Veerkracht

levennadedood081715

Ik ben een module mee in elkaar aan het steken rond veerkracht. Ik bekijk veerkracht als terug opveren na een psychische kwetsuur, een trauma. Ik zou er allereerst al niet mee beginnen welk trauma nu erger is. Ieder heeft een verschillende achtergrond en staat anders in het leven. Ik geloof wel dat iedereen een dosis veerkracht in zich heeft, anders kan je niet leven.

 

Nu is iemand, waarmee ik de module in elkaar steek naar een lezing geweest. Veerkracht is een “hot” item in de psychologie deze dagen. Je hoort en leest er veel over als je een beetje met zulke materie bezig bent. Nu goed, op die lezing (ik weet de naam van de bewuste spreker niet meer) werd gezegd dat mensen met psychische problemen vaak een grotere veerkracht hebben dan mensen zonder psychische problemen. Ik vond deze stelling uiterst interessant, men zou net het omgekeerde denken. Maar hij ging verder, mensen die psychische problemen hebben, hebben hun veerkracht te vaak moeten inzetten, die veer raakt uitgerekt omdat ze te veel ingezet geweest is. En zo ontstaan psychische problemen. Ik vond dit wel heel interessant omdat met inderdaad vaak psychische problemen ziet bij mensen die als kind misbruikt zijn, mishandeld zijn bv. Men kan wel zeggen dat deze mensen als kind een serieuze veerkracht nodig hadden, als er dan op volwassen leeftijd iets bij komt, raakt deze veer uitgerekt en gaat ze moeilijk nog veren en zo ontstaat dan een psychisch probleem dat men dan borderline, post traumatische stresstoornis, burn out of weet ik wat gaat noemen. Mensen met psychische problemen zijn vaak ook mensen die van nature meer hooi op hun vork nemen dan mensen zonder psychische problemen, dat was ook iets wat hij zei. En dan komen we weer bij het punt dat hun veer uitgerekt raak. Mensen zonder psychische problemen hebben hun veerkracht doorgaans gewoon minder moeten inzetten, was zijn conclusie.

 

Ik vond deze stellinginname zo interessant dat ik ze de moeite vond om te delen. Het is net het omgekeerde van wat de modale mens meestal denkt en daarom vond ik ze uiterst interessant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.