Much love, Nick

Wauw, ik was gisteren helemaal overweldigd….
Mijn telefoon zei simpelweg biep. Ik heb bijna nooit mijn geluid opstaan, nu dus wel en gelukkig maar. Ik zag dat er een mail was binnen gekomen van Nick Cave: The red hand files…. Oh leuk, dacht ik, ik ga snel even kijken. Ik was met niets speciaal bezig, want meestal denk ik dan nog van “straks even op het gemak lezen”. Ik las de eerste woorden, de eerste zin en dan kwam de bedenking “help, dat is mijn ingezonden stuk tekst.” Hupla, meteen naar onderaan in die mail, lees ik de volgende woorden:


Dear Els,
Thank you for this beautiful letter. It means a great deal to me.
Much love, NickIk hoorde op dat ogenblik net mijn buurvrouw buiten praten met een vriendin van haar, die ik ondertussen ook ken en ik riep dus “ik heb naar Nick Cave geschreven en die antwoordde.” Beiden hun mond viel letterlijk open, dat meen ik.  Een van de twee zei nog “precies een bakvis in haar tienerjaren”. Ik zeg nog “bwah, ik weet niet, ik had dat in eerste instantie eigenlijk totaal niet verwacht!” Dan zei ze “tja, ik zou waarschijnlijk hetzelfde hebben als Lemmy antwoordde” ik deed niet meer van “uhu” waarmee ik wilde zeggen “wel ja, dat dus!” Ik ben eigenlijk echt wel geschrokken, ik had dat echt niet verwacht, ik weet wel waarom ik hem schreef en waarom ik hem dat geschreven heb. Omdat ik hem heel erg hard wilde bedanken in eerste instantie en hem mijn ervaring met zijn muziek daarin wilde meegeven. Ik zeg niet voor niets dat Nick Cave voor mij persoonlijk veel meer is dan een goede songwriter en zanger en dat staat er dus ook in. Ik had bovendien nog minder verwacht dat die online ging komen.

Misschien is het even handig dat ik het concept van The Red hand Files uitleg. In september kreeg ik volgende mail in mijn inbox:


Dear All,
Not so long ago, I did a series of events on the East coast of America called Conversations with Nick Cave. I did not have the chance to address all the questions that were asked and so I thought I might take the opportunity of answering these questions through a series of mail drops. In the Conversations with events I talked about the idea of a more direct communication with the audience that sidestepped some of the more conventional ways of getting information across. If you have any questions or comments, observations or inspirations, join my new mailing list ‘The Red Hand Files’. You can ask me anything. Like the Conversations with events there will be no moderator. This will be between you and me. Let’s see what happens.
Much love, NickHet is niet meer dan dat dus, het is bedoeld om hem vragen te stellen. Interviews geeft hij niet meer, maar de mensen die er echt toe doen wil hij wel antwoorden, dat zijn dus zijn fans. Hij geeft zelf aan dat hij veel meer connectie met zijn publiek is beginnen te voelen nadat zijn zoon is gestorven. Omdat hij toen zoveel berichten heeft gekregen van fans. Heel vaak om hem en zijn vrouw steun te betuigen, maar ook om hun eigen verhaal te delen. En dat die eigen verhalen hem en zijn vrouw eigenlijk heel veel deugd deden en ze zich daardoor heel erg ondersteund voelden. Dat hij die brieven allemaal gelezen heeft, een voor een, en daar zo dankbaar voor is. Daaruit zijn dus de conversation-events en de bijhorende red-hand-files gegroeid. Aan die site zou geen moderatie te pas komen, hij doet dat op zichzelf.

Ik was erbij in Utrecht en in Antwerpen. Het was het mooiste wat ik meegemaakt heb, heel veel intimiteit en er werden verhalen gedeeld waar je stil van werd…

Ik kreeg de kans niet, maar deed het dan maar via het online concept en hij antwoordde dus. Ik was gisteren echt helemaal van de kaart en eigenlijk dan nog niet meteen omdat hij antwoordde, maar vooral door de reacties in The Nick Cave fanclub op fb. Het was een onderwerp daarn gisteren. Vandaag eigenlijk nog steeds. Mensen hebben gehuild met mijn brief, ze vonden dat er zoveel pure schoonheid uit naar voren kwam, maar ook dat muziek inderdaad een grote kracht en steun kan zijn. Ik was een stille “meelezer” gisteren in die groep. Maar het was ook een beetje te veel moet ik toegeven… Ik was gewoon overprikkeld en overmand door emoties gisterenavond. Ik heb nog nooit van zoveel mensen tegelijk te horen gekregen dat mijn geschreven woorden hen zo hard raakten en ik wist er werkelijk geen blijf mee… Ik was gestresseerd gisterenavond en trilde over heel mijn lijf. Pas vandaag heb ik in The Nick Cave Fanclub een reactie geplaatst.

