Zwoele dagen, minder schrijven

pretty-woman-1509956_960_720De volgende zin is wellicht weinig origineel en zullen jullie ook al heel veel gehoord en/of gelezen hebben de laatste weken: Het is namelijk warm! Natuurlijk heb je dit al opgemerkt, tenzij je misschien aan noordpool of de zuidpool woont. Ik ga er echter vanuit dat mijn lezers zich vooral in Belgische en Nederlandse contreien bevinden.

Nee, ik wil niet gaan klagen over de hitte, ik vind het nog steeds leuker dan druilerige, grijze dagen, maar het heeft wel degelijk effect. Zo las ik laatst dat mensen onder invloed van warmte minder productief zijn, alles gaat trager en slomer, zo ook onze hersenen. Ik heb alleszins te maken met een writersblock of iets dergelijks: ik heb gewoon geen inspiratie. De weinige inspiratie die ik dan wel heb gebruik ik liever voor de artikels en andere zaken die ik echt puur werk gerelateerd moet schrijven. Vermelde ik overigens al dat ik een nieuwe uitdaging op dat vlak aanga? Ik zou natuurlijk niet Els heten als mijn faalangst dan weer niet enorm naar boven komt. En naarmate dat meer en meer concreet wordt, wordt de faalangst heel duidelijk ook meer en meer concreet. Met mijn psychologe sprak ik af dat ik die angst en onrust er gewoon laat zijn. Gewoon is gemakkelijk uitgedrukt, ik vind het iets minder gewoon en gemakkelijk, maar oké: even verlamd zijn om mijzelf in die verlamming bij elkaar te grabbelen en er toch dingen voor te doen, lijkt voorlopig wel te werken. Ik denk dat ik hier later maar weer een blog over zal schrijven. Terug naar de warme en de verminderde productiviteit.

Door die warmte hebben we immers minder zin om dingen te ondernemen, blijven we gemakkelijker binnen en voelen vele mensen zich blijkbaar ook wat depressiever. Ik zal nu niet meteen zeggen dat mensen depressief worden van de warmte, dat zou een brug te ver zijn, maar we voelen er ons wel wat meer down door. Mensen die gevoelig zijn aan depressieve stemmingen en depressies zijn hier uiteraard meer gevoelig voor. Daarnaast voelen mensen zich met “plakweer” vaak ook veel minder comfortabel in hun vel. Daardoor gaan ze zich vaak ook minder goed verzorgen en eten ze bv iets dat gemakkelijk in de hand ligt. We gaan met z’n allen dus blijkbaar ook minder koken met dit weer.

Bovendien zijn we ook allemaal moe, niet alleen omdat we door de hitte slechter slapen, maar ook omdat het warme weer ons meer loom, lui en moe maakt.

Pas op: ik vind dit niet ter plekke uit, het is een samenvatting van wat ik de afgelopen dagen en weken gelezen en gehoord heb. Op mezelf toegepast, zie ik dan het volgende gebeuren:

Minder productief? Zeker! Tsja, het is bijna een maand geleden dat ik schreef voor deze blog, denk ik. Ik hield het schrijven in dit geval echt voor als het moest en niet omdat ik het graag doe. Dat zijn wel degelijk 2 aparte dingen. Een zanger kan ook zingen omdat het moet en daarnaast omdat hij het graag doet. Dat zijn de consequenties die horen bij het van een hobby een job maken, veronderstel ik. Af en toe is die hobby dan plots niet zo leuk meer om te doen, het is niet meer geheel vrijblijvend en af en toe moet het gewoon. Pas op: ik klaag niet! Integendeel zelfs, ik ben nog niet vergeten hoe ik als verpleegkundige een vroege shift had na een late shift en de volgende dag alweer op moest met de nacht, ik kan nu echt wel veel meer ontspannen werken en het voelt bijna nooit echt als werken aan, dat was als verpleegkundige wel degelijk anders. (Voor alle duidelijkheid, ik was echt wel graag verpleegkundige, maar die uren en die stress…  Oh help, deed ik dat echt?!) en tenslotte kan niet iedereen van zijn hobby richting betaalde job gaan. Oké, met hard werken, doorzetten en koppig zijn misschien wel en dat is nu toevallig de manier waarop ik in elkaar zit. Voor sommige dingen een vloek, voor andere zaken een zegen! Oh ja, mensen zijn vaak jaloers op mijn doorzettingsvermogen. Hey, what can I say: you have it or not! Enfin, ik dwaal af: ik schrijf dus beduidend minder en ik vergat zelfs een gedicht in te sturen voor een poëziewedstrijd: kieken dat ik ben. Ik had het geschreven, hè, vergeten in te sturen. Els, domme kip! Nu ja.

Heb ik dan verder depressieve gevoelens? Euh… wel, ik vind dit een moeilijke. Ik voelde me de afgelopen dagen mentaal niet zo heel goed en dat viel zelfs mijn huisarts op. Ook ik kan minder doen wat ik anders kan doen, maar dat heeft uiteraard niet alleen met het weer te maken, maar ook met het feit dat ik weer geopereerd werd aan mijn voet en vele dingen dan nu eenmaal niet vanzelfsprekend zijn. De warmte heeft er uiteraard geen goede invloed op, want daardoor is bijvoorbeeld die voet wel meer gezwollen en doet die ook meer pijn. Het feit dat ik vanavond ook weer een optreden aan me laat voorbijgaan omdat je daar enkel kan staan en niet kan zitten, werkt ook niet bepaald bevorderlijk om me goed te voelen, maar of ik me nu echt depressief voel? Nou nee… Ik voel me wel minder goed in mijn vel, maar ook dit blijkt normaal. Ook ik plak van het zweet en heb zelfs heel veel uitslag van het zweet., waardoor mijn hele lijft pikt en jeukt. Ook ik heb geen zin om mooie kledij aan te gaan doen, maar vooral dingen die gemakkelijk en luchtig zitten en die zijn nu niet altijd even flaterend voor mijn figuur. Misschien zelfs niet alleen bij mijn figuur: een Indisch stofje dat meer als een aardappelzak rond mijn lijf gedrapeerd is, is waarschijnlijk bij weinig figuren zeer flatterend, maar het is wel luchtig en daardoor net iets aangenamer om te dragen met dit weer. We zaten laatst met drie vrouwen uit de wijk in pyjama naast elkaar op het bankje voor mijn huis trouwens. Dat vonden we alle drie even het fijnst om te dragen, het was 38°C en geen van ons drie was heel actief te noemen.

