Ik wil die ziektebeesten buiten, buiten zeg ik u!

ziektekiemen
Uit: “Er was eens het leven”: ziektekiemen

Nu ja, ik ben ziek. Niets echt erg: mijn neus zit de ene moment dicht, dan loopt alles eruit, ik heb hoofdpijn, keelpijn en oorpijn. Zo de normale dingen: een virusinfectie van de bovenste luchtwegen of eenvoudig gezegd: een verkoudheid. De ene verkoudheid is evenwel de andere niet, ik voelde me vooral gisteren heel erg belabberd. Ik stond ’s morgens op met keelpijn en het gevoel dat iemand watten in mijn oren had gestoken. Het prille begin, zo bleek. Naarmate de dag vorderde werd het erger. Dekentje onder, en ‘Allo! ‘Allo! kijken. Die Dvd’s zijn van de buren en ik heb ze geleend. Lekker cosy onder het dekentje met de kat dicht bij mij.

Vannacht werd ik dan wakker met een ontzettend droge mond en mijn neus potdicht, ik lag dus waarschijnlijk te slapen met mijn mond open, vandaar de droge mond. Nu, ik ben niet zo voor de neussprays die de neus openzetten, maar om te slapen, vind ik dat wel handig. Een namaak-Otrivine, die ik nog in Nederland kocht, in de neus. (In Nederland koop je die dingen bij de drogisterij en zijn ze veel goedkoper, vandaar! 😉 ) Zo kon ik verder slapen: neus open, mond terug dicht.

Nu heb ik wel wat te doen deze week en zei me er al iemand: “vlug, naar de dokter.” Het is zo een misvatting, een verkoudheid is een virus, aan een virus kan een dokter niets doen, maar dan ook niets. De mijne zegt dan gewoon “veel rusten en veel (water) drinken”, doorgaans zit je daar dan ook voor een ziektebriefje en niets anders.  Ik moet ergens altijd stiekem lachen als ik iemand hoor zeggen: “ik heb de griep, de dokter schreef me antibiotica voor.” Antibiotica is om bacteriën te bestrijden, niet om virussen. Maar ik heb ook wel weet van minstens één dokter die het gewoon voorschrijft als er kennelijk achter gevraagd wordt. Overigens zouden vele mensen wat ik nu heb ook al spreken van de griep. Ooit de griep gehad? Echt de griep dan? Dan ben je doodziek, er sterven niet voor niets nog elk jaar mensen aan. De griep is eveneens een virusinfectie, dat is waar, maar dan raak je geen meter vooruit. Ik heb dan doorgaans ook opstoten van koorts, gelukkig heb ik die, bij mijn weten nog maar drie keer gehad in mijn leven. Het zou kunnen. Een griepvirus muteert elk jaar, maar zou pas ongeveer na een tiental jaar genoeg gemuteerd zijn om je terug goed ziek te maken. Althans, zo leerde ik dat op school. Ik studeerde verpleegkunde, ik ben dus verre van een dokter, maar ik weet nog wel dat ik dat geleerd heb… en dat een dokter ons dat leerde, want we kregen best wel van heel wat dokters les. Mensen krijgen met andere woorden doorgaans dus heel weinig de griep, meestal is het een ander virus dat de boel wat komt verstoren. Tsja, de familie virussen is een grote familie, jammer genoeg…

Nog een fabeltje: van koude zou je ziek worden. Dat klopt dus niet: je wordt ziek van ziektekiemen. Het klopt wel dat die doorgaans enkel hardhandig kunnen toeslaan als je weerstand verzwakt is en dat, wanneer je het koud hebt, je weerstand even wat verlaagd is. Maar je wordt dus niet ziek van zonder jas buiten te lopen in de winter. Of dat verder zo aangenaam is, laat ik in het midden. Je wordt wel ziek van die man die over je in de bus met een verkoudheid zit. Maar dan enkel wanneer je eigen weerstand verlaagd is door vermoeidheid bv. Of ja, omdat je op dat ogenblik zit te bibberen. Die virussen worden trouwens doorgaans overgedragen door speeksel. Ja, dat is echt zo. Je zou nu zeggen dat de andere je toch geen douche geeft met zijn speeksel. Nee, helemaal niet, maar toch gebeurt het vaak zo. De andere praat tegen je en je kan het zitten hebben. Van een ander zijn glas drinken kan ook voldoende zijn, maar he: dat doe ik ook hoor. Ik wil geen kasplantje worden. (Overigens is het zo dat met hoe meer ziektekiemen je in contact komt, hoe hoger de weerstand wordt, je lichaam maakt dan antilichamen aan) Openbaar vervoer waarbij men op elkaar geplat zit, zijn dus wel heerlijke broeihaarden! 😉

