Een cursus creatief schrijven: ik ontdek, exploreer en geniet van wat ik doe…

creatief-schrijven

Ik ben dus bezig met een kortdurende cursus creatief schrijven…. En dat op zondagochtend. Vanmorgen deed het echt pijn. Ik was naar een optreden geweest van Guido Belcanto (jaja, wééral), nadat ik de vrouw naast mij overtuigd had dat die jonge gast op het podium echt wel zijn zoon was… ze wilde het écht niet geloven en ik vooral vond dat die dezelfde vrouw heel enthousiast was, waarop diezelfde zoon nadien zei: “als gij dat al zegt”, we nog wat bleven plakken en praten en ik daarna wel naar huis wilde gaan, maar ik nog veel te lang bleef bellen met een vriendin toen ik nog in Mechelen-centrum zelf was, mijn huissleutel ergens liet vallen tussen de zetels in mijn auto en die ik na lang zoeken niet meer vond (gelukkig hebben de buren een reserve sleutel van mij en gelukkig lagen die om 1u ’s nachts nog niet in bed), en ik thuis altijd eerst wat moet tot rust komen, was het al twee uur voordat mijn hoofd het kussen raakte.

Om 7u deze morgen was ik wakker
Nee, dat wilde ik niet…

Het was vandaag een vrij gezellig toekomen, ik excuseerde mij nog bij onze lerares dat ik mijn vorige opdracht te laat had doorgestuurd. De opdracht was: beginpunt: een personage stapt binnen in een restaurant, eindpunt: stapt terug buiten en let op de omgeving. Ik had bij het horen van de opdracht meteen een chinees restaurant in gedachte, maar verder? Ik wist het niet. Ik had wel een idee, niet mijn idee. Guido Belcanto heeft een liedje: de eenzame eter. Dat moest lukken, maar ik wilde een eigen idee. Nu ja, ik ga ook niet zoveel uit eten en ik baseer mijn verhaaltjes altijd op meegemaakte dingen uit mijn leven of dat van anderen uit mijn omgeving of een mengeling van vijf verschillende mensen die ik ken of zo… zodat dit sowieso al vrij moeilijk was: wij gaan precies niet veel uit eten. Ik at die week wel in de cafetaria van het ziekenhuis, maar of dat echt een restaurant was?  Nu ja, ik bleef bij de chinees, ik begon er dan maar aan, de ik-personage in het liedje van Guido Belcanto werd een vrouw en ging alleen eten in een chinees restaurant…. Buiten het echte alleen eten was er weinig tot niets terugkomend uit het liedje, behalve dat ik drie keer herhaalde: koppels, trio’s en tafels van vier… in het liedje wordt dat overigens niet drie keer herhaald, maar in mijn tekst paste dat wel, de vrouw zegt het als een soort mantra op in haar hoofd. De lerares had het dus niet kunnen nalezen, maar ging het nog wel doen. Ik was er zelf echt niet content van… Ik ben namelijk wel heel benieuwd wat zij ervan te zeggen heeft en dan nog wel het meest omdat ik er net niet content van ben. Hier valt iets uit te leren, denk ik dan ook. Ook uit het feit dat ik wel tig keer opneiuw begon, en het nooit goed genoeg vond om door te sturen. Dat was ook de reden waarom het te laat was.

eenzame eter

Tot zover het huiswerk…. Vandaag in de les zelf stond onder andere op het programma: een personage met een passie…. Schrijf aan een stuk door, zonder stoppen, niet schrappen en daarna herschrijven. Ik kreeg in hoofdmoot hetzelfde, maar in het eerste zat quasi geen verhaallijn en bijna uitsluitend associaties, in de herwerkte versie zat was er gelukkig wel een verhaallijn in te trekken, waren wat dingen veranderd en ja, ik blijf sowieso vrij associatief schrijven.

Er was iemand die ook zei dat hij het niet kon deze opdracht, tsja, ik begin meestal nogal met een leeg papier en ik weet nooit waar ik uitkom, ik schrijf sowieso heel associatief. Ik heb hiermee dus geen problemen, zei een van de andere leerlingen dat hij nadat hij mijn verhaal de eerste lesdag gehoord had echt vond dat hij absoluut niet kon schrijven. Hij had het echt over mij, niet zozeer op de anderen, maar echt op mij. Oké, er werd mij al eerder gezegd dat ik talent had om te schrijven, maar dit vond ik gênant. Dus iemand vindt mij zo goed dat hij zijn schrijfsels niet meer durft te laten horen of zo? Wow, het is gênant, maar ik moest toegeven dat het mijn ego ook een boost gaf. Oké, er is iemand onder de indruk, dat bevalt me wel… Ik zou liegen als ik dat niet vond, maar het was vrij dubbel: ik wil niemand tegenhouden om zijn of haar verhalen ook te delen. Nu krijg ik verder nog steeds vrij goede feedback, weinig echte punten van kritiek, al zijn ze er wel natuurlijk, al noem ik het eerder tips… opbouwende feedbackmet  een mooie benaming gezegd! 😉 Ik krijg niet echt veel negatieve feedback eigenlijk. Blijkbaar kan je je mijn personages meteen voor de geest halen en zie je dat hele typetje meteen voor jou, heb ik een vrij goede omkadering en iemand zei zelfs: ik zag het als een foto voor mij. Wauw, die vond ik mooi, onverwachte wendingen heb ik ook en ja, ik kan blijkbaar heel veel op korte tijd schrijven: dat is die vlotte pen waarvan men eerder al sprak vermoed ik. Oeps…

Dat is zowat de feedback die ik krijg, ik moet verder alleen hier en daar letten op wat typfouten… Ja, ik zou graag een nalezer hebben, ik geef het toe, ik maak veel typfouten, dat weet ik.

Maar goed: creatief schrijven dus: zijn jullie geïnteresseerd in de verhaaltjes die ik zo al schreef, vraag ik me af. Ik hoor het graag. Als dat zo is, deel ik ze misschien hier ook wel, of maak ik eeen volledig nieuwe blog aan, of een aparte  pagina hierbij of ik weet nog niet juist wat. Eerder schreef ik al erotisch getinte verhaaltjes, maar of die echt gepast zijn? Misschien in een 16+-sectie, lol.

Voor mezelf kan ik zeggen dat ik heel erg geprikkeld raak door deze manier van schrijven om verder te doen… weg van het autobiografische, maar meer naar fictie… Het is fijn om te doen, om te creëren en een verhaaltje te verzinnen, zelfs al is de inspiratie de titel van een liedje van een zanger wiens zoon echt wel mee op het podium staat bij momenten! 😉

25 gedachtes over “Een cursus creatief schrijven: ik ontdek, exploreer en geniet van wat ik doe…

  1. Ik ben wel heel benieuwd naar je verhalen. Doe zelf ook een cursus (en moet m maar eens gaan afronden ook), vind het heerlijk om lekker te gaan schrijven en zelf mogen bepalen hoe het verhaal loopt.

  2. Wat een leuke cursus. Ik heb ook wel eens gedacht om zoiets te gaan doen maar dat is er nog niet van gekomen. Maar wie weet ga ik het ook eens doen. Je steekt er altijd wat van op.

  3. Wat leuk dat je die cursus volgt. Volgens mij moet je wel creatief zijn aangelegd om aan een stuk door te schrijven zonder te stoppen.. Ik weet ook niet of mij dat zou lukken hoor!
    Klinkt inspirerend! Veel succes met de afronding van de cursus.

  4. Ik zit hier al een tijdje zelf ook aan te denken. Het is alleen zo druk dat ik bang ben dat ik niet fatsoenlijk aan toe kom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.