#nuevenniet

Met de trein naar Oostende, tsjoeke, tsjoeke tuut…

Nee, ik zit niet op de trein naar Oostende, maar wel op de trein. Even weg van thuis, ik ga naar een vriendin, helpen met bepaalde dingen. Zij heeft geen internet, niet via een kabeltje en geen wifi. Nu sinds een viertal maanden, denk ik. Wil ik haar mailen, weet ik dat ze die pas kan bekijken als ze op haar werk is en onder haar pauze of wel voor haar werkuren beginnen of wel pas erna.  Verder kan ik haar thuis bellen op haar vaste lijn. Zalig toch? Terug naar de rust, noemt ze het. Ik kan het geloven.

Mijn GSM ben ik eigenlijk al een paar dagen kwijt en ik vind het ook zalig. Iedereen kon mij tot nu toe enkel bereiken via mail en facebook en dat dan alleen als ik mijn laptop open deed. Wat een rust… Als ik die GSM nu terugvind, ga ik hem nog minder opzetten en hem nog meer thuislaten, denk ik, dat deed ik daarvoor ook al vaak, maar die druk die plots wegvalt is een hemels gevoel. Uiteindelijk had vroeger iedereen enkel een telefoon thuis en kon men die bijgevolg ook alleen dan opnemen, waarom zou dit nu dan niet meer mogen?

nuevenniet-png_Tekengebied-1-360x360.x31444

 

Het internet en de GSM hebben iets met ons gedaan, we zitten ergens in een positie dat men constant bereikbaar moet zijn en men alles moet gezien hebben. Het maakt een mens ergens slaaf van en we zijn bijna allemaal overprikkeld.

Ik ga echt niet zeggen dat ik er al niet ingetrapt ben of er niet aan meegedaan heb en bij momenten nog aan meedoe. Maar… ik besef wel hoe langer hoe meer dat ik dit niet wil.

Nee, ik bekijk niet altijd mijn meldingen op facebook
Nee, ik laat niet alles vallen als mijn GSM gaat (nog niet in het minst omdat ik weet dat, als ik die moet gaan zoeken in mijn handtas ik toch sowieso te laat ben)
Nee, ik bekijk mijn mails niet elke dag
Nee, mijn GSM ligt zelden naast mijn bed
Nee, het geluid van mijn GSM staat heel weinig op.
Ja, ik heb what’s app er afgesmeten want ik wil geen tientallen app’s voor hetzelfde. Iedereen heeft fb-messenger, dus die is meer dan genoeg en inderdaad handig om gratis te bellen, foto’s door te sturen en berichten te sturen.

Mijn voordeur staat echter wel altijd open, dat is zelfs vrij letterlijk te nemen, die staat echt vaak open. Ik woon in een wijk, het is hier doodnormaal dat mensen hier binnen en buitenlopen. Ze roepen overigens wel eerst voor ze binnenkomen, buiten de kinderen, die komen gewoon binnen. Voor mijn deur staat nog niet zo lang een bank, waar we met de buren samen komen: met zijn allen gezellig op deze bank en praten over koetjes en kalfjes, maar ook over serieuse dingen. Ik ga met mijn tas thee naar de buurvrouw en vraag of ik die daar mag opdrinken als ik me niet goed voel…

Ik heb soms het gevoel dat ik, met in deze wijk te komen wonen, terug ben beginnen te beseffen wat echt contact is, wat klaar staan voor elkaar is en dat echt contact zo veel fijner is en dat je daar echt niet ver voor moet gaan als je zelf er maar voor open staat. Ik woon in een wijk waar iedereen iedereen kent, met grote sociale controle en ik denk dat mijn overbuurvrouw perfect weet wanneer ik thuis ben en wanneer niet.

En nu ga ik naar die een vriendin, die geen internet heeft en zonder GSM. Dus ik ben maar heel beperkt bereikbaar voor drie dagen en ik vind het zalig om deze dagen tegemoet te gaan.

29 gedachtes over “#nuevenniet

 1. Ik vind het knap wat je zegt, ik snap je ook wel, maar toch zou ik het zelf niet kunnen. Ik zit teveel vast aan mijn telefoon.

 2. Ergens ben ik het wel met je eens! Echt contact is zoveel waardevoller!💕 Hier in de wijken staan vaak ook gewoon de deuren open en zitten ze buiten voor het huis , heerlijk!

 3. Mooi hoe je het beschrijft, ik leg de telefoon vaak bewust weg, maar dat is nog best lastig, ook omdat ik hem voor mijn werk wel echt nodig heb. Dan ben je toch vaak weer afgeleid door piepjes, meldingen en andere dingen.

 4. Thuis kan ik heel moeilijk zonder mijn telefoon maar eenmaal uit huis vind ik het totaal geen probleem. Vorig jaar op vakantie hadden we geen wifi in het huisje, alleen bij de receptie en dan ook nog heel slecht. Ik vond het juist ideaal, gewoon dagelijks even 10 minuten je apjes lezen en reageren en dan gewoon weer lekker offline.

 5. True. Heb moeite om zonder tel de deur uit te gaan. Niet alleen voor social media maar oom voor handige dingen zoals simpelweg de tijd aflezen of googlemaps gebruiken. Maar zodra ik met andere ben, zou ik hem makkelijk thuis kunnen laten.