Nog een reden waarom er meer mensen ziek zijn in de winter: gebrek aan verluchting. In de winter zetten we veel minder de ramen en de deuren open. Binnen is het warm, er is geen frisse lucht en daar houden bacteriën dan weer enorm van. Zeker als het dan ook vochtig is. Zet die ramen regelmatig open, beste mensen, het doodt de beestjes! Nog zoiets: stinkende schotelvodden: broeihaard, hè. Vochtig en doorgaans warm. Op dat vlak ben ik categoriek: ik heb enorm veel vodden. Gebruikt, de chauffage op om te drogen en daarna de was in. Hoe sneller die droog is, hoe minder de kans er bacteriën in kunnen gedijen. Nu ja, hier zullen anderen me in tegenspreken: want warmte en vocht: daar gedijen ze zeker graag in. Tuurlijk, maar ik kom er niet aan voor ze droog is en dan gaat ze de was en ik denk hoe sneller droog, hoe sneller ze dood zijn! 😉

Nog een bron: handen… Mijn huisarts geeft geen hand, ik vind dat top. Anderen zeggen dat het onbeleefd is van een dokter om geen hand te geven. Wees gerust: het is voor je eigen goed dat hij/zij dat niet doet! Nu ja, ik zag al meermaals dat mijn huisarts braaf zijn handen wast tussen elk patiëntencontact, maar op handen zitten heel veel beestjes. Denk er eens aan: je neemt er geld mee aan dat al weet ik hoeveel handen passeerde. Bovendien leerde ik op school hoeveel bacteriën deurklinken en lichtschakelaars bevatten. Net doordat die constant aangeraakt worden met de handen, maar dat wil zeggen dat je die ook krijgt natuurlijk…. Handhygiëne dus, ik ben een verpleegkundige, dat is dus een stokpaardje. Het is ook daarom dat verpleegkundigen bij het verlaten van de kamer de handen ontsmetten. Dat is niet omdat we “vies” zijn aan de patiënten, maar omdat we de patiënt van de volgende kamer niet ziek willen maken met de kiemen van de vorige. En, niet onbelangrijk, we willen onszelf ook niet ziek maken! In een ziekenhuis ben je nu eenmaal niet op vakantie.

Ja, ik ben ziek, ik had een verminderde weerstand want ik was oververmoeid door

witte bloedcellen
Uit “Er was eens het leven”: witte bloedcellen verslaan ziektekiemen

enorm slaapgebrek en kwam dan in aanraking met iemand die deze beestjes ook bij had waarschijnlijk. Wie dan? Geen idee, het kon de vrouw over mij op de bus zijn, de dokter-specialist die ik zag, de vrouw aan de kassa van de winkel of mijn nicht bij wie ik op bezoek ging. Wist je trouwens dat ze gemakkelijker worden doorgegeven voor je zelf echt ziek bent. Meer dan wanneer je immuunsysteem al op gang gekomen. Ik stel me dat altijd voor alsof de virussen in grote getallen afgemaakt worden door mijn witte bloedcellen. Vroeger te veel naar “Er was eens het leven” gekeken, denk ik. Dat was een tekenfilmpje waarin de werking van het menselijk lichaam heel eenvoudig werd uitgelegd, ik vond dat toen al interessant.

Nu ja, ik ben dus ziek: tijd om de ramen open te gooien…. Velen verklaren mij zot, maar als ik ziek ben, wil ik alle kiemen zo snel mogelijk buiten: verluchting dus! 😉 Rusten en veel water drinken verder. Dan zou het zo snel mogelijk voorbij moeten zijn.

 

12 gedachtes over “Ik wil die ziektebeesten buiten, buiten zeg ik u!

  1. Goed geschreven en zó waar. Vaak is het geen griep maar gewoon een ordinaire verkoudheid. Wist niet trouwens dat Otrivin in NL goedkoper is? Ik vind het behoorlijk duur dus ik koop altijd een eigen merk van de apotheek of drogisterij. En liever gebruik ik preventief iedere ochtend een zout (zee)water spray van Nasal Jet. Ideaal en de oplossing vind ik. Ik probeer overigens zo min mogelijk aan te raken. En als iemand tegenover mij niest hou ik mijn adem in (dat is wat gek en wellicht heeft het helemaal geen zin. Maar toch …)

    1. Ja, veel medicatie is goedkoper in Nederland dan in België, zeker die je in de drogsiterij kan kopen. Die moet je hier gewoonn ook allemaal bij de apotheek kopen trouwens. Het is ook een huismerk hoor, vandaar dat ik schreef “namaak-otrivine”, als het maar werkt, is mijn moto! 😉

  2. Ai wat vervelend dat je ziek was. Gelukkig bleef je gevoel voor humor onaangetast. 😉 Ik moest echt best lachen om je opmerkingen over antibiotica tegen de griep. Lijkt me niet handig als een dokter die zomaar voorschrijft, want dan kweek je resistente bacteriën. Ik heb zelf denk ik ook twee of drie keer in mijn leven de griep gehad en dat was echt geen lolletje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.