De zwarte-pieten-kwestie: mijn mening

Soit, de Zwarte Pieten-kwestie, ik zal er mijn zeg ook eens over doen. Dat staat tegenwoordig hip in elk tijdsdeel van het jaar. Daarnaast speel ikzelf in december ook Zwarte Piet, ik vind dat ik met deze jobinvulling toch ook een zegje mag hebben.

Zwarte Piet ziet zwart van de schouw, zo is mij dat geleerd en zo wordt het de kinderen heden ten dagen ook nog steeds uitgelegd. Blijkbaar was daar in Nederland één of andere pipo dat daar niet content mee was en verkondigde: “zwarte Piet is racisme”. Het is op zich best erg dat zo iets, dat totaal niet racistisch bedoeld is, wel als racisme wordt beschouwd, daarin moeten we het toch allemaal eens zijn.

Volgens de legende kocht Sinterklaas Zwarte Piet als Moorse slaaf op de slavenmarkt van Turkije. Sinterklaas liet Zwarte Piet toen vrij en Zwarte Piet koos om voor Sinterklaas te blijven werken. Dat is ook wat ik altijd geleerd heb, een legende die eerder antiracistisch is, zou men kunnen zeggen, niet dan?

Nu is het feit dat Sinterklaas een baard draagt en dat Zwarte Piet zwart ziet is gewoon gemakkelijk, ze zijn dan immers nog moeilijk te herkennen als de meester van de school en de bakker van om de hoek. Dat was het eerste nuttige dat ik ooit heb horen zeggen in de hele zwarte Pieten-discussie.

Nu, aanvankelijk zat ik ook in het “voor Zwarte Pieten” kamp, maar eerder omdat ik zelf zo hard hou van Sinterklaas en alles wat er om heen hangt. En dan kwamen ze ineens af met gele pieten, blauwe pieten, zelfs regenboogpieten. Echt waar: dat vond ik ronduit belachelijk, Zwarte Piet moest zwart zijn, punt uit. Klinkt ook logisch, hij kruipt door de schouw. De schoorsteenveger in Marry Popins ziet ook zwart. Maar wel op een andere manier en daarom ben ik blij met wat ze nu willen doen: we geven zwarte Piet zwarte vegen, maar wel nog genoeg zodat we hem niet herkennen en hij hoofdzakelijk zwart ziet. De rode lippen en kroeshaar laten we weg. Ik vind zelfs dat hij er nu realistischer uitziet als man-die-door-de-schouw-kruipt. Wel, laat ons eerlijk zijn, daar moet toch iedereen content mee zijn, de zwarte-piet-moet-blijven-clan en de zwarte-piet-is-racistisch-clan. Niet dan?

Voilà, ik heb mijn zeg gedaan en meer wil ik er ook niet over kwijt!

sinterklaasenzwarte piet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.