Fertiliteit: wat, hoe, wanneer… update.

Ben je nu nog bezig met fertiliteit?

Hoe ben je nu toch bezig, jij had toch pauze?

Mensen in mijn omgeving kunnen niet meer volgen. Ik soms ook niet, denk ik. Maar goed, tijd voor een update.

 

kindje bloemJa, ik ben aan een nieuwe stimulatie bezig, een trage cyclus. Weer iets totaal anders dan de vorige twee stimulatie-rondes, maar ik heb dus ook wel twee maanden echte pauze gehad, alleen iets minder lang dan oorspronkelijk gedacht. En goed berekend, want met deze stimulatie zou net voor mijn verlof afgerond zijn, ongeveer dan. De fertiliteitsarts heeft het even berekend. Mijn verlof is vanaf 14 augustus, voor een weekje ervan tussen. Als alles goed loopt, zou ik dan ook een terugplaatsing hebben gehad en kan ik in mijn wachttijd op verlof gaan.

 

Die pauze heeft me goed gedaan, heel goed, ik was vooral lichamelijk een wrak: oververmoeid, ik heb de eerste twee weken vooral geslapen en ik ben me daarna op andere dingen gaan richten. Op mijn herstel in eerste instantie. Ergens moest ik mijn huisarts gelijk geven: jezelf volpompen met hormonen in een herstellend lichaam is niet aan te raden. Ik had zelf mijn energie nodig, maar als ik zwanger wil geraken heb ik ook energie nodig en is het de bedoeling dat er zelfs een embryo met mijn energie gaat lopen. Ik zou niets liever willen natuurlijk, maar eerst zelf beter worden leek me cruciaal. De orthopedist schreef me eindelijk een kinesist voor en ik ging plots vooruit.

 

Ik richtte me ook op mijn huisje herinrichten wat nodig was met een kind er plots bij. Trouwens dat meisje erbij was ook plots een aanpassing. Oh ja, dat weten jullie misschien niet, ik doe nu aan een soort noodopvang, blij dat mijn energie daar ook naartoe kon gaan. Ondertussen hebben wij hier onderling onze draai wel gevonden en zelfs een routine. Soms denk ik dat ik dat niet goed doe, zegt mijn psychologe van wel: ze is gewassen, ze krijgt eten, gaat naar school, komt overal op tijd aan en bovenal: ze vindt dat ik best goed omga met haar psychische problemen en haar veel liefde geef. Nu ja, dat was voor mij een aanpassing, voor haar en zelfs voor de kat.

 

Ondertussen ga ik dus zelf ook naar een psychologe, elke woensdag, ook volgens vaste routine dus. Ik hou wel van routine, geef ik eerlijk toe. Rouwverwerking vooral en ook i.v.m. fertiliteit dus. Nee, ze heeft er zelf geen ervaring of zo, maar toch begrijpt ze het wel, al leg ik het misschien ook goed uit, dat kan ook! 😉 Nee, ik weet dat ze er zelf ook wel over leest, het feit dat ze me zei bij een vroege miskraam dat ik het echt een kind, mijn kind, mocht noemen, deed veel, dat moest overigens van haar ook niet, ik mocht het van haar even goed dat klompje cellen blijven noemen. Nu ja, het werd toen mijn wiebeltje… geen kind, geen hoopje cellen, wel iets dat me even deed stralen van geluk: mijn wiebeltje, mijn eigenste wiebeltje. Iets waarvoor ik daarna ook veel verdriet gevoeld heb trouwens, ik moest het immers weer laten gaan. Ze zegt nu ook dat het mooi is dat ik mijn verdriet en de daarbij horende pijn kan toelaten. Niet alleen rond dat fertiliteitstraject, maar ook alle andere rouwprocessen, dat zijn er bij mij behoorlijk veel. Een combinatie van die twee, daarvoor ga ik naar haar. Dat het wel mooi is dat ik ondanks die tegenslagen, best veel mensen verloren heb en het feit dat ik misschien nooit een kind zal hebben veel levenskracht kan behouden. Dat zei ze me ook de laatste keer en ik dacht: ze heeft nog gelijk ook. Ik blijf er voor gaan, niet alleen voor de kinderwens en fertiliteit, maar ook voor mezelf. Ik schrijf nu eindelijk voor een magazine bijvoorbeeld, een van mijn dromen. Ik moet trouwens dat ene nog gaan schrijven: dealine in het verschiet.

 

En ik heb een idee voor mijn “ding” als kinderwensconsulente: Schrijftherapie, wel eens deftig uitzoeken hoe ik dat het best ga doen.

