er dus een puur lichamelijke, kalmerende reactie optreedt. Het is immers zo dat met verhoogde druk het lichaam “denkt” dat deze impulsen vanuit zichzelf komen en niet van buitenaf. Om net dezelfde reden worden baby’s rustiger wanneer ze ingebakerd worden en in draagdoeken gedragen worden trouwens. Diepe druk wordt door de hersenen dus als veilig bekeken in tegenstelling tot lichte druk en wordt daardoor meestal als erg prettig ervaren en voel je dus als je een (zwaar) gewicht op je voelt of wanneer iemand je een stevige knuffel geeft. Rustig toegepaste diepe druk, zoals bij een verzwaringsdeken heeft dan ook een kalmerende werking en een positieve invloed op het stressmechanisme in de hersenen. Bij stress staat het prikkelfilter namelijk wijd open voor alle zintuiglijke prikkels waardoor je veel sneller overprikkeld raakt. Diepe druk zorgt ervoor dat dit mechanisme afgezwakt wordt. Laten angst, onveiligheidsgevoelens, overprikkeling, slapeloosheid en zeker constante stress nu een van de grootste kenmerken van CPTSS zijn en dit leek me alleszins de moeite om uit te proberen. Daarnaast heb ik ook het probleem dat ik door mijn PCOS ook al veel minder melatonine aanmaak en dat daarbij elk hulpmiddel sowieso ook welkom is. De vraag is hier ook heel vaak welke kenmerken van de PTSS zijn en welke van de PCOS zijn, feit is dat de puur lichamelijke kenmerken ervan elkaar heel erg versterken. Ik neem nu wel melatonine op voorschrift van de arts, maar dat werkt nog steeds niet even goed dan wanneer je dit van jezelf voldoende aanmaakt, dus had ik niets te verliezen


Voor ik het bestelde, besprak ik het met mijn psychologe. Ze had er nog niet eerder van gehoord, maar toen ik haar uitlegde wat het was en wat het deed, was zij ook gewonnen en zei ze me net niet ‘Waar wacht je op, bestellen die handel!‘ Waar wachtte ik op? De prijs… Verzwaringsdekens zijn niet goedkoop. Dat is niet onlogisch, want het is handwerk en wordt op maat gemaakt. Het spreekt vanzelf dat een kind van 5 een ander deken nodig heeft dan een volwassen man van meer dan 100kg. Het zelf maken werd me ook gezegd. Nou ja, ik ben echt niet handig met naald en draad, dus dat werd het hem ook niet. Ieder heeft zijn talenten, ik ook, maar handwerk is het bij mij heel duidelijk niet. Ik ging dus op zoek naar een voordelige prijs, maar ook een firma of iemand die me daarnaast ook kwaliteit kon leveren. Ik zocht via verschillende kanalen: google, durf te vragen groepen op facebook en zelfs in groepen en fora over CPTSS, maar nog meer in fora over autisme. Het is namelijk zo dat verzwaringsdekens als hulpmiddel veel gekender zijn bij ASS dan bij CPTSS, hetgeen best opmerkelijk en zelfs een beetje vreemd is… Via deze kanalen, aanbevelingen en het vergelijken op mezelf, kwam ik uit bij “Modeliefje maakt”. Dit is een kleine zaak van een vrouw uit Nederland die thuisblijft omwille van de zorg voor haar zoon. Als ik het goed begrijp is ze hierdoor ook met verzwaringsdekens begonnen, een beetje uit eigen ervaring dus en het maken van deze dekens en kussens kan ze uiteraard van thuis uit doen terwijl ze bij haar zoon is. Haar man helpt haar hierbij. Wegens de problemen van hun zoon kunnen ze geen vaste levertijd garanderen, maar ik moet wel zeggen dat ik van deze levertijd op de hoogte werd gehouden. Ik koos voor modeliefje maakt omdat het ten eerste betaalbaar was, maar ook omdat de site zo overzichtelijk was zodat ik zelf de juiste keuze kon maken. Wanneer dit nog steeds moeilijk is, helpen ze je ook persoonlijk de juiste keuze te maken, maar het was zo duidelijk dat ik dit zelfs niet nodig had. Er staat bijvoorbeeld een tabel op met welk gewicht je best neem voor welke lichaamslengte en lichaamsgewicht. Op hun site staat ook een grote keuze aan stoffen waar volgens mij iedereen wel zijn of haar zin in kan vinden. Ik had zelfs moeite om een keuze te maken. Aangezien ik mij bijnaam hippiemeisje alle eer wilde aandoen, koos ik voor een stof met VW-busjes en een paarse effen achterzijde. De vulling die zij gebruikt bestaat uit kwarts. Dit is een natuurlijk mineraal dat zou kunnen helpen bij het verminderen van stress. De ene gelooft daarin, de andere niet. Het verzwaart sowieso en daar is de wetenschap eenduidig over, het gewicht helpt sowieso. Baadt die kwarts verder niet, het schaadt ook niet. Bovendien vind ik persoonlijk dat natuurlijke materialen sowieso de voorkeur hebben. Wat ook een pluspunt is, is dat ze zeer transparant is in haar prijzen. Ze staan gewoon op de website met vermelding van verzendingskosten, ook naar het buitenland. De prijs is uiteraard afhankelijk van gewicht en grootte van het deken. Een link naar de website vind je hier: https://www.modeliefjemaakt.nl/ Ik ben er zeker van dat er andere mensen zijn die ook zeer goede en betaalbare producten afleveren, maar mijn ervaring met Modeliefje Maakt is goed en daar kan ik op dat vlak dus iets over zeggen en over anderen niet! 😉

