Slaap zacht Rani

Slaap zacht Rani…

Rani is de leeuwin die vandaag doodgeschoten werd in Planckendael. Ik woon in Mechelen, dus het is zeker geen ver van mijn bed show. Rani was een Aziatische leeuwin die deel uitmaakte van het kweekprogramma. Je moet weten dat Aziatische leeuwen met uitsterven bedreigd zijn. Exacte aantallen ken ik niet, maar veel zijn er niet meer in het wild. Dankzij kweekprogramma’s is er een mogelijkheid dat ze niet zullen uitsterven. Dat is natuurlijk geen zekerheid, maar het geeft een mogelijkheid tot…

Rani kon deze ochtend echter ontsnappen, maar bleef wel de hele tijd in het park zelf. We moeten hierbij niet vergeten dat een leeuw nog steeds een gevaarlijk dier is. Als het geen honger heeft en zich op haar gemak voelt zal er niet meteen iets gebeuren, maar daar zat nu net het probleem. Het dier had wel gegeten, maar was wel helemaal in paniek. Men heeft haar proberen te verdoven, dat mislukte echter. Ze is uiteindelijk doodgeschoten.

Net als iedereen vind ik het heel erg dat het zo geëindigd is… Maar wat ik ook erg vind, is dat velen nu gewoon wat in de wilde weg gaan roepen dat het schandalig is of weet ik veel wat. Er lijkt een bom ontploft op sociale media, zeker hier in de Mechelse groepen, waar ook ik lid van ben. Pas op, ik begreep het in het begin ook niet zo goed, want ze zeiden kort gezegd: Er is nooit gevaar geweest, maar de leeuwin is toch doodgeschoten. Dit kwam op zijn minst gezegd vreemd over.

Ik heb echter wel altijd gedacht “ik was er niet bij”, en ik heb ook ergens een hekel aan (ver)oordelen, zeker als ik of de andere er niet bij was…

Nadat ik mijn wenkbrauwen fronste, kreeg ik trouwens al snel enige uitleg over het feit dat het dier heel veel stress had en dat verdoving dan nu eenmaal niet goed werkt (cortisol, adrenaline, die dingen), de pijl nog precies juist in de spier moet steken ook en het dier, logischerwijs, wel agressief begon te worden van die pijlen die men naar haar schoot. Zeker als je beseft dat dat dier totaal geen idee had van waar ze zat, dus sowieso helemaal in paniek was en niet wist waarom ze daarbovenop nog eens die pijlen in haar gat schoten en opgejaagd werd. Bovendien lijkt goed mikken met zo een pijltje me wel heel moeilijk bij een dier dat niet rustig is. Verder heb ik alleen altijd katten gehad en ben ik dus geen expert wat betreft de grotere variant in de familie van de katachtigen.

Van een ding ben ik wel zeker, en dat is dan nog omdat ik mensen heb gekend die in Planckendeal werkten, die beestjes worden omringd door dierenliefhebbers, van de mensen die de stallen uitmesten tot de wetenschappers achter de kweekprogramma’s en dierenartsen, anders ga je daar niet werken. En zelfs al had ik er nooit mensen gekend, kan ik zelf wel tot dat idee komen.

De persoon dat die poort heeft laten openstaan (dit wordt toch gezegd) waardoor ze kon ontsnappen, heeft een fout gemaakt ja, maar die kan waarschijnlijk de komende nachten niet slapen. Fouten maken doet iedereen, maar een secretaresse die een dt-fout maakt heeft inderdaad niet zulke gevolgen. Het is maar welke job je doet…

En de persoon of de personen die de beslissing hebben moeten maken om dit dier te doden, op waarschijnlijk enkele minuten, misschien zelfs seconden tijd, in het kader van veiligheid voor iedereen, gaat/gaan vannacht waarschijnlijk ook niet slapen. Oh ja, de leeuwin naderde, volgens wat ik gehoord heb, een paar mensen en was al agressief, dus heeft politie ingegrepen. Naar het schijnt zou een volgende dosis verdoving bovendien toch dodelijk geweest zijn.

Dus zomaar wat gaan roepen dat het schandalig is? Nee, zoiets begrijp ik niet… Ik was er niet bij en ik ben bovendien geen expert wat betreft leeuwen, net zoals de meesten die nu moord en brand zitten te schreeuwen.

Een ding wil ik wel zeggen: veel sterkte en moed aan al diegenen die in Planckendael werken en dan vooral aan de persoon die het poortje vergeten was. Want Planckendael en al hun medewerkers moeten nu niet alleen kunnen leven met het feit dat ze een leeuwin hebben moeten doden (die bovendien in een belangrijk kweekprogramma zat), maar ze worden daar bovenop nu ook door het slijk gehaald en krijgen te maken met allerlei opinies en meningen van mensen die Planckendael en/of Rani misschien nog nooit van dichtbij bekeken hebben.

ps: De leeuw op de foto is wegens auteursrecht niet Rani

20 gedachtes over “Slaap zacht Rani

  1. Ik erger me even erg als jij aan alle kortzichtige reacties. Niet alleen bij dit gegeven, maar er is maar weinig berichtgeving waar nog constructief op gereageerd wordt. Ik ga er maar vanuit dat dit een heel select publiek is dat zich hiermee bezig houdt en het fijn vindt om moord en brand te schreeuwen. Zoals je zelf ook zegt, onthou je je best van alle commentaar als je er zelf niet bij was.
    Heel erg van Rani, maar als ik met mijn kinderen in planckendael was, zou ik ook niet willen dat ze risico’s zouden nemen.

  2. Ik kan hier heel slecht tegen, zeker als het om een bedreigddiersoort gaat. En dan kunnen ze met hetzelfde gemak een verdovingsmiddel schieten in plaats van een kogel.. er is namelijk altijd een andere manier..

    1. Al snap ik wel dat het om een gevaarlijke situatie gaat, en mensenlevens dan voor gaan. Moeilijke beslissing. En ik heb het ook erg te doen met de verzorgers. Wat zal Het een gemis zijn!

  3. Precies, ik zag het gisteren op het nieuws en ze hebbend deze beslissing echt met pijn in het hart moeten maken. Het blijft altijd naar en je hebt nooit winnaars in een situatie als dit.

  4. Jeetje, wat een heftig verhaal zeg… Goed dat je deze kant ook even belicht. Volgens mij zijn er alleen maar verliezers hier in dit verhaal. Sterkte aan alle mensen die er werken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.