Het gevecht met de kilo’s

Ik ben het moe, echt waar, dat constante gevecht tegen de kilo’s. Ik heb PCOS, iets hormonaal, daardoor ben ik dikker dan iemand die het niet heeft, mijn schildklier werkt te traag en mijn cortisol staat geregeld te hoog. Drie hormonenfouten die overgewicht in de hand werken.

 

Eigenlijk heb ik al een liefde-haat-verhouding met eten sinds mijn pubertijd. Periodes van anorexia en boulimie wisselden zich af, toch wist niemand hiervan. Ik kon dit wel zeer goed verstoppen, aan tafel at ik altijd gewoon mee, maar als het kon at ik niet. At ik wel, braakte ik het gewoon weer uit. Zo is ook die boulimie ontstaan, denk ik. Door periodes van vasten kreeg ik vreetbuien, die ik uiteraard ook weer uitbraakte. Er waren zelfs periodes dat ik mijn vreetbuien bijna plande, omdat ik toch wist dat ik ze niet ging kunnen voorkomen. Nu was ik in mijn pubertijd niet dik, maar ook niet mager. Toen ik 18 was, was ik wel extreem mager, ik was toen opgenomen in de psychiatrie en moest zelfs een periode in een rolstoel zitten. Mijn hart was er blijkbaar nogal slecht aan toe. Ik viel flauw toen, ik kon niets meer van eten binnen houden. Vanaf er eten in mijn mond kwam, ging het er automatisch weer uit, ik moest zelfs geen moeite doen.

 

Nadat ik die anorexia en boulimie min of meer overwonnen had, kwam ik bij. Ik studeerde toen. Regelmatig had ik terug periodes van vasten en/of braken en/of vreetbuien. Ik vond mezelf ongelooflijk dik. Het was in die periode ook dat de diagnose viel van PCOS, die dokter vond dat ik een mooi gewicht had voor iemand met PCOS, want ik had nog geen overgewicht.

 

Na mijn studies ging ik samenwonen, ik kwam nu heel hard bij, tot 6kg op twee weken tijd. Er werd bloed genomen, mijn schildklier werkte te traag en mijn cortisol stond te hoog. Tot op heden weten ze nog steeds niet vanwaar dat komt, die te hoge cortisol. De laatste dokter vermoedde dat er verband bestond met die PCOS, maar kon er geen pasklaar antwoord op geven. Cortisol is ook het stresshormoon… misschien heb ik met periodes gewoon te veel stress, denk ik dan? Maar ik ben geen dokter natuurlijk. Eender hoe, ik was toen enorm bijgekomen. Ik begon een proteïnendiëet, ik viel af, trager dan de gemiddelde die een proteïnendiëet doet, maar ik viel af. Ik was intens gelukkig toen ik terug een BMI had van 22. Ik hield mijn gewicht een kort tijdje aan… door niet te eten of toch heel weinig.

 

Maar ik hield het niet vol, ik kwam terug enorm bij, viel geregeld terug een kg of 10 af door te vasten, maar die kwamen er telkens terug bij vanaf ik drie maaltijden per dag at. Ik deed terug een proteïnendieet, ik viel weer af, maar deze keer nog trager dan de eerste keer. Volgens mijn diëtiste had dat ook iets met die PCOS te maken. Ik bleef op gewicht het laatste half jaar met dat proteïnendieet. Ik viel niets meer af, ik stopte er mee en at weer hele dagen niets. ’ s Avonds at ik een kom soep met 4 kleine boterhammen en dat was het, meer at ik niet en ik bleef op gewicht. Tot Gui stierf, dan kon ik het vasten even niet meer volhouden. Ik kwam op een maand tijd 10 kg bij, daarna vastte ik weer. Ondertussen ging ik naar een psycholoog, ik moest eten van haar en ik begon weer te eten.  En ik eet echt gewone kost, geen pizza, friet of MC Donnals. (Misschien heel af en toe) Ik stopte ondertussen ook nog met roken en de kilo’s vlogen er aan en nu,… nu ben ik op het dikste dat ik ooit geweest ben…

 

Maar misschien heb ik er genoeg van, die eeuwige strijd tegen de kilo’s… Misschien wil ik gewoon 3 maaltijden per dag kunnen eten, misschien wil ik niet meer constant honger hebben om slank te zijn, misschien wil ik koolhydraten kunnen eten. Want ja, mensen met PCOS zouden maar 30% koolhydraten mogen eten, weet ik sinds een jaar. Misschien moet ik maar dik zijn, maar dan draai ik niet meer weg, heb ik te lage bloedsuikers meer, misschien wel ja…

3 gedachtes over “Het gevecht met de kilo’s

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.