Ik hou echt van een leven zonder tv.

Even niets over fertiliteit of zo, maar wel iets wat velen kennelijk heel gek vinden: ik heb namelijk geen tv. Het is te zeggen: de machine op zich staat hier nog steeds, maar ik heb geen tv-aansluiting: geen gewone kabel, geen digitale tv, gewoon niets. Sinds een drietal maanden heb ik wel Netflix, moet ik eraan toevoegen.

Nu ja, velen staan met grote ogen te kijken als ik dat zeg. Nochtans weet ik dat ik geen uitzondering ben, in mijn omgeving ken ik nog mensen zonder en dat lukt ons prima. Waarom ik geen tv wens?
Het is eigenlijk heel simpel: er zit niet een of andere overtuiging of idee achter, ik kijk gewoon niet graag tv, dat vond mijn moeder al opmerkelijk toen ik nog een tiener was. Er waren altijd wel enkele dingen die ik volgde, maar om nu te zeggen dat ik de avond voor de tv hoog in het vaandel droeg zoals velen dat wel deden: nee. Ik zat doorgaans op mijn kamer met mijn muziek op als de andere gezinsleden voor de tv zaten. De avond met muziek op en ondertussen wat schrijven of tekenen, dat waren mijn ideale avonden toen ik tiener was. Eigenlijk is er sindsdien op dat gebied niet veel veranderd.

Dus ja, ik had tv, eerst woonde ik samen en mijn ex was best wel een tv-kijker. Mijn ex aan de tv en ik zat vaak te schrijven op de laptop of op facebook. He, we keken allebei naar ons schermke dan en tegen mijn ex iets zeggen mocht ik dan toch niet, want oh wee: ge zou maar eens twee seconden gemist hebben van wat ze op de tv lieten zien of zeiden. Ik heb dat zelf altijd heel bizar gedrag gevonden. Ondertussen besef ik dat naar de tv staren voor vele mensen blijkbaar gewoon een hobby is, een hobby die ik nooit goed begrepen heb, maar hé: ieder zijn of haar ding, denk ik dan maar! 😉

Nu ja, vanaf het ogenblik dat mijn ex wegging, heb ik getwijfeld of ik wel tv zou houden of niet. We schrijven het jaar 2011. Tjsa, ik keek af en toe wel, dus oké: ik hield de tv. Ik keek raar of zelden op het moment dat het op tv was, want ik nam gewoon alles op… een digicorder maakte me minder slaaf van mijn tv. Vanaf toen keek ik wanneer ik wilde en ik sta er soms nog van te kijken hoe mensen nu de tv voor alles laten vallen, want het is NU op tv. Heu, hallo: digicorder??? Dat spul dient daarvoor? Nu ja, ik probeer het zelfs niet meer te begrijpen… Ik vond een digicorder wel een verademing, maar daardoor ging ik ook hoe langer hoe minder tv kijken en ik deed het al niet veel.

Ik ontdekte ondertussen wel You Tube, daar staan echt interessant documentaires op en als je een beetje Engels kan, zijn de meesten gemakkelijk te volgen. Oké, dat was interessant. De tv bekeek ik niet meer, af en toe nog het journaal, maar om eerlijk te zijn bevat mijn krant meer actualiteit dan het Journaal.  De ideale Wereld bleef ik wel zien, maar dan kon dat ook online gezien worden. Uiteindelijk bleek alles wat ik echt wilde zien, ook gewoon online te bekijken. Bij mij is dat dus doorgaans op vrt.nu. Maar naar het schijnt kan je ook alles van VTM en co online bekijken. Hier heb ik echter zelf geen ervaring mee, want ik was altijd zo een snob die niet naar VTM keek. Sorry, meegekregen van thuis en toen ik dan effectief thuis weg ging en kon kiezen wat ik bekeek, bleek daar echt niets op te zijn dat me daadwerkelijk interesseerde…

Nu goed, daar zat ik dan, ik keek amper tv en als ik iets wilde zien, bekeek ik het online. Waarom zou ik dan nog mijn tv houden? Goedkoop is het niet, zeker als je het niet gebruikt en naar mijn gevoel zat ik onnodig geld uit te geven. Oké, de beslissing was gemaakt: de tv ging buiten, tenminste de digicorder en de kabel.

