Bismillah

 

Ik heb wel wat moslima’s onder mijn vriendinnen. En ik leer dus elke dag bij over de islam. Op zich vind ik dat allemaal wel interessant, ik heb altijd interesse gehad in de verschillende godsdiensten. Waarom weet ik eigenlijk niet, want het is niet zo dat ik zelf gelovig ben, maar om de één of andere reden vind ik godsdiensten fascinerend. Zelf ben ik wel gedoopt en heb ik mijn plechtige communie gedaan, maar ik geloof niet. Ik kan mij echt niet indenken dat er hierboven ergens een pipo zit die alles voor ons beslist. Mijn toekomstige kinderen ga ik overigens niet laten dopen, ik zou niet weten waarom… Ik geloof zelf niet, het zou wel heel hypocriet zijn, niet waar? Toch zijn er veel mensen die hun kinderen laten dopen omdat het nu eenmaal de traditie is. Wel, af en toe moet je breken met een traditie.

 

 

Nu even terug naar de islam, ik heb bij sommige dingen toch serieus mijn bedenkingen. Wat ik echt verkeerd vind, is dat elke moslim Arabisch moet kunnen. Ik heb zo iets van: “een godsdienst moet in elke taal beleefd kunnen worden, anders is het niet universeel.” Maar moslims moeten Arabisch kennen omdat het door middel van die taal is dat Allah zijn boodschap aan de profeet Mohamed heeft doorgegeven. Elke moslim moet dus de Koran in het Arabisch kunnen lezen. Ook hun gebeden zijn allemaal in het Arabisch. Er bestaan vertalingen van de Koran etc, maar omdat dat niet de exacte woorden van Allah zijn, is het dus af te raden om op die vertalingen verder te gaan. Ik wil maar zeggen: naar mijn weten zei Jezus ook de woorden van God in het Hebreeuws, maar ik heb nog nooit gehoord dat een christen daarvoor Hebreeuws moet leren. Nu goed, een vriendin van me heeft zich onlangs bekeerd tot de islam en zij studeert braaf het Arabisch.

 

 

Overigens, mijn moslim-vriendinnen kunnen het dus niet begrijpen dat ik niet gelovig ben. Ze kunnen wel begrijpen dat je een andere godsdienst hebt, maar helemaal niet geloven, dat is gewoon raar in hun ogen. Ik ben nu eenmaal een wetenschap-gelover. Voor moslims stammen wij dus ook helemaal niet af van de apen, maar heeft Allah ons echt geschapen als Adam en Eva. En dingen als regenbogen, de zon en de sterren… dat kan toch niet anders dan dat God dat geschapen heeft? Nu heb ik geen flauw idee hoe de zon ontstaan is, maar volgens mij is daar een puur wetenschappelijke verklaring voor. Trouwens, ik zit soms met een probleem, want het zoontje van een moslim-vriendin is enorm gefascineerd door dinosaurussen. Iedereen weet dat de dinosaurussen leefden voor er hier ook maar één mens rondliep. Maar daar klopt dus iets niet, want Allah schiep eerst de mens. Die kleine zegt dan ook dat de mensen en de dinosaurussen samen leefden. Wie ben ik dan om een godsdienst te gaan ontkrachten en te zeggen dat de dinosaurussen zoveel jaren voor de mens er was, zijn uitgestorven? Ik moet soms echt letten op mijn woorden bij hen. Nu, in het katholieke geloof schiep God inderdaad ook eerst Adam en Eva, maar ik heb tijdens godsdienst op school wel geleerd dat dit niet helemaal klopt, echt bij godsdienst, hè! Maar o wee als je dat tegen een moslim durft zeggen.

