Kerstlichtjes

blogfoto-kerstlichtjes

Zo: Kerstmis is voorbij… Met kerstavond is het traditiegetrouw familiefeest bij ons. Dit jaar: gourmet! Ik vond het wel fijn zo, geen grote dingen, gewoon gezellig samen zijn. Kerstdag is er niets te doen bij ons. Normaal ging ik naar een vriendin in Nederland, maar dat kon niet doorgaan. Ik zit met een pijnlijke enkel en zo ver rijden zag ik niet zitten. Het werd dus gewoon thuisblijven, maar ik heb ervan genoten. In de namiddag was het Rapunzel op tv en ’s avonds The Lion King. Als kerstdiner bestelde ik pizza. Dat mag ook eens. Het fijne van dit te bestellen op Kerstdag is dat hij al klaar is als je online betaald hebt of het scheelt toch niet veel. De man die hem kwam leveren wist niet of ik hem al betaald had of niet en vroeg het me. Ik had hem al betaald, maar als dat niet zo was en ik was van slechte wil… Maar ik ben niet van slechte wil en op Kerstdag zou dit wel helemaal uit den boze zijn.

 

Ik heb het zo niet met Kerstmis. Ik versier mijn huisje zelfs niet. Ik zet geen boom en al helemaal geen kerststal. Ik heb moslims onder mijn vrienden en zij begrijpen dat niet. Ik ben toch Christen?! Nu ja, ik ben gedoopt en heb mijn communie gedaan, maar daar lijkt het ook te stoppen. Ik geloof niet dat Jezus de zoon van God was, ik weet zelfs niet of er een God is. Ik ga het ook niet tegenspreken en volgens mijn grootmoeder ziet God mij zelfs graag, want ik heb al veel miserie meegemaakt. Echt waar: zo zei ze het. Ik vind dat die maar een rare manier heeft om mij graag te zien dan. Enfin, ze zei dat ik dan ook hoog in de hemel zou raken. Ik weet echt niet of ik daar allemaal in moet geloven, maar ik wil gelovigen ook hun geloof niet afnemen. Mensen halen daar echt steun uit en ik heb respect voor andere mensen hun geloof. Zo lang zij dan toch respect hebben voor mijn kritische visie daar op. En daarom zet ik al helemaal geen kerststal, ik zou dat hypocriet van mezelf vinden.

 

Over een boom kan nog gediscussieerd worden. Want dit is een heidens gebruik, het gaat al terug tot de Kelten. Ze vierden uiteraard Kerstmis niet, maar de terugkomst van het licht. Zij versierden daarbij dennenbomen omdat die nog groen waren. Zij vierden gewoon dat de dagen terug langer werden eigenlijk. Later hebben de Christenen daar Kerstmis van gemaakt. Dus dat vind ik nog mooi, dat je eigenlijk gewoon viert dat de dagen terug langer worden.  Christus is trouwens in juli geboren en niet in december. Want pas op, ik geloof niet dat Jezus de zoon van God is, maar hij heeft wel degelijk geleefd, alleen niet zoals de bijbel het ons wil voorschotelen.

 

Ik ben altijd wel geïnteresseerd geweest in tradities en gebruiken en vanwaar deze komen. Kerstmis is er daar één van en ik vind het spijtig dat velen de oorsprong er niet van kennen. Er zijn zelfs mensen die niet weten dat kerstmis en geboortefeest van Christus is. Ze denken dat het gewoon om cadeautjes en lekker eten draait. Ik stond echt perplex toen ze op tv aan mensen vroegen wat we vieren met Kerstmis. Zo veel mensen dat het niet weten. Ik weet het ten minste, maar ik doe er niet echt aan mee.

 

Och ja, misschien moet ik toch eens op zoek gaan naar een klein boompje, zo een namaakding. Een vriendin zei dat ik dat moest doen. Een kleintje om op mijn tafel te zetten en wat lichtjes aan het raam. Misschien doe ik dat volgend jaar wel, om te vieren dat de dagen terug langer worden. Die lichtjes zijn trouwens wel mooi met de feestdagen. De stad waar ik woon, Mechelen, is nu echt heel mooi met al die lichtjes. Prachtig zelfs, vorige week ging ik er wandelen met vrienden om te genieten van al dat lichtjespracht.

 

Misschien hang ik volgend jaar ook wel lichtjes ja…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.