Dan kwam er een kind bij me wonen, terug tv, maar die keek maar naar twee zenders: ketnet en Disney Channel en af en toe ook Studio 100tv. Voor mij ging hij weer niet op, maar ik had het wat moeilijk om haar zonder tv te zetten.

Nu is sinds kort de tv-aansluiting terug weg, ik heb ondertussen wel Netflix. Ik ben zeker geen binge-watcher, maar met iets meer dan 8 euro per maand, heb ik wel een heel aanbod van films en series, die ik geheel naar eigen smaak kan uitkiezen op het ogenblik dat ik wil zien. Ook voor kinderen is het aanbod enorm. Bij Netflix kan je bovendien aangeven of je een serie/film goed vond of niet en dan geeft die je aan de hand daarvan wel suggesties. Tot nu toe zijn die suggesties doorgaans geslaagd. Ik begon met Tabula Rasa, daarna 13 Reasons Why (was 97% match blijkbaar omdat ik Tabula Rasa gezien had) en er volgde nog het een en ander. Atypical, ook echt goed en een hilarische, Spaanse film genaamd Toc Toc. Ook de klassieker Taxi Driver heb ik door Netflix terug kunnen bekijken. Dat was 20 jaar geleden of zo…

Nu ja, het houdt me doorgaans nog steeds niet lang geboeid, dat naar een schermke kijken, maar Netflix vind ik wel leuk, veel goedkoper en veel interessanter dan de “gewone tv”.  Wil ik het weer opzeggen, is dat met een simpele klik in orde!

Maar ja, nog steeds bekijken mensen mij raar als ik zeg dat ik de tv wegdeed. Een van de bemerkingen die ik eens kreeg was dat de tv wel het beeld naar de maatschappij openhield. Bwah, in zekere zin is dat wel, al laat een tv-zender vooral zien wat zij willen dat je ziet. Een verslag over een aanslag van IS wordt hier heel anders weergegeven dan in een ander deel van de wereld. Dat vind ik dan weer wel interessant, want waarom laten zie hier bepaalde zaken weg en daar dan weer niet? Of die zaken bijgevolg dus ook allemaal zo “echt” zijn is ook maar de vraag en zoals ik al zei: ik heb een abonnement op de krant, meer bepaald De Morgen, volgens mijn buren “ne serieuze gazet met zware kost”. In ieder geval is die “serieuze gazet met zware kost” inderdaad veel uitgebreider dan wat ik op het journaal te zien krijg. Daarnaast heb ik internet, internet is een zeer grote poort naar de buitenwereld. Men moet opletten met wat men erop leest, dat is waar, want net omdat het zo groot is, staat er ook veel zever in pakskes op. Soms is die moeilijk te onderscheiden van wat er dan wel klopt, andere sites zijn zo te doorprikken…  Maar dankzij dat internet kan je wel verder op zoek gaan om alvast te kijken of die ene bron al dan niet zou kunnen kloppen. Het internet is wel degelijk een grote poort tot wat de wereld allemaal te bieden heeft en veel uitgebreider dan wanneer ik ’s avonds mijn dagelijkse portie journaal bekijk, daarna Thuis, nog een Slimste Mens ter Wereld en als afsluiting nog eens Café Corsari… ik zeg nu maar iets, dat kon hier vroeger wel eens zo opstaan (met de nadruk op “opstaan”, want na een uur tv kijken, zijn mijn gedachten vaak ergens anders, het weet me gewoon amper te boeien, dat doet een boek gelukkig wel! 😉 )