 6. Leuk om te lezen hoe jij social media en alle apps ervaart. Ik heb wel Whatsapp en Facebook messenger, maar ik moet ook eerlijk zeggen dat ik heel veel mensen ken die juist messenger eraf hebben gehaald en het dus alleen op whatsapp houden. Dat snap ik wel; ik gebruik Facebook Messenger toch het liefst op de laptop eigenlijk.

 7. Haha, moet meteen om je eerste zin lachen.. Das van spring toch?!

  En ehm.. Ik kan haast niet zinder telefoon maar vind contact in real life wel echt veel waardevoller. Probeer hem op zulke momenten ook echt achter wegen te laten.

 8. Heerlijk die open deur!! en gelijk heb je ! Ik ben nog uit de tijd van alleen een vast telefoon. En vergis je niet : ik omarm de vele mogelijkheden van de hedendaagse techniek. maar we zijn er een beetje ( boel ) in doorgeschoten. Ik blijf optimistisch: heus we vinden wel een balans

  1. ik ken die tijd gelukkig ook nog! 😉 Eigenlijk had het vele voordelen. Er werden ten minste deftige afspraken gemaakt bv en niet “ik stuur wel als ik er ben” om dan te krijgen “sorry, ik kan er niet geraken”. Ik heb de indruk dat vroeger iedereen zich alvast wel meer aan de gemaakte afspraken maakte… daar hou ik persoonlijk wel van

 9. Ha! Zuid Limburg! Ik herken het asn t woord tas thee. 😉
  Kop thee voor de niet Limburger zoals ik. Mooi stuk, ik heb het hier ook zo vaak over.! Waarom verwacht iedereen maar dat je op je gsm kijkt of er berichten zijn? Waarom je deze niet (liefst binnen 30 min) hebt beantwoord? Zo niet dan denkt men dat er wat aan de hand is? Zowel op werk als ik vrij ben gaat die werk app maar door… Waar is de tijd dat je gewoon nog even de stem van je vriendin hoort, en in 5 sec in kan schatten dat er wel iets aan de hand is met haar i.p.v. het nep berichtje op de whatsapp dat het ‘gaat goed hoor’…
  Ik zou graag terug gaan naar de tijd hiervoor… niet alleen maar texten, appen, fb’en. Gewoon even bellen of langs gaan!

  1. know the feeling
   En toch geef ik toe dat het ook wel voordelen heeft, daarom gewoon af en toe eens uitschakelen en dan mag de wereld even ontploffen voor mijn part, ik hoor het later dan wel! 😉
   Ik ken gelukkig meer en meer mensen die dit heel bewust beginnen toe te passen. Aan de anderen zou ik gewoon willen zeggen: respecteer dat ook. Als iemand niet opneemt, een tweede keer nog niet dan zal het niet gaan en is die derde keer, vierde en zelfs 10de keer op dat kwartier tijd echt wel overbodig!

 10. Het is inderdaad fijn om af en toe alles af te zetten! Toch heb ik de afgelopen jaren al heel vaak belangrijke telefoons uit de familiesfeer gekregen, vaak met slecht nieuws helaas. Dan wil ik toch graag bereikbaar zijn! Bovendien is er pas nog een familielid gestorven die enkel een vaste lijn had en omdat hij niet opnam dachten ze dat hij niet thuis was, daardoor hebben ze hem pas uren later gevonden…

 11. Soms eens niet bereikbaar zijn, kan echt een opluchting zijn! Ik heb vlak na mijn operatie mijn gsm ook enkele dagen uitgezet!

 12. Ik denk dat ik niet zonder mijn telefoon zou kunnen. WhatsApp is voor mij echt een must-have op mijn telefoon. Maar probeer zoveel mogelijk met mensen af te spreken en dan laat ik mijn telefoon in mijn tas, want dan ga ik er ook niet ongezellig bij zitten. Ook tijdens het werk en eten wordt mijn telefoon niet gebruikt. Wel gebruik ik mijn telefoon als wekker en ligt hij dus naast mijn bed, daarbij zet ik mijn telefoon wel op vliegtuigstand. Dit doe ik omdat mijn telefoon dan niet zo warm kan worden, omdat hij niets kan gaan downloaden of dergelijke. En ik heb ooit ergens gelezen dat de signalen kunnen zorgen voor een onrustige nachtrust en denk dat dat doormiddel van de vliegtuigstand minder wordt.

 13. Mijn telefoon is voor mij onmisbaar. WhatsApp is een musthave op mijn telefoon. Ik probeer wel zoveel mogelijk sociaal contact te hebben en als ik bij andere mensen ben, eet of werk dan gebruik ik mijn telefoon ook niet. Wel wordt mijn telefoon gebruik als navigatie, voor muziek, camera en als wekker. Snachts staat hij trouwens wel op vliegtuigstand.

 14. Mijn telefoon is voor mij onmisbaar. WhatsApp is een musthave op mijn telefoon. Ik probeer wel zoveel mogelijk sociaal contact te hebben en als ik bij andere mensen ben, eet of werk dan gebruik ik mijn telefoon ook niet. Wel wordt mijn telefoon gebruik als navigatie, voor muziek, camera en als wekker. Snachts staat hij trouwens wel op vliegtuigstand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.