Mijn kinderwenskoffertje

Via Kinderwens Expertisenetwerk VZW kreeg ik de kans om het kinderwenskoffertje van naderbij te bekijken. Velen weten dat ik hen sowieso een warm hart toedraag. Ik kwam er zelf terecht toen ik in de knoop zat met mijn (onvervulde) kinderwens in 2015.  Als je meer wil weten over deze organisatie verwijs ik daarvoor graag door naar hun website.


Nu brachten ze in mei van dit jaar de kinderwenskoffer op de markt. Bedoeld om mensen met een onvervulde kinderwens te helpen en ondersteunen. Dit koffertje bevat drie dingen.Mijn Kinderwensdagboek

Ikzelf ben persoonlijk een grote voorstander van dagboeken, maar ook van werkboekjes, want als ik dit boekje bekijk en lees, denk ik eerder aan een werkboekje dan een dagboekje. Het is een mooie afwisseling van mooie en toepasselijke gedichtjes (onder andere van Lentezoen) en informatie. Zo staat er onder andere in uitgelegd wat IVF is of wat hormonen zijn. Heel summier, maar genoeg om goed te weten over het hoe en waarom. Er staan ook concrete tips in om te gebruiken in je eventuele relatie (er zijn ook steeds singles, nietwaar? 😉). Verder kan je er ook heel concreet afspraken bij je fertiliteitsarts of voor bepaalde onderzoeken inschrijven, ook een budgetplanner is erin opgenomen want fertiliteit kost geld, daar kunnen we niet omheen.
Daarnaast staan er ook leuke verbindingsopdrachtjes in bijvoorbeeld, omdat verbinding met jezelf tijdens zo een traject niet onbelangrijk is.
Het hele boekje wordt afgesloten met recepten van Pascale Naessens en Brenda Jacobs. Ik ben in het kader van mijn fertiliteitsbehandelingen wel degelijk op advies van een diëtiste volgens Pascale Naessens gaan eten. Mijn fertiliteitsarts stond hier trouwens helemaal achter en al helemaal omdat ik ook PCOS had (op het waarom dat dit dan extra goed is, ga ik nu niet verder in, daar kan ik een artikel of misschien zelfs een boek afzonderlijk over schrijven).
Naast deze recepten staat er ook in welke voedingsmiddelen een goed effect kunnen hebben op je vruchtbaarheid. We kunnen er niet omheen dat we onszelf letterlijk voeden met voedsel en dit effect heeft op je hele lichaam. En ook al zijn er mensen die dit stuk liever negeren, in een gezond lichaam (dat dus op de juiste manier gevoed wordt) heeft een embryo heel eenvoudig gezegd gewoon meer zin om zich in te nestelen en daar ook te blijven.  

Tussen al die info, gedichtjes en opdrachten, maar ook gewoon een kruiswoordraadsel en een kleurplaat ter ontspanning, kan je natuurlijk ook gewoon je indrukken en dergelijke neerschrijven, het blijft wel een dagboek, maar een dagboek met instructies die je geheel vrijblijvend kan doen. Ik vind het alleszins iets heel leuk, het spreekt ook aan, heeft een zeer leuke vormgeving en is rijk geïllustreerd. Ik zou er zo mee aan de slag aan als ik nu bezig was in een traject. En aangezien we er hier ondertussen wel uit zijn dat de behandeling in het buitenland nog een kans gegeven wordt, ga ik dit sowieso gebruiken, vermoed ik. Fertiliteitsbehandeling in het buitenland is helemaal een avontuur, geef toe. Dit kinderwensdagboek is wel heel hard van toepassing op fertiliteit en bijvoorbeeld niet op adoptieprocedures.

OpenkaartspelHet openkaartspel is in eerste instantie bedoeld voor koppels die bezig zijn met het vervullen van hun kinderwens. Een onvervulde kinderwens heeft impact op je relatie, dat staat buiten kijf en dan kan je elkaar weleens “kwijt” spelen, het is immers een zeer zware periode en heel vaak gaan partners er gewoon anders mee om. Mannen gaan doorgaans sowieso anders om met ingrijpende gebeurtenissen dan vrouwen, maar daarnaast heeft iedereen gewoon ook een eigen coping en heeft iedereen een ander karakter en persoonlijkheid. Het is dus niet zo dat dit enkel voor hetero-koppels kan dienen.
Met dit spel kunnen koppels belangrijke vragen aan zichzelf en aan elkaar stellen. Zo ontstaat er (terug) communicatie onderling en kan men elkaar beter begrijpen. Er wordt aangeraden dit op vaste momentjes te doen aan de hand van twee kaartjes per keer. Naast de vragen (waarvan sommigen zich echt in een aangegeven thema situeren) zijn er ook kaartjes met quotes, die eveneens uitnodigen tot gesprek. Er wordt ook aangeraden na het bepreken van deze zware dingen, samen iets ontspannend te gaan doen.