I am a bit overwhelmed. Thanks to you all…

Veel meer weet ik ook nog niet wat zeggen, ik weet ook niet of dat nodig is.
De reactie die iemand ook plaatste en die ik hier wel graag wil delen is: “It’s a great post. Have to admit I teared up too. I love the fact he essentially just posted that wonderful letter with little to add to it. Just a stunningly beautiful letter. I feel the red hand files add such depth to his already beautiful songs.”

Het is een ongelooflijk mooi concept, het is bovendien heel intiem en een van de mooiste dingen die ik al meegemaakt heb. Er worden verhalen gedeeld van lijden, maar ook van pure schoonheid. Die gaan vaak hand in hand, vind ik. Mensen delen hun verhalen daar en Nick Cave lijkt er eerder een soort moderator. Ik ben nog steeds dankbaar dat ik er ondanks alles toch bij kon zijn, want dat was niet gemakkelijk!

Mijn brief en zijn antwoord kan hier lezen:

https://www.theredhandfiles.com/into-my-arms-love/

34 gedachtes over “Much love, Nick

 1. Bijzonder dat Nick Cave op deze manier met zijn fans communiceert. Fijn dat iedereen zo superlief reageerde, hoop dat je er veel kracht uit kan halen. Ga zo de brief even lezen via de link.

  Liefs

 2. Wauw, wauw, wauw! Wat een mooi concept. Muziek kan als heling werken en de verbinding die het met zich meebrengt is heel mooi. Heel mooi om te lezen dat dit een mooie manier van verwerking met zich meebrengt. Nick Cave is echt tof.

 3. Hoi. Prachtig hoe je schrijft. En veel dingen waar ik aan kan relateren😥🙏🏻🌈🍀 Ik ben net begonnen met bloggen, zou het leuk vinden als je mij ook wilt volgen en is wilt kijken wat je ervan vind. Er volgt nog veel meer… Namasté🍀

  1. Dank je!
   En veel succes met het bloggen,

   En als ik je 1 tip mag geven met je blog: Laat je niet leiden door statistieken en het aantal webbezoeken, maar blijf vooral je eigen ding doen, dan ben je het meest authentiek, dat is voor jezelf leuker en brengt veel meer op op lange termijn. Ik begon in 2012 en haal pas sinds 2 jaar de vruchten er stilletjes eruit… wat resulteert in meeschrijven aan een boek, blog op verzoek en tegen betaling en zelfs het zijn van een ghostwriter voor de een of andere bekende mens waar ik de naam niet van mag noemen. Een blog moet kunnen groeien, op verschillende vlakken…

   Beter jezelf blijven volgen en een trage groei , dan te doen wat “men” verwacht! 😉

   Je doet ermee wat je wil natuurlijk, maar ik geef het je graag mee. Ik zal je blog eens gaan bekijken. 😉

   1. Dank je wel. En wat een fijne reactie🍀

    Dank je wel voor de tips. Daar heb ik zeker wat aan hoor.

    En inderdaad :”Beter jezelf blijven volgen en een trage groei , dan te doen wat “men” verwacht! 😉 “

    Super bedankt🙏🏻

 4. Super zeg! Mijn zus heeft mij kennis laten maken met Nick Cave en zijn liedjes raken mij enorm. Ik heb hem nooit live gezien maar zou dat ook niet willen zonder mijn zus ( en die woont in Amerika, dus dat zal nooit meer gebeuren). Ik vind het concept heel mooi, ga er ook eens naar kijken.

 5. Oh wauw!! Wat tof dat hij ook echt de moeite heeft genomen om je brief te lezen en te beantwoorden. Ik kan mij je blijdschap heel goed voorstellen!! Geniet lekker van dit moment. Pakt niemand je meer af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.