Mijn pareltjes in de Nederlandstalige muziek

Er wordt soms nogal minachtend gedaan over Nederlandstalige muziek, maar ik vind dat er pareltjes tussen zitten…     die voor mij pareltjes zijn ten minste.

Het eerste Nederlandstalige liedje dat voor mij veel betekenis heeft is, is Amsterdam van Kris de Bruyne… Het is immers het liedje van mijn eerste ldvd. Toen ik 13 was, was ik hevig verliefd, mijn eerste grote verliefdheid zelfs. De jongen in kwestie heette Mario, zijn stiefvader vond werk in Nederland en ze verhuisden met het ganse gezin naar een wijk in de buurt van Amsterdam. Een hele zomer, dat liedje, een hele zomer lang, ik zag of hoorde niets anders toen.

Het tweede Nederlandstalige liedje dat voor mij van betekenis was, was Het feestje van Guido Belcanto, we schrijven een jaar later. Voor verdere uitleg verwijs ik graag naar een eerder geschreven blogbericht: La comédie humaine.

Het derde dat voor mij geschiedenis schreef is, is Van God los van Monza... Het kwam uit toen ik 16 was en beschreef waar ik toen ook mee worstelde. Vooral “je bent de slechtste van de klas…” bleef er uit nazinderen.

Ondertussen schrijven we 2002 en herkende ik me heel hard in Ik wou dat ik dom was van Guido Belcanto, het was mijn eerste opname in de psychiatrie. Volgens mijn vader had ik geen reden om daar te zitten, want ik had een goed stel hersenen, terwijl ze voor mij net de oorzaak waren waarom ik daar zat… (toen, nu weet ik dat het wel meer dan dat alleen was…). Ook Manu van dezelfde zanger spreekt me op dat moment heel hard aan, al is het vooral door dat éne zinnetje: doe niet dwaas… Oh ja, ik zat toe heel diep…

Nog een liedje dat me in die tijd beschrijft is Een tip van de sluier van Boudewijnd De Groot… Nog altijd eigenlijk, ook al denken mensen die me oppervlakkig kennen dat ik heel open ben, maar ook de lach op het gezicht…

Ondertussen leer ik ook de Pastorale van Ramses Shaffy en Liesbeth List kennen en word ik overweldigd door deze mooie muziek en woorden die de natuur zo mooi omschrijven.

Meneer de president van Boudewijn de Groot krijgt een serieuze betekenis wanneer Bush zijn troepen stuurt.

In 2006 krijg ik het enorm hard voor Sammy van Ramses Shaffy. Ik zit nu in mijn laatste opname in de psychiatrie en plots zingt een mede-patiënte voor mij: Kijk omhoog Elsie! Het gaf me toen de nodige kracht om voor mezelf te gaan vechten ipv tegen mezelf te vechten.

Nadien volg ik een cursus “omgaan met stress” en daar leer ik In mijn hoofd van Raymond van het Groenewoud kennen, een liedje dat perfect omschrijft hoe ik het dagdeglijkse bestaan ervaar.

Verdronken vlinder van Boudewijn de Groot was altijd al een liedje waar ik het voor had, maar dat ik nooit overtuigd kon zingen. Pas in 2009 had ik het gevoel dat ik dit volmondig kon meezingen.

Als kind zong ik al vol overtuiging Laat ons een bloem van Louis Neefs, maar dit komt weer harder opzetten als ik mezelf bekijk, helemaal tweedehands, enfin, ik niet, wel mijn kleren, mijn meubels, etc…

En nu, nu ben ik enorm ontroerd door Toveren van Herman Van Veen, dit omdat Elke, de dochter van Gui, dit laatst voor me zong toen ze er zelf piano bij speelde… Dan zie ik immers dat Gui verder leeft in dat kind. Deze periode voel ik me ook aangesproken door Adios hotel van Guido Belcanto, een cover, maar wel heel mooi…

Andere pareltjes in de Nederlandstalige muziek zijn:
* Tim (Wim De Craene)
* De vogel (Tim Visterin)
* Blanche en zijn peird ( Willem Vermandere)
* Astronaut (Spinvis)
* Ben ik te min (Armand)
en ik kan nog wel even verder gaan….

2 gedachtes over “Mijn pareltjes in de Nederlandstalige muziek

  1. Een klassieke, maar zeer goeie smaak. Helaas heeft onze generatie die nummers te dikwijls gehoord…. Je kan ook liedjes stuk spelen. Maar voor de jongere generatie is het altijd een ontdekking en zo blijven ze (eeuwig) leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.