 

Maar goed, allemaal bedacht, bereikt en mee begonnen in de mijn pauze en nu ben ik terug bezig. Ik spuit nu drie keer per dag suprefact in mijn neus. Ik heb af en toe wat hoofdpijn, waarvan ik nooit zeker ben dat het daardoor komt, maar het is naar t schijnt een van de voornaamste bijwerkingen. Maar ik voel me verder heel goed, dat waar zo velen voor me waarschuwden blijft uit bij mij: wenen om te wenen, zei een lotgenote zelfs. Nee, niet echt. Menopauze in al zijn glorie: laat die menopauze maar komen, denk ik dan. Nu ja, met PCOS zit ik naar mijn gevoel al sinds mijn tienertijd in een menopauze in al zijn glorie. Dus het kan ook zijn dat ik dat al gewoon ben.

 

Donderdag moet ik voor echo en bloedname gaan. Het was mijn psychologe die ik trouwens ook zei dat ik mij vroeger altijd lastig voelde als ik op jaarlijkse controle bij mijn gewone gynaecologe ging en ze die vaginale echo deed. (Ook last van vaginisme trouwens, ik ben daarvoor nog bekkenbodemrelaxatie gaan volgen, maar echt voorbij ging het niet.) Ik zei haar dus dat ik het nu heel normaal lijk te vinden dat ik voor al die dokters met mijn benen ga open liggen en vaginisme, wat was dat ook alweer? Die dokter bij een terugplaatsing zat vol verbazing: amai, mevrouw, u doet dat goed om vaginisme te hebben. Euh ja, na al die tijd fertiliteit blijkt dat zichzelf ook op te lossen, kennelijk… Best vreemd eigenlijk, vroeger had ik schrik voor de pijn en nu heb ik geen pijn meer en ik praat ondertussen met mijn fertiliteitsdokter over het avondeten als ze een speculum inbrengt. Wie had dat ooit gedacht, het is dus gewoon bij mijn leven gaan horen. Vriendinnen van me hebben zelfs nog nooit een vaginale echo gehad en huiveren echt bij het idee, ik had dat voor een fertiiteitstraject ook hoor, maar ja, ondertussen is het dus een deel van mij leven. Ik zei mijn psychologe zelfs dat het in zekere zin best beangstigend was hoe gewoon je dat wordt.

 

Donderdag voor echo en bloedname dus, als alles oké is, dan een spuit elonova en na een week beginnen met menopur

 

Dat het dus hopelijk iets oplevert. Ondertussen ook als kinderwensconsulent in spe les gehad bij Rika Lucak, pas ik dan zelf ook maar toe. De spiriluna en de DHA-supplementen gieten naar binnen. Net als de zink, het ijzer, de vit D en nog een deel… Dat maca-poeder is trouwens echt niet te vreten, maar ja…  Verder ook de myo-inositol nog natuurlijk en de fertiliy woman, die moesten echt van de ferti-arts. Alles op alles.  Ontspanning: check, ik doe terug yoga, twee keer per week in groepsverband, de rest thuis op mezelf. Oh, ik had dat gemist bij mijn niet uit de voeten kunnen, ik kan wel niet alles meer of nog niet alles misschien.

 

En weet ge, ik ben heel ontspannen aan deze stimulatie begonnen, heel ontspannen en ik ben het nog steeds… Die pauze heeft me deugd gedaan, het was maar twee maanden, maar twee deugdzame maanden. Ik zou veel wensouders hetzelfde willen aanraden, ik ben ook het type van altijd maar verder doen, zo een doorzetter die niet wil opgeven en daarbij over haar grenzen gaat. Ik heb dat gedaan, dat was niet slim, die pauze wel. Dat het niet goed was, was trouwens merkbara op verschillende gebieden. Dus lieve lotgenotes: af en toe wat rust nemen kan deugd doen. Echt waar, neem het van me aan…. Af en toe in de put gaan zitten ook trouwens, zodat je even naar de bodem van de zee kan zakken omdat je dan terug goed af te duwen om weer het wateroppvervlak te bereiken.

7 gedachtes over “Fertiliteit: wat, hoe, wanneer… update.

  1. Zo te zien heb je al een heel traject afgelegd Els! Ik wil je graag veel moed toewensen voor de toekomst, en ik hoop dat je wens in vervulling gaat. Goed om lezen dat de pauze je deugd heeft gedaan.

  2. Fijn dat deze pauze je beviel! Die laatste zin vind ik zo mooi… ‘Af en toe in de put gaan zitten ook trouwens, zodat je even naar de bodem van de zee kan zakken omdat je dan terug goed af te duwen om weer het wateroppvervlak te bereiken.’ x A

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.