Denken en denken over denken

2003, ik was 19 en ging naar een psychiater. Aangezien ik ze goed vond, mag haar naam hier wel vermeld worden. Ze was toen verbonden aan de PAAZ van het Dodoensziekenhuis in Mechelen. Dat ziekenhuis is ondertussen overgenomen door Sint Maarten in Mechelen en Dr. Clara werkt er niet meer.

Nu ja, ik kwam bij haar terecht na een opname op Sint-Augustinus in Kortenberg. Tegenwoordig heet die afdeling dan weer Klipp (een mens moet soms nog kunnen volgen, hè! 😉 ). Dat was psychoanalyse, ik ben daar vrij goed geholpen en zij stuurden me dus voor opvolging naar haar. Dit was vooral omdat ik al eerder op die PAAZ-afdeling gelegen had en ze in Kortenberg het nodig vonden dat ik bij een psychiater ging die aan die PAAZ was verbonden. Als ik dan terug opgenomen moest worden, kwam ik ten minste ergens vertrouwd en bij een psychiater die ik al kende. Ik had een vertrouwensprobleem en tsja, op de PAAZ van het Dodoens viel dat al bij al nog mee, omdat ik er al eerder zat dan vooral. Ik zat er immers voor in naar Kortenberg ging, maar wel bij een andere psychiater, maar die had ik wat minder graag. Dr. Clara zeiden ze dan in Kortenberg, want die was het gewoon om met jongeren te werken. Oké, zo gezegd, zo gedaan. Psychiaters moet ge een ook een kans geven. Ik was jong, maar ze luisterde wel naar mijn zieleroerselen. Ze was er akkoord mee dat ik geen medicatie wilde nemen en gaf best veel aandacht aan wat wel ging. Ze zei trouwens ook dat ik geen stoornis had, die was nieuw, maar gewoon kenmerken had. Nee, in haar ogen was ik niet meteen een psychiatrische patiënt, dat stelt een mens altijd toch enigszins gerust.

Nu goed, op een dag zat ik bij haar en plots zei ik:

“ik denk soms dat ik te veel denk, denk ik”

“Dat is veel gedacht”, zei ze “maar je kan niet te veel denken, je kan alleen te veel piekeren.”

 

Ik was dus 19, ik ben er nu 33 en die zin van haar doet me nog steeds nadenken of misschien toch piekeren. Ik weet immers nog steeds niet of ik er akkoord mee ben. Volgens mij kan ik wel heel veel denken zonder te piekeren…

Nu kan je je afvragen wat piekeren net is. Ik zocht net even de definitie op:

Piekeren is een gemoedstoestand waarbij een persoon langdurig in een (niet beheersbaar) pessimistisch denkpatroon vastzit. Deze gedachten kunnen van allerlei aard zijn bijvoorbeeld, negatieve ervaringen uit het verleden, persoonlijke zorgen (financiën of gezondheid) of angst voor maatschappelijke ontwikkelingen.

Bwah, ik pieker wel eens natuurlijk, maar dan denk ik toch vooral veel na.

Nadien kreeg ik in de les “psychiatrische verpleegkunde” te horen van de docente dat ik wel heel veel associeerde. Dat is ook zo, een kameraad zei eens dat dat een teken van intelligentie is, ik vind het vooral behoorlijk lastig eigenlijk. Ik zit daardoor vaak al met mijn gedachten ergens ver weg dan in het hier en nu. Gewoon omdat ik aan iets moet denken door een woord, een zinnetje of zelfs gewoon al het hemd dat iemand draagt. Het maakt soms ook dat ik al een paar stappen verder denk dan een ander. Daar kan ik ook voorbeelden van aanhalen. Nu heb ik zelfs daar soms last van. Want als ik al te ver associeer, begrijpen sommigen mijn opmerkingen niet. En als ze als grap bedoeld was, is het al helemaal dom om die dan te moeten gaan uitleggen.

Daarnaast noemt mijn moeder me ook al van kleins af aan een filosoof. Dat zit er dan weer in of niet, denk ik. Op mijn vierde vroeg ik haar naar t schijnt “moeke, als ge dood gaat, gaat ge dan met het vliegtuig naar de hemel?” om maar even een voorbeeld te geven.

Enfin, ik wil maar zeggen: ja, ik heb er soms last van dat ik te veel denk en nee, dat is niet altijd piekeren.

associatief-denken

11 gedachtes over “Denken en denken over denken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.