Wijsheid of miserie en shit?

wilde grijzeGrijze haren…

 

Een teken van wijsheid

Of van een leven met miserie en shit?

 

Goede vraag….

 

Feit is: ik ben bijna 33 en krijg meer en meer grijs haar. Als ik een jaar geleden vertelde tegen mijn moeder dat ik grijs werd, begon ze bijna te lachen: och gij…..

Twee weken later zei ze heel verbaasd: “Els, gij zijt grijs aan t worden” Ik kwam niet verder dan: “ik zei het toch?” Ik weet nog dat ze zich excuseerde omdat ze dat zei, dan heb ik zoiets van: “he, het is zo. Niks te excuseren aan….”

 

Toen ik afgelopen week bij een vriendin zat, was er weer zoiets. Ik heb echte krullen, maar als ik mijn haar was en de borstel er door haal, haal ik die er eigenlijk uit. Dat vind ik best jammer eigenlijk, dus ik had het nog eens zo gelaten: haren gewassen (gewoon met water trouwens, doe ik ook meer en meer) en niets gekamd. Krullen tot en met, mijn haar lijkt dan ook een stuk korter, logisch ook: alles zit in krul.

 

Nu ja, ze was naar de krullen aan het kijken: “wow, Els, jij bent al grijs aan het worden.” Told you so…, dat dacht ik dan weer.

 

Het is best bizar, weinig mensen geloven dat ik grijs word als het verteld tot hun oog er eens echt opvalt en ze wel degelijk zien dat ik vooral vooraan redelijke veel grijze haren aan het krijgen ben….

 

Voorlopig vind ik het eigenlijk heel mooi, ik heb donker haar en die grijze haren schitteren zo mooi tussen die donkere haren, een soort van lichtpuntjes in de duisternis….

 

Vertelde ik je ooit trouwens dat mijn haar mijn trots is? Veel haar en dik haar. Het eerst wat mijn grootmoeder, volgens de overlevering, zei toen ik geboren werd, was “amai, die heeft veel haar.” Ze zegt dat nog, de amai heeft ze ondertussen achterwege gelaten, want daar is ze in tussentijd aan gewoon geraakt. Ze weet zelf trouwens nog heel goed dat ze die kreet van verbazing liet toen ze me de eerste keer zag en dan zegt ze er nog bij “maar dat was ook wel” Als ik mijn eigen babyfoto’s zie, heb ik zeker geen reden om daaraan te twijfelen. Als ik die niet had en gewoon mijn huidige haar ken, heb ik ook totaal geen reden om te twijfelen overigens. Mijn grootvader die ondertussen al enkele jaren overleden is, kon het niet nalaten om met zijn handen door mijn haar te gaan als kind en elke keer opnieuw te zeggen dat ik zo mooi haar had. Ja, ik heb best veel haar, mooi haar en dik haar. Ik ben er terecht trots op, al heb ik er niets mee te maken eigenlijk. Ik onderhoud het wel: geen chemische brol, wel haarolie en groene thee en geregeld henna: beste verzorging en oh ja, ik heb een hekel aan kappers…. Wat ik zelf doe op dat vlak, is echt wel beter. Ja, ik knip mijn haar zelf, zo zijn het wel degelijk enkel de puntjes en meer ook niet. Kappers, ik vertrouw ze niet. Behalve eentje die hier aan de deur kwam na een ziekenhuisopname om mijn haar te redden. Mijn haar was kapot na die opname, die nochtans niet lang had geduurd, maar hele dagen erop liggen zonder borstel…. Tsja….. (opname via spoed, had er ook geen kledij of zo, ergens best handig, geen vuile handdoeken mee naar huis te nemen, haha). Ze kwam en wilde het redden, een behandeling die twee uur geduurd heeft, verschillende productjes enzo en waarachtig, mijn haar was niet meer kapot daarna…. Ik mocht niet knippen van u, hè, zei ze. Ik meteen “nee”, met een ondertoon van: durf niet, hè! Dus ja, die vertrouw ik dus wel, de eerste kapster in mijn leven Patsy Maes uit Mechelen, haar naam mag genoemd worden. Het wonder is geschied. Ze begreep trouwens heel goed waarom ik dat niet wilde, want ik had inderdaad wel heel mooi haar, zei ze.

