De zoete smaak der zonde: de Guido Belcanto Musical.

We schrijven de 19de oktober van het jaar 2018. Geen bijzondere dag, ik heb die dag mijn hele huis overhoop gehaald omdat ik mijn huissleutel niet vond, die dag kwam er een jongen aan mijn deur vragen of ik ook kinderen had, want hij zocht een speelkameraadje en ik ging die avond ook naar de Guido Belcanto Musical… Of ik bepaalde verwachtingen had, weet ik eigenlijk niet. Oké, ik vind Guido Belcanto goed. Oké, ik hou van muziek en oké, ik hou van theater, maar de combinatie van de twee vind ik meestal heel wat minder wat maakt dat ik doorgaans niet echt warm loop voor het genre musical. Dat is persoonlijk natuurlijk en ik schrijf musicals nu niet meteen af want ik moet toegeven dat ik er ook al wel goede gezien heb. Ik had oorspronkelijk een kaart voor de try out, maar lag toen met koorts in mijn bed. Deze avond in Bornem, was het dan wel zover.

Nu verscheen er die dag juist het eerste bericht met enige kritiek in de groep Guido Belcanto Fans op facebook. Ik vind het overigens wel zeer dapper om zoiets te zetten in een fan groep, je weet immers meteen dat je tegenkantingen gaat krijgen. Toch vind ik dat dat ook moet kunnen, ik vind Guido Belcanto ook goed, maar ik vind er ook niet alles goed van. Ik heb hem zelfs ooit eens gezegd dat ik iets niet goed vond. Heeft die me niet voor afgeschoten, maar ik hem ook niet! Dat kan, weet je wel. 😉

Nu ja, zonder iets te zien, kan je geen mening vormen natuurlijk, dat zou ik dan na vrijdagavond wel doen. Ik moet zeggen, ik ging met niet zo heel veel verwachtingen naar die zaal, maar wel met iets van “ik laat het op me afkomen” en het kwam op mij af. Bij het binnengaan, kreeg je een flyer met een woordje in van Guido belcanto himself, dat wekte dan weer wel heel erg mijn nieuwsgierigheid. Ten eerste werden wij als zijnde het publiek bedankt voor de aanwezigheid die getuigt van een goede smaak en intelligentie. Hij zegt zelf dat de musical niet onder een noemer te beschrijven valt… wel: dat klopt!

Bij momenten dacht ik werkelijk: “ik zit in Absurdistan”, ik heb even moeten lachen bij het feit dat 2 vrouwen belangrijk zijn omdat het van 2 kanten moet komen, maar even goed om de opmerking die Vitalski zelf maakt “dit is ten minste een musical waar nog echt in gesabeld wordt”, maar ik moest misschien nog het hardste lachen met “Kunt ge nu geloven dat daar nen Aldi komt?”. Ik weet het, het slaat op niets (of net wel… 😉 ) , maar net daarom vond ik die geweldig! Het verhaal zelf vroeg soms wel enige concentratie, hetgeen ik die avond gelukkig wel mee had en toen ik stopte met te denken “help, ik kan soms echt niet volgen” en het willen volgen helemaal losliet, begon ik het juist wel te volgen en vielen puzzelstukjes op zijn plaats. Enfin, ik zag er iets van waanvoorstellingen in die wel het een en ander te vertellen hadden, maar dat kan dan ook weer een interpretatie van mezelf zijn. Na de voorstelling zag ik trouwens een bekende die deze musical niet voor de eerste keer zag en me zei dat ze er elke keer weer andere dingen in zag die ze eerder niet zag. In dit geval heb ik alle redenen om dat geloven, ik denk dat je zelfs na 20 keer nog zaken opmerkt waarvan je denkt “oh, die had ik de vorige keren niet mee.”

Verder denk ik niet dat ik Nele Goossens ooit eerder had horen zingen, maar ik werd bijna uit mijn sokken geblazen. Wauw, die vrouw kan zingen, ik vond het prachtig! Niet dat de anderen niet konden zingen, maar ze heeft me echt zeer aangenaam verrast! Dat wil ik nog horen! Verder zag ik vooral Cindy Michielsen graag spelen in de rol van Platina Marina en Koen Janssen in de rol van Kaduuk, geweldig duo, die twee. Guido Belcanto speelt zelf ook mee in de rol van Fra Diavolo, hetgeen ik persoonlijk het best kan beschrijven als een iet of wat mystiek, donker figuur. Van een ding ben ik wel overtuigd: eenieder op dat podium gaf zich vol overgave en dat is altijd ontroerend mooi om te zien. Ik vind het overigens ook mooi dat er werd gerecruteerd uit het amateur toneel. Ik meen er vaak meer passie op te merken.

Een dag later weet ik nog steeds niet goed wat ik nu juist gezien heb, maar het heeft wel indruk gemaakt, ik was vandaag ook bij een vriendin en zat erover te vertellen, dat doe je niet als het je niet geraakt heeft op de een of andere manier. Ik weet ook nog steeds niet wat ik ervan moet vinden, ik weet ook niet of ik er iets van moet vinden. Een ding zeg ik wel vol overtuiging: ik ben blij dat ik hem gezien heb, het is een unicum….

Rolverdeling:
Gina Divina: Nele Goossens
El Bandido: Vitalski
Evelyne: Petra Wilhelmina Vanhoren
Fra Diavolo: Guido Belcanto
Kaduuk: Koen Janssen
Platina Marina: Cindy Michielsen
Eddy: Wim Gillis
Willy: David Lenaerts

Meer info:

https://www.guidobelcanto.be/nl/voorstellingen/musical-de-zoete-smaak-der-zonde

27 gedachtes over “De zoete smaak der zonde: de Guido Belcanto Musical.

  1. Ik ben ook helemaal niet thuis in de musicals (de namen zeggen me ook niets, haha!)
    Maar als ik je zo lees vond je het toch goed. Soms hoef je ook niet perse je mening te omschrijving. Als je een avond genoten hebt, is het gewoon goed. Heerlijk toch?!

  2. Nou ik moet bekennen dat ik hier nog niet van had gehoord, wat toch opvallend is gezien ik over musical blog. Ik ga er eens wat meer over lezen, klinkt namelijk bijzonder 🙂

  3. Ik ben eerlijk gezegd helemaal geen fan van musicals… Eigenlijk nooit geweest en het trekt. Nog steeds niet… Dus ook hier zou je me niet echt een plezier mee doen 🙂

  4. Ik heb als kind helaas nooit een liefde ontwikkeld voor musicals. En krijg zelf helemaal de zenuwen van een stuk waar veel in wordt gezongen. (Met de groep 8 musical als uitzondering, dat was een avond om nooit te weergeten haha. ) En dat terwijl ik concerten juist weet wel leuk vind! Ach, ieder zijn ding zal ik maar zeggen haha 🙃🍃.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.