Adios hotel

deurgoed

Als je mij vraagt wat het liedje van 2015 is, dan is dat een liedje dat op de laatste cd van Guido Belcanto stond. Het liedje heet Adios hotel en is een cover van Thelonious Monster en Tom Waits. En hoe mooi het origineel ik ook vind, ik vind de cover in dit geval beter.

De cover is dus in het Nederlands, uiteraard, maar vooral de stem van Stijn Meuris klinkt zo mooi. Nu heb ik het al heel lang voor de stem van Stijn Meuris, al van toen ik een meisje was in de lagere school. Noordkaap was dat toen, in mijn tienerjaren was ik grote fan van Monza en nu is het gewoon Meuris. Maar ik vind hem geweldig, heb hem al verschillende keren aan het werk gezien. Nu ben ik ook fan van Guido Belcanto, al is hun stijl iet wat verschillend. Hun stemmen bij elkaar vind ik grandioos, geweldig idee van die Guido… (of zou het iemand anders idee geweest, hoe dan ook: geweldig idee!) Ik ben verkocht, ik zet het vaak op dat liedje en dan vaak net alleen het refrein, ik vind de tekst ook zo pakkend.

Ik voel me er door aangesproken, misschien omdat ik altijd zo ben geweest voor dat zelf kiezen hoe mijn leven te leiden, omdat ik me door niemand wil laten leven,… Ik ben zo’n eigenwijs ding dat altijd haar zin doet, tot grote ergernis van mijn ouders, vooral vroeger. Nu zegt mijn moeder gewoon “och ja, gij doet toch altijd uw goesting!”

Die stem van Stijn Meuris is zo goed op dat liedje. En dat wilde ik toch even wereldkundig maken. Elke keer ik hem dat refrein hoor zingen raak ik bijna in trance, als ik me er echt op concentreer, wierookstokje aan, bad in en de cd-speler op repeat, elke keer opnieuw: ik zweer het u, ik zit dan in hogere sfeer. Ik werd er zo door gegrepen dat ik de tekst op mijn badkamerdeur schilderde. Ik dacht het eerst ordelijk te doen: mooie letters uitsnijden en die dan met spones vol verf op de deur, met lijntjes die ik er in potlood zou opgezet hebben. Maar op een avond, liet ik die controle helemaal los, nam mijn verf en borstel en schilderde het er gewoon op: schots en scheef, maar ik vind het net goed zo. Ja, voor mij is dat het liedje van 2015!

Laat je door niemand leven, mijn vriend,
Leg je niet neer bij een tweederangs bestaan.
Laat je door niemand bevelen, mijn vriend
Pak al je zorgen op eigen kracht aan
Laat niemand vertellen hoe je leven moet
Niet je vrienden, niet je kinderen en ook niet je vrouw
Als je wil weten waar de hemel begint,
Dan moet je het zelf gaan ontdekken, mijn vriend

Het origineel kon ik wel vinden op youtube, de cover spijtig genoeg niet:

17 gedachtes over “Adios hotel

  1. Wat een indrukwekkend nummer! Ik vind het juist wel wat hebben dat je het gewoon zo op je deur hebt geschilderd. Het hoeft niet altijd perfect! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.