 

Dat sommigen me vragen of ik mijn haar nu ga kleuren? No way, geen chemische brol in mijn haar en ik vind grijs best mooi. Ik doe wel geregeld henna in mijn haar, van die echte Marokkaanse. Dat is heel gezond voor het haar, het voedt het echt. Eigenlijk zou ik het nog eens moeten doen, het is een jaar geleden. Dat impliceert natuurlijk dat die grijze haren dan knaloranje gaan zien….

 

Of ik dat dan erg zou vinden? Nee, eigenlijk niet. Toen ik rond de 20 was, wilde ik oranje haar, zo nog met een rode toetst, maar eerder naar het oranje af. Schoon ros is niet lelijk zei mijn vader altijd, ik geef hem nog steeds gelijk! 😉 Ik had zelfs ooit een vriendje die schoon ros was!  Tegenwoordig lach ik weleens: als mijn haar nu verder grijs wordt, kan ik eindelijk eens die oranje kleur in mijn haar hebben, door die henna dan….

 

Ik vind alleen die grijze glinsteringen in mijn haar nu zo mooi dat ik twijfel of ik er wel henna op zou doen, dan zijn de glinsteringen ook weg….

 

Langs de andere kant, moet ik dat maar eens proberen: schoon ros is niet lelijk…. Oranje schitteringen: wat zou dat zeggen eigenlijk?

 

En nu moet ik er plots aan denken dat een mevrouw naast mij op een optreden van Guido Belcanto zei: “als jij ooit grijs wordt, heb je helemaal dezelfde haarbos als hem.” Ik denk dat ik enigszins verdwaasd opkeek en dan dacht: “t is nog waar ook”. Trouwens, ik zei het daarna tegen de mevrouw van de cd-verkoop en die bevestigde dat ook…. Het wordt dus grijs….

 

Henna met de rosse glinsteringen

Of zo laten met de grijze glinsteringen

 

Dus: nog eens een goede verzorging

Of overslaan en de glinsteringen laten bestaan…

 

 

Ik weet het niet……

 

Even ter afsluiting:

17 gedachtes over “Wijsheid of miserie en shit?

 1. Ik krijg ook hoe langer hoe meer zilver en glinster in mijn haar. Voorlopig laat ik het gebeuren. Ik vind het mooi.
  Maar schoon ros is inderdaad ook niet lelijk.
  Ik zie wel wat het wordt. Gelukkig kan ik ten alle tijden op mijn beslissing terug komen. Jij ook he?! 😉

  1. Ik vind het er echt zo uitzien als ik voor de spiegel sta ja, ik heb spotjes in de badkamer boven mijn spiegel hangen en zo lijkt er dan echt wat op te lichten als die er op schijnen! 😉

 2. Geef mij maar een natuurlijke look. Ik heb ook vanaf me 30e een aantal plukken grijs aan de voorkant. Maar het zijn er niet meer geworden. Maar ik ken ook iemand die is gewoon bijna wit geworden heel jong al. Dat is ook bizar.

 3. Ik bof met nog veel haar in mijn eigen kleur (maar ik ben dan ook veel ouder). Er zit nu wat zilver doorheen, maar dat stoort mij ook helemaal niet.
  Lang grijs haar, zeker als het vol is, vind ik ook erg mooi.

 4. O ja het lijkt me wel een dingetje, vooral als iedereen er over begint. Ik ben heel erg benieuwd naar hoe je haar eruit ziet. Het klinkt in ieder geval erg mooi.

 5. Begin ook grijs te worden en hoewel ik altijd om het hardst riep dat ik natuurlijk ouder worden vele malen mooier vind, bleek die wijsheid niet op te gaan voor mezelf. Ik verf dus toch maar wel.

 6. Ik tik al bijna de 40 aan en tja in mijn krullenbos verschijnen ook steeds meer grijze glinsteringen. Niet al te lang geleden heb ik het bij de kapper laten verven, dit koste mij 4 uur! Ik moet je eerlijk bekennen dat ik die tijd er niet voor over heb, want je moet dan ook steeds terug om het bij te werken. Binnenkort ga ik het thuis zelf eerst nog maar eens proberen

 7. Ik zou ook wel een mooie bos met krullen willen. Ik heb gewoon stom haar, dun en slap, helaas…

  Ik ben 26 nu.. heb volgens mij nog geen grijs haartje haahha

 8. Ik ben 40 maar heb nog geen grijze haren. Wel is mijn haar onwijs dun en valt het uit na twee zwangerschappen. Ik weet niet wat ik erger vind, denk dat ik liever hier en daar een grijze haar had gehad 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.