Hoewel het in eerste instantie gericht is op koppels, zie ik hierin ook de mogelijkheid om hiermee op jezelf aan de slag te gaan of bij je kinderwensconsulent of andere hulpverlener. Mijn eigen psychologe is er alvast enthousiast over. En ikzelf ook wel eigenlijk.Mijn kinderwensmuziek


Als laatste is er nog een CD met kinderwensmuziek. Ik ben voorstander van muziek, dat weet iedereen die mij kent. Ik zeg weleens dat muziek soms een betere therapeut is dan iedereen met een diploma in deze sector (al spreek ik zo dus wel tegen mijn eigen winkel, oeps!). De cd bevat onder andere het liedje van Kathleen Snoecks dat ze schreef om aandacht te vragen voor de pijn die een onvervulde kinderwens met zich meebrengt. Ik heb het in 2015 voor de eerste keer gehoord en was er toen enorm door geraakt. Ze bezong perfect wat ik toen (en nog steeds) voelde en het is vooral heel authentiek, vind ik, wat het eens zo mooi maakt.  Ook Pieter van den Bergh schreef een mooi liedje over het verlies van zijn kleinkind op 31 weken zwangerschap. Een heel eenvoudig liedje, maar net door zijn authenticiteit en die pure eenvoud oh zo mooi, vind ik.  Verder bevat de cd ook nog liedjes van Tom Vos en Nasrien Cnops, De Grungblavers en Waar is Ken? die onder andere de campagnesong maakten voor Kinderwens Expertisenetwerk met het liedje (k)wensenkind.
Ik zeg weleens “over smaken en kleuren…”, ik raad je dus vooral zelf aan om te luisteren en te horen wat jij mooi vindt en waar je juist steun uit kan halen. Hieronder via youtube al enkele voorproefjes.


Algemene indruk

In zijn geheel ben ik heel enthousiast over dit koffertje en zijn inhoud. Het koffertje op zich is heel mooi en lijkt me gewoon ook leuk om de dingen van tijdens het traject in te verzamelen. Ik deed dat altijd wel. Soms zeer kleine persoonlijke dingetjes die voor een ander van geen betekenis zouden zijn, zoals een kaartje dat ik voor moederdag kreeg van een vriendin, maar bijvoorbeeld ook een foto van een eend met haar kleine eendjes die ik zag toen ik na een TP het fertiliteitscentrum buiten ging en heel toepasselijk vond. Ik ben alvast fan, dat is zeker!****************************************************

Deze koffer is in zijn geheel te bestellen bij uiteraard Kinderwens Expertisenetwerk, hun medewerkers en bij bepaalde vruchtbaarheidscentra, zoals onder andere Life Leuven. De inhoud op zich is ook afzonderlijk te bestellen en dit kan ook op opgestuurd worden, maar dan komen er sowieso nog verzendingskosten bij natuurlijk. Meer info kan je sowieso krijgen via hun website www.kinderwens.org of via info@kinderwens.org.

Prijs voor de kinderwenskoffer in zijn geheel is 25 euro
– prijs voor het dagboek 17 euro
– prijs voor het kaartspel 12,50 euro
– prijs voor de CD 7 euro


Deze blog kwam tot stand uit een samenwerking met Kinderwens Expertisenetwerk vzw, die ik sowieso een zeer warm hart toedraag.

18 gedachtes over “Mijn kinderwenskoffertje

    1. Dat is zeker zo, het fijne is ook dat er heel leuke vraagjes tussen zitten die niets met een kinderwens te maken hebben, maar gewoon de vraag wat het leukste was wat je afgelopen week meemaakte bijvoorbeeld.

      Een goede mix tussen zwaar en minder zwaar en zelfs hier en daar ludiek!

  1. Wat mooi en goed dat dit bestaat. Ik kan me voorstellen dat je hier steun uit kan halen en misschien ook wel wat hoop. Dat je elkaar kwijt kan raken in dit hele proces lijkt me absoluut een punt en goed dat je hier dan samen op spelwijze mee om kan gaan.

  2. Ik heb het traject ook doorlopen en tóch is mijn kinderwens in vervulling gegaan. Ik begrijp zeker hoe zwaar dit voor een ander kan zijn als het uiteindelijk niet lukt. Mijn 2e kindje is niet gelukt. Ik ben 43 nu en het is klaar. Mooi zo’n koffertje.

  3. Wow wat mooi dat er zulke dingen bestaan. Het is al een heftige tijd waarin je weinig met mensen kan delen. Een kinderwens is zooo persoonlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.