striemen maken niet het moeder zijn, het ontbreken ervan ook in vele opzichten

Als ik kort en bondig ben, word ik vaak verkeerd begrepen, toch op facebook. Waarschijnlijk omdat je in korte berichten minder genuanceerd kan zijn…

loess-wall-27720613Ik kwam in het begin van de week zo veel berichtjes tegen over striemen. Dat striemen een gevolg zijn van een zwangerschap en dat je er trots op moet zijn i.p.v. ze te verstoppen. Ik ben daar overigens helemaal mee akkoord, maar het wordt door veel mensen gezien als het bewijs dat je moeder bent. Tsja, ik geef toe, dat ligt hier gevoelig, ik heb ten eerste striemen aan mijn borsten, in mijn knieholtes, aan mijn armen, op mijn heupen en aan mijn buik ook ja. Echter niet van een kind voldragen op de wereld te zetten, maar van mijn pubertijd en van bij te komen ook. Mijn lichaam reageert meteen met striemen als ik ergens uitdij. Dat is niet zo vreemd, er zijn meerdere vrouwen en jonge meisjes die het hebben.

Ook als je wel zwanger was en al meerdere keren een voldragen kind op de wereld zette, hoeft dat niet te betekenen dat je striemen heb, dat hangt dus echt gewoon af van welk vel je hebt.

Er ontstaan dan ook gesprekken onder die berichten: vrouwen die ze willen hebben omdat ze vier kinderen op de wereld gezet hebben en ze niet hebben, vrouwen die een kind geadopteerd hebben en een eigen kind niet konden dragen, wel allemaal met heel veel respect voor elkaar.  respect is altijd belangrijk. Ik heb er ook al onder geschreven dat ik hoop dat ik ze ooit heb, want als ik ooit een baby, groot genoeg, krijg, dan heb ik gegarandeerd striemen, met mijn vel.

Ik zette er kort iets van in een groep en dat werd, denk ik, verkeerd begrepen. Tuurlijk mogen die mensen er trots op zijn, ik ben er zelfs jaloers op. Maar ik ben ook van mening dat een kind op de wereld zetten u geen moeder maakt, wel een kind liefde geven en opvoeden. Biologisch op de wereld zetten heeft daar niets mee te maken en ik vind moeders van sterretjes en wenskindjes ook moeders trouwens, maar dus ook de “meemoeder” in een lesbische relatie (wat voor een verschrikkelijk woord is dat overigens?), adoptiemoeders, een pleegmoeder, een transvrouw die toch op de een of andere manier kinderen gekregen heeft, al dan niet door die zogenaamde meemoeder te zijn (brrrr, dat woord!) Wat doet die bloedband ertoe? Liefde, dat is belangrijk. En ja, ik overweeg ook adoptie en ben nu zelf pleegmoeder, ik heb geen striemen van een zwangerschap, gelukkig sta ik wel vol, dus ben ik een echte moeder en heb ik mijn tijgerstrepen verdiend… Weet je wel…

Dus, voor alle duidelijkheid, vrouwen en eigenlijk ook mannen: van mij mag iedereen trots zijn op haar of zijn striemen, echt wel, ik verstop ze ook niet. Ik heb nog andere littekens ook, ik ben het beu om te verstoppen. Maar: er is een grote maar: striemen willen niet automatisch zeggen of je al dan niet moeder bent. Ik wil hier zo ergens een bewustmaking doen, blijkbaar denken vele mensen dat het automatisch wil zeggen dat je zwanger bent geweest. Ik heb die vraag zelfs al van een verpleegkundige gehad, die doet bij mij heel veel pijn. Ik ben onvruchtbaar en het betekent kennelijk niets dat ik noodopvang doe voor een kind en als ik een kind adopteer, maakt mij dat ook geen moeder, zo komt dat dan over…

Ligt dat aan mij, vroeg ik in verschillende facebookgroepen, ik kreeg overal hartjes, veel hartjes, waarvoor dank, en dat ik zeker ook een moeder was. Er was echter een iemand die wel zei dat aan mij lag. Ieder heeft recht op een eigen mening, maar op datzelfde bericht reageerde nog iemand dat ik het ook vanuit dat standpunt wilde zien. Uhm, ik kan dat echt wel, ik zeg het ook: iedereen mag striemen laten zien en als een kind haar hand legt op de striemen van haar mama, die ze kreeg door haar te dragen, vind ik dat echt wel heel mooi als die vader de schoonheid er ook van inziet en daar een foto van trekt! Ik vind dat zelfs prachtig! En dat mag de hele wereld zien, zo iets moois!

Ik wil alleen ergens mensen bewust maken dat striemen je geen moeder maken en dat geen striemen je ook een moeder kunnen maken. Dat is eigenlijk alles.

8 gedachtes over “striemen maken niet het moeder zijn, het ontbreken ervan ook in vele opzichten

  1. Helemaal met je eens. Ik heb twee kindjes maar gelukkig geen striemen! Ik had ook niet zo’n dikke buik toen ik zwanger was, dat mensen niet geloofden dat ik al bijna was uitgeteld. 😒

  2. Wat mooi beschreven maar moest ook even slikken. Ik ben het helemaal met je eens. Ik ben van mening dat de liefde van een mama van binnen zit en niet zo zeer of je een kindje zelf gedragen hebt

  3. Striemen zijn inderdaad niet genoodzaakt het gevolg van een zwangerschap. Jammer dat in deze maatschappij nog steeds de aandacht gaat naar het uiterlijk. Knap dat je dit eens onder de aandacht brengt

  4. Hmm interessant dit.
    Als ik een kind gebaard zou hebben, had ik ze liever niet dan wel. Maar lijkt mij dat dit verder losstaat van wat ik dan ook ben. Gewoon moeder. Met of zonder striemen. Net als alle andere (soorten?) moeders, met of zonder striemen.
    Precies zoals jij zegt dus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.