Ik ben best gelukkig

 

Eigenlijk ben ik best gelukkig. Ook al ervaar ik miserie in mijn leven, ik ben best gelukkig. Trouwens, de ervaring heeft me geleerd dat ieder mens zijn part in het leven krijgt. Gelovigen zeggen dan dat dat is omdat God u op de proef stelt en je zo een goede plaats in de hemel krijgt. Ik veronderstel dat gelovigen daar wel troost in vinden.

 

Momenteel zit ik weer in zo’n periode dat ik denk dat ik even genoeg miserie heb gehad, maar toch ben ik best gelukkig, ja. Het zijn ook niet de grote dingen die u gelukkig maken. Het zijn echt de kleine dingen. Als ik zie waar ik gelukkig van wordt, dat zijn echt de kleine dingen zoals kunnen slapen in proper gewassen lakens. Nee, dat is geen groots iets, maar gewoon genieten van de kleine dingen.

 

Dus ik was eens gaan denken: wat maakt mij gelukkig? En ik heb best wel wat dingen gevonden die mij gelukkig maken.

 

Ik kan bijvoorbeeld een intense warmte voelen als een volstrekt onbekend iemand me goeiedag zegt op straat. Ik word gelukkig als het 5-jarig zoontje van een vriendin“Els, Els!!!” roept als hij me ziet. Ik geniet ervan als ik een boterham met zelfgemaakte confituur van de mama kan eten. Ik ben blij als iemand me vraagt hoe het echt me gaat. Ik vind het ook zalig dat, als ik thuis kom, mijn kat me komt begroeten. Ik kan genieten van een goed boek of een goede film. Ik voel me goed als mijn huis gekuist is, ik hou van een warm doucheke. Ik hou van de zon, maar laat mijn dag niet vergallen als het eens regent. Ik ben blij als een vriend met zijn hond gaat wandelen en vraagt of ik zin heb om mee te gaan. Ik ben heel blij met een tekening van een kind, ik ben daar zelfs meer content mee dan met de duurste cadeau. Ik ben blij als mensen met mijn verjaardag een kaartje sturen. Ik ben nu ook heel blij omdat blijkt dat er een optreden van Guido Belcanto is op mijn komende verjaardag, dat niet ver van de deur is. Ik voel me goed omdat ik mijn nicht stofzuigerzakken heb kunnen geven die ik niet meer gebruik omdat ik een andere stofzuiger gekocht heb. Ik ben heel blij als iemand me vraagt “Eet ge een boterhammeke mee?”. Ik ga ook heel graag wandelen in het bos. Ik ben blij dat ik in België woon, het is hier goed om te wonen. Ik kan genieten van een gezellig drukte, maar even goed van stilte. En zo kan ik waarschijnlijk nog een tijdje doorgaan…

Er zijn mensen die nooit gelukkig zijn en het ook nooit zullen worden, omdat ze het zoeken in grootse dingen. Tegen hen kan ik zeggen: probeer te genieten van de kleine dingen, je zal zien dat het je gelukkig maakt. Ik verwacht ook geen grootse dingen van het leven, vroeger wel, maar ik heb bijgeleerd. Ik heb ook geleerd dat mensen u zwaar kunnen teleurstellen en dat het verkeerd is om uw geluk te zoeken bij andere mensen. Andere mensen kunnen u gelukkig maken, maar ook heel ongelukkig. Uw geluk maak je zelf, door te genieten van de kleine dingen des leven. Ik heb door de jaren ook geleerd anders om te gaan met die miserie. Het zijn niet de gebeurtenissen die u ongelukkig maken, wel hoe je ermee om gaat. Ik zit zelf momenteel in zo’n periode: iemand die me wel heel dierbaar is, ligt in coma. En ofwel wordt hij wakker (met de nodige gevolgen), ofwel gaat hij dood. En natuurlijk ben ik daar mee bezig en voel ik stress, gespannenheid, verdriet, onzekerheid, bezorgdheid, kwaadheid en nog een hele resem aan gevoelens die ik niet altijd even goed kan plaatsen. Maar ook hier: gevoelens mogen er zijn, het is pas als je ze toelaat dat je ermee kan leven. Dat bedoel ik voor een stuk met ermee omgaan. Vroeger kon ik dat niet en werd ik er zelfs depressief van. .Ik krijg soms complimenten van mensen, omdat ik een uit een zware en lange depressie gekropen ben en het nu toch heel goed doe. Het is misschien net door die depressie dat ik anders naar het leven ben beginnen te kijken, ik zou het zelf niet weten. Soms krijg ik de vraag hoe ik dat toch allemaal doe: zo omgaan met slechte gebeurtenissen in mijn leven. Eigenlijk weet ik dat zelf niet goed, maar ik denk vooral dat het zit in het aanvaarden: aanvaarden dat er miserie is, aanvaarden dat het leven niet op wieltjes loopt en aanvaarden dat ik zelf en anderen niet perfect zijn.

 

 

En ja, ik ben best gelukkig en probeer te genieten van elke dag die me gegund is. De ene dag gaat dat beter dan de andere, maar zelfs al heb ik een mindere dag, dan aanvaard ik dat gewoon en kan ik nog steeds genieten van een boterham met zelfgemaakte confituur van de mama.

 

Ja, ik ben best gelukkig…

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.