Een ervaring rijker: fertiliteitsmassage

Onder het motto van “probeer eens iets nieuws”, “investeer in jezelf”, “baat het niet, het schaadt ook niet” en “ik wil nu eenmaal alles proberen om toch maar zwanger te raken” heb ik een fertiliteitsmassage laten doen bij An Vandervaeren. Dit was op 5 juni 2018 en liet ik nog snel even doen voor ik moest geopereerd worden. Het was nogal een last minute-beslissing ook. Bij haar was iemand weggevallen en ik twijfelde al langer. Ik kon en ging op het aanbod in.

Als jullie mijn verhaal een beetje volgen, weten jullie natuurlijk ook dat ik ondertussen ben aangewezen op eiceldonatie, dat mijn donor bovendien niet goedgekeurd werd en dat er mij momenteel niet veel rest dan toch te wachten op een anonieme donor. Dat laatste geniet niet mijn voorkeur, maar ik ben enigszins wel gerustgesteld door een zogenaamd “donorkind” (eigenlijk is die benaming toch een beetje bweuuhhh, vind ik). Daarover volgt misschien nog meer.  Verder heb ik van nature uit geen cyclus, al heb ik wel de eerste natuurlijk eisprong in mijn leven gehad in februari of maart. Ik was blij als een klein kind, maar sindsdien is er niets meer geweest.

Op haar site kan je lezen waarop fertiliteitsmassage allemaal een invloed kan hebben. Toegepast bij de eiceldonatie, haal ik er voor mezelf deze uit.

  • Het stimuleert de doorbloeding van je onderbuik: dus ook mijn baarmoeder die uiteindelijk als enige van mijn voortplantingsstelsel nog echt moet meetellen
  • Gevolg hiervan is bij mij betere opbouw van het baarmoederslijmvlies
  • Het stimuleert de doorbloeding van je spijsverteringsstelsel, waardoor je immuunsysteem versterkt, dit kan uiteraard nooit kwaad
  • Het verbeter de hormonale balans, met PCOS is deze zeker goed en dat is dan niet alleen in het kader van fertiliteit zo lijkt me
  • Het brengt het zenuwstelsel tot rust, zorgt voor ontspanning en verlicht spanningen van oude emotionele trauma’s en stress
  • Het helpt om de connectie te maken met mijn baarmoeder en de toekomstige baby

Oké, toegegeven, als je haar website bekijkt, zijn ze dat bijna allemaal. Zelfs met eiceldonatie. Ik moet eerlijk zeggen dat hier bij mij vooraf de twijfel over bestond: mijn eierstokken, eileiders enzo tellen allemaal niet meer mee, wat ga ik er dan aan hebben? Ik had haar ook vooraf gevraagd of ik hier iets aan zou hebben: ja dus! Ook dat ik nu nog moet wachten op een donor, is niet zo erg. Beter dat alles op voorhand al meer oké is, dan wanneer ik er pas op het moment zelf mee begin, denk ik.

Bovendien zorgt zo een massage ook voor stressreductie en ontspanning. Dit is ondertussen algemeen geweten dat dit tijdens een fertiliteitstraject van groot belang is, maar net dan ervaar je natuurlijk veel stress. Ook nu had ik veel stress trouwens, was het nu dan niet door een fertiliteitstraject, dan wel door de operatie die 2 dagen later gepland stond.

Goed, de beslissing was gemaakt, ik ging ervoor. Het moest plots allemaal snel gaan, ik kreeg een uitgebreide vragenlijst die ik moest invullen en doorsturen. Aangezien dit allemaal dezelfde dag nog was, heb ik dat maar meteen gedaan. Deze gaat van vragen over mijn cyclus (wat bij mij niet echt van toepassing was) over mijn medische toestand in het algemeen en vragen naar hobby’s tot vragen over mogelijke trauma’s. Zo wordt er de vraag gesteld of er ooit een seksueel trauma gebeurd is. Zonder in detail te willen treden kan ik wel uit eigen ervaring zeggen dat dit effectief een invloed kan hebben bij fertiliteit. Bovendien, en dat vond ik heel goed, is dit ook om daar rekening mee te kunnen houden bij deze massage. Ik, als in iemand die ooit de diagnose PTSS gekregen heeft door onder andere zulke ervaringen, kan ik dit enkel toejuichen.

Goed, de lijst was ingevuld, het was een zonnige dag en ik vertrok richting Limburg. Nou ja, Waanrode ligt nog net in Vlaams-Brabant, maar vanuit Mechelen gezien is het richting Limburg rijden.  Ik rijd best nog redelijk graag met de auto, dus dit vond ik niet zo erg, dat er in Waanrode zelf werken bezig zijn, maakte het even moeilijk, maar ik ben er maar twee minuten te laat of zo aangekomen.

Ik kreeg iets om te drinken en we waren aan het praten, ook dit is best een goed onderdeel. Uw verhaal eens kwijt kunnen is altijd goed, al stelde ze uiteraard ook specifieke vragen. Of ik verwachtingen had? Bwah, ik was een beetje van het type “we ondergaan dit en ik zal wel zien wat het geeft.” Dit komt ergens omdat ik al geleerd heb dat iets doen met bepaalde verwachtingen bij mij meestal tegenslaat. Niet dat ik niets verwacht, want anders zou je ook niets uitproberen, maar over het algemeen heb ik bij zulke dingen: ik ga, zie, onderga en zal dan wel zien wat het met me doet of deed.  Ik ben hierin wel vrij open-minded, denk ik, al vind ik dat gek om van mezelf te zeggen.

