Het is 5 over 12, als het al geen kwart na is!

Ik hou niet van de winter, ik hou niet van koude, ik hou niet van sneeuw en ik haat temperaturen onder 0. Ik zou graag in een warmer klimaat leven tijdens de winter. Maar om eerlijk te zijn, het weer van deze dagen beangstigt me een beetje. 15 graden, ik vind het op zich wel aangenaam dat ik met mijn raam open kan zitten en geen verwarming hoef op te zetten en dat ik met een trui naar de winkel kan fietsen maar echt normaal is het niet. Nu komt dit door een wind die uit het zuiden komt, maar dan nog… het blijft vreemd.

 

November was al een maand van warmterecords, december lijkt deze trend verder te zetten.

Wereldwijd is het 1 graad warmer dan rond 1750.  We merken de gevolgen van de wereldwijde opwarming nu al. Hittegolven, droogte, overstromingen, schade aan ecosystemen, bedreiging van de voedselproductie en schade aan de gezondheid zijn er nu al en deze zouden erger worden in de toekomst.

 

De concentratie CO2  zou met 40 procent toegenomen zijn sinds de industriële revolutie. Aan het eind van deze eeuw ligt de temperatuur 3,2 tot 5,4 graden hoger dan het pre-industriële niveau.

 

Dit alles heeft natuurlijk invloed op de natuur en op de landbouw. Gaan bepaalde diersoorten nog kunnen overleven, gaat de landbouw de extreme neerslagperiodes en de extreme droogtes nog kunnen handhaven? En ligt Mechelen in de toekomst echt aan de zee?

 

Er zijn ook stemmen die zeggen dat we eerder een ijstijd tegemoet gaan, er zou een gelijkbare situatie geweest zijn in de middeleeuwen die toen de voorbode was voor een ijstijd, maar volgens mij kunnen we niet uitsluiten dat de verhoogde CO2-uistoot een invloed heeft op ons eco-systeem. Zelfs het 6-jarig zoontje zei dat de fabrieken te veel ongezonde luchtjes  loslaten en dat het daardoor warmer wordt.

 

Ik hou mijn hart vast, echt waar. Wij leerden in de lagere school dat het 5 voor 12 was, ik zou nu zeker zeggen dat het 5 na 12 is, als het al niet kwart na is!

 

(bron: http://www.bndestem.nl/)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.