En dan het koken… Nee, ik kook niet veel, ik kook zelfs weinig deze dagen. Ik ben al blij dat ik wat groenten in plakjes gesneden krijg om onder een salade te doen. Ik heb overigens een voedselvergiftiging gehad waardoor ik een paar dagen niets gegeten heb en mijn darmen en maag doen nog steeds zeer vreemd als ik nu iets eet. Mijn maag is die dagen ook heel duidelijk gekrompen, want ik krijg momenteel zelfs geen kinderporties op. Nu had ik al niet zo heel veel zin in eten voor die voedselvergiftiging, maar nu is het echt eten omdat eten nu eenmaal moet en lijkt alles zwaar op mijn maag te liggen. Maar goed, ik heb genoeg reserve aan mijn lichaam hangen om op verder te benen, dat dan weer wel.

Wat ik wel heel veel doe, is drinken. Geen alcohol, dat wil ik momenteel zelfs niet. Ik drink nog het liefst van al sprankelend water, in Nederland zegt men vaak Spa Rood en in België noemt men het Bruisend water. Ja, dat is heb ik de afgelopen weken verheven tot mijn favoriete drankje: Bruisend water uit de koelkast: fris, sprankelend en een ware sensatie in de mond.

De moeheid? Wel ja, die is er en ook ik slaap minder goed. Nu ben ik van mezelf een redelijk slechte slaper, dus ik ondervind niet zo heel veel verschil in mijn nachtelijke bedrust dan anders, maar wel overdag. Voor ik ga slapen, kruip ik overigens steeds onder de douche en droog ik me niet af… Ik kruip dan zo in bed, maar ben binnen de 5 minuten droog. Ik neem wel een natte handdoek mee die ik over mij leg of waarop ik ga liggen. Die tip kreeg ik ooit van een collega toen ik nog, jawel, in de verpleging werkte. Het helpt gegarandeerd. De twee keer dat ik de afgelopen weken al elders bleef slapen, had ik niet die koele vochtigheid bij mij en was slapen wel degelijk een stuk moeilijker. Ik geef het maar mee, het kan wel degelijk helpen. Oh ja, mijn buurvrouw keek op bij die natte handdoek, die is natuurlijk niet kletsnat, maar wel klammig genoeg om koelte te geven. Nu ja, mijn slapen is niet minder dan anders of toch gewoon even slecht dan anders (ook zo een fijn gevolg van de PCOS en tevens van de CPTSS), maar ik ben overdag wel veel meer moe dan anders. Dit komt mijns inziens wel gewoon door de sloomheid die de warmte met zich meebrengt…

Oh ja, deze hele uitleg dus om jullie even te verklaren waarom ik gewoon niets schrijf. Ik heb voor mezelf namelijk ook wel steeds graag een verklaring, noem het voor mijn part een uitvlucht, maar ik heb wel graag een reden. Verder heb ik deze zwoele en tropische temperaturen echt nog wel steeds veel liever dan grijze, natte regendagen. Dat dan weer wel!

Hou het hoofd koel, dames en heren! Dat probeer ik ook!

18 gedachtes over “Zwoele dagen, minder schrijven

  1. Eigenlijk is het best logisch, in warmere landen passen ze ook hun levensstijl aan op het weer dus waarom zouden wij dat nu niet doen? Je hebt groot gelijk, alles lekker op je eigen tempo!

  2. Ik merk ook dat ik veel slomer ben, minder productief ben en geen zin heb in ‘zwaar eten’ .. maar mij hoor je zo min mogelijk klagen, want ik ben normaal echt een kou kleum, ik haat de kou, dus de winter!

  3. Ik herken een hoop in wat je zegt! Ik trek deze hitte ook zo slecht en mijn man viel het ook al op dat ik zoals hij het noemde “chagrijnig en overal geïrriteerd” over ben. Ik merk het zelf ook, ik kan minder hebben van anderen, ik heb ook totaal geen zin om te koken, of om uberhaupt iets huishoudelijks te doen, kleding voor de kinderen bij elkaar zoeken uit de schone was die op zolder opgestapeld ligt omdat ik geen zin heb om op te vouwen is ook teveel moeite…. Ik ben wel klaar met deze hitte!

    Voel je vooral niet schuldig over het niet schrijven, het moet voor jezelf leuk blijven en als het dat nu niet is of je hebt er de energie/inspiratie niet voor, is dat prima! Succes de komende dagen nog met de hitte!

  4. Oh I feel you! Ik snap je helemaal en herken het minder productief zijn als geen anders. (Je faalangst overigens ook…) Lekker even een stapje terug en genieten van het mooie weer. Want inderdaad, dit is veel beter dan dat druilerige weer!

  5. Ik merkte het ook hoor, met dit warme weer had ik weinig inspiratie en gewoon geen zin om achter mijn computer te gaan zitten om te schrijven. Maar ik ben toch nog steeds heel erg blij met dit weer, laat nog maar even aanhouden voor mijn part!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.