Gelukkig zijn = dankbaar zijn

grateful3

Vaak staan we onvoldoende stil bij de dingen die we hebben. Mensen kijken nog al snel naar wat ze niet hebben; Het gras is altijd groener bij de buren, zeggen ze we wel eens. Dit is bij veel mensen ook zo. Nochtans kan men zich zo veel gelukkiger voelen als men dankbaar is. Ik heb het geleerd, enkele jaren geleden begon ik stil te staan bij voor wat ik dankbaar ben. Het maakt me echt gelukkig en het zijn de echte kleine dingen waarvoor ik dankbaar ben. Ik hoef echt geen miljoenen op mijn rekening te staan hebben, genoeg om van te leven is ook al goed. Nee, ik wil zeggen: ik ben dankbaar als de zon schijnt, heel dankbaar, mijn dag fleurt er meteen weer van op. Al kan ik soms ook dankbaar zijn dat er eindelijk een regenbui is, in de zomer bijvoorbeeld. Nee, er zijn zo veel dingen die we als vanzelfsprekend zien: een bed om in te slapen, een warme douche, propere kleren,… Als we echter naar het nieuws kijken, weten we dat dit niet altijd vanzelfsprekend is.

 

Dingen waarvoor ik de afgelopen jaren al heel dankbaar ben geweest:

 • Mijn bril en lenzen: zonder hen zag ik haast niets
 • Mijn oren: zonder hen kon ik de vogels niet horen zingen en muziek beluisteren
 • Mijn familie en vrienden: omdat ze er zijn voor mij en me mezelf laten zijn
 • Mijn ogen (met bril/lenzen): zonder hen zag ik de prachtige natuur niet
 • Mijn neus: zonder hem rook ik mijn wierookstokjes niet
 • Mijn smaakpapillen: zonder hen smaakte mijn eten niet of zou ik bedorven eten eten
 • Die heerlijke tas koffie ’s morgens.
 • Mijn benen: ze brengen me van punt a naar punt b
 • Mijn handen: ze laten me schrijven, tekenen, knutselen en zo veel meer
 • Onbekenden die me een glimlach toewerpen of goeiedag zeggen
 • Mijn hart dat ervoor zorgt dat ik simpelweg kan leven
 • Mijn katten omdat ze me gezelschap houden als ik alleen thuis ben
 • Mijn buren omdat ik ze kan lastigvallen voor een appel en een ei
 • Collega’s die het werk aangenamer maken
 • De douche in mijn badkamer omdat ze me verfrissing en opwarming kan geven
 • De prachtige natuur omdat ze mooi is
 • Schrijvers die boeken schrijven, want ik lees graag
 • Zangers die concerten doen: ze bezorgen me vaak onvergetelijke avonden
 • Onze gezondheidszorg want die is in België heel goed en ik heb deze al vaak nodig gehad
 • Mijn denkvermogen die me oplossingen voor problemen kan schenken
 • Een uitnodiging van vrienden om te mogen blijven eten, ik eet graag in gezelschap
 • Een verjaardagskaartje omdat die persoon aan me dacht
 • De zon omdat ik zo kan zien
 • En dan ook de nacht omdat ze rust brengt

 

Eens ik op dreef ben, kan ik nog ontelbare dingen opnoemen, ik kan echt verder blijven gaan. Dankbaarheid, het is iets dat ik geleerd heb uit het boeddhisme, een aantal jaren geleden heb ik me hierin echt verdiept. Geluk: dat is dankbaar zijn voor wat je hebt, tevreden ook. Er komt daardoor ook minder plaats vrij voor het negatieve, je wordt je immers bewust van wat je wel hebt i.p.v. wat je niet hebt. Het leuke is ook: eenmaal je dankbaar voor iets bent, je ook gemakkelijker dankbaar voor iets anders zal worden: het is een spiraalbeweging.

Ik ben één keer, enkele jaren geleden, gewoon met een leeg blad voor mij gaan zitten en ik begon op te schrijven waarvoor ik dankbaar ben… Het hielp en daarna deed ik het gewoon in mijn hoofd, ik sta er regelmatig bij stil. Ik heb al als tip gehoord om een dankbaarheidsdagboek bij te houden, dat kan je natuurlijk perfect doen.

 

Waar ben jij dankbaar voor?

Een gedachte over “Gelukkig zijn = dankbaar zijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.