Ik had mijn bestelling geplaatst, ik werd ook op de hoogte gehouden van het proces en enkele weken later kreeg ik een zware doos geleverd met het deken in… Ondertussen heb ik het deken iets meer dan 2 maanden en ben ik meer dan tevreden. Ik voel me inderdaad rustiger worden met het deken op mij en ik slaap ook beter. Af en toe haal ik zelfs eens een nacht van 6 tot 8u en dat was werkelijk jaren geleden, ik kan het me zelfs niet herinneren. Ik ben nog steeds een slechte slaper, maar als ik door omstandigheden eens zonder slaap, merk ik een heel groot verschil in duur en bovendien ook kwaliteit van slaap. Ik moet wel toegeven dat ik in het begin moest wennen. Aangezien vreemde prikkels voor onrust zorgen bij CPTSS, is dit ook niet zo gek. En een grotere druk dan gewoonlijk is sowieso een ongekende prikkel. Ik bouwde dan ook op en vandaar dat ik ook vond dat ik pas na een tijdje een goede recensie kon maken. Maar ik ben wel heel blij dat ik het kocht. Het is zelfs zo dat, als ik zeg tegen mijn psychologe dat ik een weer een paar nachten slecht sliep, ze me al meteen vraagt of ik het deken toch nog wel gebruik. Ze is erover gaan opzoeken nadat ik haar erover vertelde, ze weet mijn ervaring en is er ook grote voorstander. Mijn psychologe is sowieso voorstander van hulpmiddelen die niet medicamenteus zijn, maar hier lijkt ze helemaal voor gewonnen. Best jammer dat ze er voordien niet van wist. Ik heb wel meer mensen erover moeten vertellen die er nog nooit van gehoord hadden en dat is jammer. Een vriendin van me heeft er ook één en is er ook helemaal voor gewonnen. Ook met de afgelopen zomer en soms heel warme dagen, kan ik zeggen dat het niet veel extra warmte geeft. Wel een beetje, maar niet veel. Die vraag kreeg ik immers ook van iemand en dat kan inderdaad wel handig zijn om te weten. Nu de nachten terug frisser zijn, heb ik er dan ook gewoon mijn donsdeken over liggen.