Na de babbel dus de massage. Oh jee, mijn lichaam. Je moet weten, ik heb mede dankzij de PCOS en mede dankzij de jaren fertiliteit geen mooi figuur. Ik vind dat zelfs nog zacht uitgedrukt en mijn psychologe vindt het momenteel precies ook nodig om het daarover te hebben. Vooral omdat ik me eigenlijk niet echt goed voel in dat figuur. Maar goed, als zelfs de fertiliteitsarts zelf al zei dat ik nu eenmaal PCOS in een enorm zware gradatie heb en hij mij wel kan vragen om af te vallen maar dat hij dan even goed aan een kat kan vragen om in een hond te veranderen, probeer ik dat wel enigszins te accepteren. Voor iedereen die nu zegt: ja maar uw gewicht is belangrijk bij fertiliteit had hij trouwens ook een antwoord klaar. Mijn lichaam te veel onder druk zetten en tot uitersten drijven om af te vallen, wat bij mijn hormoonwaarden nodig is, gaat me minder kans op slagen geven, wat overigens niet wil zeggen dat ik niet op mijn eten hoef te letten. Bij PCOS is een gezond eetpatroon met weinig koolhydraten namelijk wel aangewezen. Goed, ik dwaal af, maar ik wil maar duidelijk maken dat ik mij eigenlijk niet echt goed in mijn lichaam voel en ik moest me wel uitkleden met uitzondering van mijn ondergoed.

Ik probeerde dat toch enigszins van mij af te zetten en bij het eerste stuk om mijn rug viel dit al wel mee. Ja, dit deed eigenlijk wel deugd…

Omdraaien dan, oei, die dikke buik van mij (ja, ik heb echt wel de typische vetverdeling voor iemand met PCOS dus hangt bijna al mijn vet wel degelijk op mijn buik) … Dit zou moeilijk worden, dacht ik. Maar op de een of andere manier kon ik deze gedachte wel loslaten. Op zich is zo een hele massage voor iemand die ooit de diagnose PTSS kreeg, best een overwinning. Ik heb al veel bijgeleerd ondertussen, denk ik. Toegegeven, zelfs de massage op mijn buik deed deugd en was ontspannend.  Dit duurde ook langer dan deze op mijn rug of het voelde althans wel langer aan. Ik had niet echt een idee van tijd op dat moment.  Oké, toen ik dat gevoel over mijn buik daarna tegen An zei, zei zij dan weer dat mijn buik net zo zalig is om te masseren. Zo zie je maar, zei mijn psychologe de volgende dag. Wel ja, zo zie je maar… 😉

Afsluiten gebeurde met een ontspanningsoefening en ik koos iets met eigenliefde. Dat voelde ik op dat moment eigenlijk niet zo hard. Ik moest die eigenliefde dan ook in verband brengen met de liefde voor mijn toekomstige kindje. Dat voelde ik dan weer wel. Terug naar de eigenliefde: ja lap, het is weer weg. De volgende dag zei ik dit ook tegen mijn psychologe, ze zei dat dit niet meteen zo erg is. Je voelt met momenten nu eenmaal minder liefde voor jezelf dan op andere momenten. Nu ja, de mijne is sowieso wel serieus gekelderd sinds ik weet dat ik echt eiceldonatie moet ondergaan en mij bijgevolg mislukt voel. Ook al zit die er misschien diep vanbinnen wel, zoals mijn psychologe zegt. Ik weet het niet, mijn eigenwaarde is niet veel waard momenteel. Nu ja, werkpunt, dat sowieso.

Daarna kreeg ik nog instructies hoe ik bepaalde technieken zelf in praktijk kon omzetten en mezelf bijgevolg dus kan masseren. Dit doe ik wel regelmatig, zeker nu ik niet veel anders kan dan in de rolstoel te zitten en op bed te liggen. Die instructies vond ik nadien ook nog in mijn mail.

Nadien had ik nog afgesproken met een vriendin en was mijn ontspanningsmoment compleet.

Wat ik ervan vond? Ik kan het aanbevelen, zelfs als je niet gelooft dat een massage je zal ondersteunen in een fertiliteitstraject, werkt het gegarandeerd wel enorm ontspannend. Zelfs wanneer je met bedenkingen over je lichaam zit. 😉  Dat ik wel degelijk hard aan het ontspannen was, werd ook duidelijk aangezien mijn darmen behoorlijk begonnen te rommelen. Dankzij de meditatie en yoga die ik volg weet ik dat het ultieme bewijs van ontspanning is, dus dat is altijd een goed teken. Bij deze: een dikke vette pro van mijn kant.

De website van An Vandervaeren: http://www.anvandervaeren.be/

PS: dit is in geen enkel opzicht een gesponsord bericht en is geheel op eigen initiatief geschreven

13 gedachtes over “Een ervaring rijker: fertiliteitsmassage

  1. Een massage vind ik altijd ontspannend. Een massage zoals deze heb ik wel nog nooit gehad. Wel een lichaamsmassae en hot-stone

  2. Ik had er big nooit van gehoord eerlijk gezegd, maar goed dat je het gewoon doet! Achteraf toch een hoop kleine overwinningen om je beter in je lijf te voelen en dat je er lekker ontspannen de deur uit liep. Wens je veel sterkte meid x

  3. Wat fijn dat het goed bevallen is en wat moet je toch een traject doormaken. Diep respect voor jou. Ik ga vaak naar een healing of klankschalen massage, heel fijn ook!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.