Tsja, bovendien doet het me buitenkomen. Ik ga ondertussen heel graag naar culturele centra, van humor over theater tot ballet, ik doe het graag. Mensen live op de planken zien staan, die het publiek entertainen. Jan Jaap van der Wal zei dan wel dat mensen zoals ons, het publiek dat toen overduidelijk in het cultureel centrum zit en waarvan hij uitging dat ze dat nog weleens deden, volgens de opinie tot de elite behoren. Mensen die culturele centra bezoeken zijn doorgaans van een hogere intelligentie en hebben gestudeerd. Na hun job als chirurg of bankdirecteur vinden ze entertainment live op de planken doorgaans ontspannender dan een avond in de zetel voor de tv. Nu ben ik geen arts en al helemaal geen bankdirecteur (God, beware me van die job!), maar verder vind ik het inderdaad veel ontspannender. Nooit bij stil gestaan dat ik om die reden bij de elite van de bevolking kon horen… zeker als je dan weet dat ik ook al uitkeringen van de ziekenkas gekregen heb! 😉  Oh ja, soms zeggen ze me wel eens dat je toch geld moet hebben om dat te kunnen doen, dat valt heus wel mee. Je zou er trouwens nog van kunnen verschieten hoeveel geld je plots blijkt te hebben als je je tv wegdoet! 😉 Ik hoor mensen soms prijzen zeggen waarvan ik achterover lig voor een tv met zenderpakket dit en dat en dan nog Play of Play More, wees gerust, daarvan kan ik minstens vier keer per maand naar het Culturele Centrum! 😉

Och ja, ik kijk niet graag tv, ik wil zeker geen moraalridder zijn en van mij mag iedereen gerust tv kijken, maar alstublieft: ik ben echt geen wereldvreemde weirdo omdat ik geen tv kijk…  (Nu ja, de mensen noemen me wel hippie… misschien dan toch! 😉 )  Ik vind het gewoon niet boeiend en een tv vind ik soms ook behoorlijk storend, eerlijk gezegd. Ik begrijp simpelweg niet dat je de tv laat aanstaan als er bezoek is… Gelukkig zetten sommige mensen die nog steeds af als je er over de vloer komt, maar dat is een etiquette die steeds minder mensen kennen, heb ik de indruk.

38 gedachtes over “Ik hou echt van een leven zonder tv.

 1. Meid, gewoon doen waar jij je goed bij voelt. Wij kijken ook niet veel televisie.
  Wij hebben een alles in 1 pakket dus daar zit tv al bij in, we kijken dan ook echt alleen dingen waar we echt voor willen gaan zitten.

  En als jij aan Netflix genoeg hebt? Waarom niet? Ieder zijn ding toch 😉
  Zou gewoon lekker door flixen hoor, je valt er niemand mee lastig toch 🙂

 2. Wij kijken ook geen tv. Ik kijk soms wel eens programma’s terug, die ik echt wil kijken. Maar ik heb er een hekel aan dat je iets op een bepaalde tijd moet kijken, omdat het dan uitgezonden wordt. Ik kijk liever iets op mijn eigen tijd en wanneer ik daar zin en tijd voor heb. Verder kijk ik liever Netflix of YouTube.

 3. Oh groot gelijk, ik snap je wel! Hier wel gewoon tv in huis maar als ie aan gaat is meestal met Netflix. Toch zou ik de tv niet afsluiten, ik kijk het niet heel vaak maar sommige dingen (VTwonen, MTV) vind ik heerlijk mijn hoofd af en toe mee leeg te maken 🙂

 4. Wij kijken wel tv maar eigenlijk niet zo veel. Ik ben meer bezig met mijn blog, het werk of iets doen met mijn vriend/vriendinnen.

 5. Grappig dat er mensen zijn die geen tv hebben! Zoals jij! Haha. Tenminste, gewoon “tv kijken”. Ik kan het me niet voorstellen.. Wel moet ik toegeven dat ik niet dagelijks v kijk. Maar soms vind ik een “hersenloos” programma kijken echt wel even lekker. Gewoon je mind op 0 & gaan!

