Moederdag 2018: de wensmama-swap

13 mei 2018: Het is moederdag vandaag. De dag waarop moeders door hun kinderen in de bloemetjes worden gezet. Ik mag in mijn omgeving niet klagen, er wordt aan mij ook gedacht, maar ook pas sinds ik ermee naar buitenkwam, deze dag kan immers heel moeilijk zijn voor moeders zonder kinderen. Moeders zonder kinderen? Ja, ze bestaan. Ikzelf heb ooit een brief geschreven en het werd gepubliceerd in de krant: de titel die ze kozen was: “ik voel me wel een mama, maar een mama zonder kind”. Dit is uiteraard zo bij moeders die een kind verloren hebben, laten we daarbij vooral benadrukken dat het ook niet uitmaakt hou oud dat kind was of hoe ver men in de zwangerschap was. Ik ken iemand die zelfs niet wist dat ze ooit zwanger was en waarbij uiteindelijk een 12-weken oude dode foetus gevonden werd en daarna kapot was van verdriet. Maar daarnaast, en die is eerlijk gezegd gepikt van Manu Keirse, zijn wensouders ook ouders. De erkenning die deze man geeft met dit enkele zinnetje is enorm deugdzaam. Kinderwens vzw nam deze spreuk ook over en ik lees tegenwoordig ook elders dat je eigenlijk moeder wordt vanaf je hart zich opent voor het ouderschap. In mijn geval klinkt dat gek, want dan ben ik eigenlijk al sinds mijn eigen kindertijd een moeder, ik schreef toen al in vriendenboekje bij “wat wil ik later worden” mama of soms zelfs al oma, dat was nog later, zie je…

In ieder geval, de week dat moederdag nadert, sluit ik me meer en meer op, ik doe internet amper open, ben ik blij dat ik een geen-reclame-sticker heb en wil geen krant openslaan of tv opzetten omdat het dan een en al moederdag is wat de klok slaat. Ik heb dit al jaren. Dat mijn eigen moeder vorig jaar op vakantie was met moederdag zelf, vond ik overigens heel goed. Ze kreeg haar moederdag, maar wel later en ik ben het pas bij elkaar gaan sprokkelen eenmaal moederdag voorbij was zodat ik het niet overal in de winkels zag hangen. Ik denk wel, maar ben nu niet zeker dat ik haar met moederdag wel een berichtje stuurde, ik wil haar wel laten weten dat ik aan haar denk, zij is wel mijn moeder, ze heeft me op de wereld gezet en opgevoed. Zonder haar was ik er simpelweg niet, dat mag wel enige bedanking en “denken aan” verdienen.

Dit jaar was er wel iets om naar uit te kijken, ik deed namelijk mee aan de wensmama-swap, daar schreef ik eerder al over. Kort gezegd kreeg ik de naam van iemand wie ik een cadeautje moest sturen en iemand kreeg mijn naam om mij een cadeautje te sturen. Het initiatief ging uit van An Vandervaeren. Ik ken haar nog van toen we samen de opleiding kinderwensconsulent volgden. Oh ja, zij is al redelijk actief bezig, bij mij volgt dat nog! Ik wil deze opleiding ook heel bewust gaan inzetten bij Kinderwens vzw, ook omdat ik er zelf goed door geholpen ben, maar dat komt dus nog. Er is al een idee hoe en wat, maar dat moet nog worden uitgewerkt en verder hou ik mijn mond gesloten: krik krak. Dit geheel terzijde! 😉

wensmamaswapIk kreeg begin deze week dus mijn pakket: mooi ingepakt en het was nog een special delivery ook, want de man van de post was een knappe, jonge kerel. Dat is altijd leuk. 😉  Wachten tot op moederdag zelf en dan uitpakken maar. Ik heb voor de gelegenheid een vlog gemaakt omdat het me wel leuk leek om dit te doen terwijl ik aan het uitpakken was en dus totaal niet wist wat ik ging krijgen. Ik was echt wel blij hoor en ik denk dat dat net mooi in beeld gebracht is. Bedankt lieve dame voor dit cadeau. Bedankt An voor dit initiatief.

Wat kreeg ik dan? Dat kan je natuurlijk in de vlog zien. 😉 Maar hier volgt ook nog een foto.

Ik kreeg een leuk kaartje, de inhoud lees ik voor in de vlog
Ik kreeg een schriftje omdat ik altijd wil schrijven en dat dat dan wel handig is
Wierook kreeg ik ook, in kegeltjes en in stokjes
Een leuke Boeddha, bedoeld voor een kaarsje, maar ik ga het, denk ik gebruiken voor kegeltjes in op te branden
Kaarsjes!!!!
En een wasspeldje met een hartje aan.

DSC_0022
Mijn cadeau!

Ja, ik was er blij mee, wil je dit live meemaken en de verwondering zien, bekijk zeker bijhorende vlog, die staat hier onderaan…
Maar uiteindelijk draaide het ook niet zozeer over wat er juist inzat, maar wel om de intentie, om met moederdag ook eens iemand te hebben die aan jou dacht die dag zodat het die dag net iets dragelijker maakt.

(Oh ja, de komene dagen zal ik nog elke dag iets online zetten, uit mijn hand geschreven om ongewenste kinderlooshied, in de nasleep van moederdag en in de voorsleep van vaderdag, onder de aandacht te brengen. het zal niet enkel verdriet zijn, het zal bv ook dankbaarheid zijn! Hou deze blog in de gaten!)

22 gedachtes over “Moederdag 2018: de wensmama-swap

  1. zo mooi
    Vooral het filmpje spreekt boekdelen, die blijheid, ze werkt aanstekelijk!

    Een fijne zondag, nee, ene fijne Moederdag voor jou en alle andere wensmama’s

  2. Ik ken je gevoel en geef je een knuffel van iemand die redelijk in hetzelfde schuitje zit. Vind Moederdag wel minder moeilijk en ben blij voor alle moeders bij wie het wel makkelijk is gegaan, maar ben op zo een dag wel jaloers en een tikkeltje verdrietig. Ik weet dat mijn dag ooit wel komt, want ik ben voorbestemd om moeder te worden. Dat wist ik toen ik 6 was en dat weet ik nu, nu ik 29 ben, nog steeds.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.