Het enige nadeel dat ik eraan vind, is dat ik het niet snel even de wasmachine in kan steken, daarvoor weegt het te zwaar. Ik heb ondertussen wel gelezen dat er ook dekens zijn waar je de vulling voor het wassen eruit kan halen, maar bij de mijne gaat dat dus niet. Daarnaast lukt het ook helemaal niet om er een dekbedovertrek rond te doen door het zware gewicht en het op die manier wat netter te houden. Het kan natuurlijk ook zijn dat ik de methode nog niet ontdekt heb, dat kan ook. Als het erin zit, blijft het bij mij alleszins niet op zijn plaats zitten en dat vind ik wel jammer, zeker omdat ik het ook niet kan wassen. Ik vermoed wel dat ik het af en toe in een grote industriële machine kan stekken in een wasserette, maar dat weet ik niet goed. De stof is gewoon van katoen, dus dat zou moeten kunnen. Op de site staat dat het aangeraden wordt het met de hand te wassen, maar ook dat weet ik niet goed hoe te doen. Tips daarin zijn dus wel welkom. Zeker weten.  Er wordt handwas aangeraden op de site, maar dat lijkt me zelf ook niet zo handig.


Nog een klein nadeel is dat het, gezien het gewicht, soms wel wat lastiger kan zijn om mee te nemen op verplaatsing. Zeker als ik met het openbaar vervoer ga, is dit niet handig om mee te versjouwen, maar dat is uiteraard met alles wat iets meer gewicht heeft. Nochtans is het dan eigenlijk helemaal aan te raden omdat mensen met CPTSS door de verhoogde waakzaamheid en de onbekende prikkels doorgaans heel slecht of zelfs niet slapen op verplaatsing. Voor mezelf zoek ik dus nog een handig middel om dit dan ook mee te kunnen nemen. Ik ben namelijk iemand die zich niet meer wil laten tegenhouden door de CPTSS en tegenwoordig wel op verplaatsing gaat slapen, zelfs al houdt dat in dat ik na een paar dagen zo ziek als een hond ben van niet te slapen, zelfs dan… Al kan ik ondertussen dus ook zeggen dat het deken dan ook helpt. Want de laatste keer namen we het wel mee en heb ik ook daar beter geslapen dan normaal op verplaatsing. Nog steeds niet zoals thuis, maar ik heb geslapen en dat is al heel veel …

Ja, ik ben voorstander. Ik vind het heel jammer dat ik er niet eerder van wist en het nooit eerder ontdekt had. Volgens mij zou dit heel veel mensen kunnen helpen, in thuissituaties, maar zeker ook op psychiatrische afdelingen bijvoorbeeld en in verzorgingstehuizen.


24 gedachtes over “Een verzwaringsdeken als hulpmiddel bij CPTSS én PCOS

 1. Fijn dat het zo goed voor je werkt. Ik heb er van een vriendinnetje wel eens van gehoord. Haar dochter sliep slecht en altijd om half vijf al wakker. Nu ze een verzwaarde deken heeft slapen ze beide tot zeker 7.00

  1. Wat goed dat je hier zo open over verteld, daar help je vast veel mensen mee! Als ik ziek ben en bijvoorbeeld griep heb met koorts, leg ik altijd meerdere dekbedden over me heen. Geeft dan echt een soort troost. Fijn dat het je helpt!

 2. Super fijn dat dit voor jou werkt! Het effect is bij mij andersom denk ik; vanwege mijn spierziekte heb ik moeite met het bewegen onder een deken en een normale winterdeken geeft mij al angst als ik me er niet in kan bewegen, laat staan een verzwaarde deken.

 3. Van wat ik zo lees kan ik me heel goed voorstellen waarom de deken zo fijn is. Jammer dat je hem niet makkelijk mee kan nemen door het gewicht, want het zou fijn zijn als je hem ook mee kan nemen slaap je eens ergens anders.

 4. Heel bijzonder en super fijn dat het werkt voor je🙏🏻🍀 Misschien moet ik daar ook maar is over na gaan denken…want ik slaap ook al jaren super slecht door alles en heb naast al het andere ook ptss…😓 Maar er is altijd hoop🌹🙏🏻

 5. Fijn te mogen lezen dat het U helpt.
  Heb gisteren een deken besteld, en ik kijk er echt naar uit om het te kunnen gebruiken.
  Hartelijk dank voor deze mooie getuigenis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.