 6. Een televisie is volgens mij toch iets van vroeger. Wij kijken vooral dvd of youtube of iets anders van internet, of maken een wandeling ‘s avonds. En we investeren liever in een goeie projector op een muur of projectiescherm. En ik lees ook de krant. Eigenlijk wordt je meer opgefokt en vernauwd qua geest als je veel tv kijkt, merk ik als ik rond me kijk.

 7. Ik vind het altijd wel goed van mensen als ze geen tv hebben. Zelf kijk ik er toch wel graag naar. Ik houd van het feit dat mensen elkaar verhalen vertellen, en de tv vind ik daar een mooie vorm van.

 8. Good for you! 🙂 Ik merk trouwens steeds meer dat mensen hun tv aansluiting opzeggen. En dat vooral de jongeren geen tv aansluiting meer nemen. Dus je bent gewoon misschien wel een trendsetter!

 9. Ik kijk ook geen tv. Ik heb ook overwogen om de aansluiting op te zeggen, maar het zit in 1 pakket met internet en telefonie. Eigenlijk niet meer van deze tijd.
  Als ik ooooooit eens tv kijk is het idd Netflix. Mijn dochter kijkt ook alleen Netflix of online tv.

 10. Ik kijk ook niet een ganse avond tv. Ik lees liever een boek of schrijf wat op mijn blog. Ik neem interessante programma’s op en die bekijk ik dan later eens. Soms kijk ik met manlief eens naar een goede film. Netflix hebben we een tijdje gehad, maar ik vond toen (enkele jaren geleden) het aanbod niet zo fantastisch. Dat is vast al veel veranderd.

 11. Hier staat ie amper aan, sowieso s avonds nooit. Overdag soms even voor de kids maar ik heb ook overwogen hem weg te doen. Misschien doe ik dat nog wel.

 12. He meid, Ik heb ook geen tv. Daar heb ik heel bewust voor gekozen…. Toen ik nog wel tv had had ik een jaar geen tv gekeken dus heb de stekker eruit getrokken. Dit is zo’n 2 jaar geleden. Ik vind het heerlijk, weg negatieve programmas en nieuwsberichten, weg misleidingen, weg niet intressante drama. Ik heb dan wel netflix maar dat kijk ik ook bijn niet. Ik vind het veel leuker om andere leuke dingen te doen, buiten in de moestuin froeten of lekker make uppen, schilderen, naaien, haken, tattoeëren tekenen. Je hebt veel meer tijd om andere dingen te doen. Voor velen heel gek idd maar ben blij dat ik niet de enige ben 🌸🌸🌸🌸

 13. Wat ik zo leuk vond is dat mijn 16 jarige dochter eergisteren tegen me zei dat ze, als ze ooit moeder wordt, geen tv in huis wilt. Het gesprek begon eigenlijk naar aanleiding ervan dat ze vindt dat haar twee broertjes teveel tv kijken en dat het (ik citeer) “hun creativiteit verpest”. Wel grappig aangezien ze filmmaker wilt worden en dus zelf veel met film bezig is maar daarvoor zou ze Netflix nemen zei ze. (net als jij 😉

 14. Hier staat de tv vaak aan als achtergrond geluid. De “ruis” is, denk ik, voor mijn man heel prettig. Als ik alleen ben, staat hij vaak uit of ik ga echt zitten voor een serie die ik on demand kijk.
  Atypical was echt een super serie. Voor ons was het er een met best wat herkenning.

 15. Als jij je er goed bij voelt, gewoon lekker doen. Zelf vind ik het heerlijk om af en toe even tv te kijken. Alhoewel ik steeds vaker kijk om een moment dat het mij uitkomt.

 16. Als ik eerlijk ben moet ik bekennen dat wij eigenlijk ook enkel en alleen nog TV hebben voor het nieuws te volgen en om héél uitzonderlijk eens een programma mee te pikken. Anders is het ook alleen netflix en niets anders.. ’t Is zoals je zegt, het doet je buitenkomen! Al merk ik dat je soms niet meer over alles kan meepraten omdat je iets niet gevolgd hebt op TV.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.