 

 

En dan het hekele punt van de hoofddoek, waar soms zo veel over te doen is. Voor mij mag trouwens iedereen een hoofddoek dragen en ik heb er ook geen probleem mee dat een ambtenaar van de burgerlijke stand of zo met een hoofddoek voor mijn neus zit. Ik begrijp eigenlijk niet waarom sommigen zich daar zo druk in maken. Als iemand een hoofddoek wil dragen, laat die dan toch gewoon, wat is nu het probleem? Nu wist ik al vrij lang dat de hoofddoek dragen iets te maken had met het beperken van de verleiding van de vrouw naar de man toe. Moslima’s zijn trouwens ook helemaal niet verplicht tot het dragen van een hoofddoek. Een vriendin van me heeft het nooit gedragen tot zij getrouwd was met haar man, want vanaf toen mocht ze enkel haar man verleiden. En waarin zit hem nu juist die verleiding? Het haar! Voor moslims verleiden vrouwen mannen die hun haar gewoon zichtbaar laten. En ja, ik vind van mezelf dat ik heel mooi, lang haar heb en ja, ik merk wel vaak dat ik opval bij moslim-mannen. Volgens mijn moslim-vriendinnen ben ik met mijn haar dan ook een hele mooie vrouw en de droom van elke man. Ik weet dat ik mooi haar heb en ik weet ook dat vele mensen er jaloers op zijn. Maar juist omdat ik het zelf zo mooi vind, zou ik nooit een hoofddoek willen dragen. Mijn haar is mijn trots! Laat iedereen daar maar naar kijken, het is het mooiste wat aan mijn lichaam zit. Ik ben er terecht trots op, maar ik heb niet het gevoel dat ik daarmee mannen verleid.

 

 

Verder weet iedereen wel dat moslims geen varkensvlees mogen eten. Ik heb mij altijd afgevraagd waarom, maar over het laatst heb ik het gewoon eens gevraagd en dat is dus gewoon omdat wetenschappelijk onderzoek bewezen heeft dat varkensvlees niet gezond is. Zo simpel kan het zijn! Hier volgen zij dan wel de wetenschappers, nu ja… Al het andere vlees mogen zij wel eten. Vegetariërs begrijpen zij overigens ook niet, want voor moslims heeft Allah de dieren geschapen zodat wij ervan zouden kunnen eten. Waarom Allah dan ook het varken geschapen heeft, is mij een raadsel. Dat ga ik ook eens vragen, denk ik.

 

 

Er zijn nog wel dingen waarbij ik mijn bedenkingen heb, maar die zijn hetzelfde als bij katholieke geloof. Vrienden van me leven in “haram”, wat wil zeggen dat ze onrein leven. Het is een koppel, maar ze doen niets qua seksuele handelingen. Maar ze leven wel samen, liggen in het zelfde bed en knuffelen elkaar, dus leven ze “haram”. Vandaar dat ze er nu ook werk van maken om te trouwen, niet voor de wet, maar echt voor Allah. Blijkbaar gaat de Iman dan ook zeggen dat ze aan boetedoening moeten doen omdat ze dus niet rein leven nu. Dat wil dan zeggen dat ze, ook al zijn ze dan getrouwd, de eerste maanden nog niets mogen doen. Maar ja, op zich is dat niet typisch aan de islam, hè. Volgens het katholieke geloof mag ik ook geen seksuele betrekkingen hebben voor ik getrouwd ben, dus op zich is dat wel hetzelfde en zo zijn er nog wel gelijkenissen.

 

 

Al bij al heb ik wel wat bedenkingen bij de islam, maar toch vind ik de islam een mooie godsdienst. Ik weet niet of het met hun godsdienst te maken heeft of eerder met de Marokkaanse cultuur of zo, maar moslims zijn heel open. Je voelt je bij hen meteen welkom, zij zetten hun deuren voor iedereen open en ik heb er geweldige vriendinnen tussen zitten! Ze zijn veel minder individualistisch dan de doorsnee Belg (ook al zijn de meeste moslims hier intussen ook van de Belgische nationaliteit).

PS: Bismillah wil zeggen “in de naam van Allah” en wordt bijvoorbeeld elke keer voor eten gezegd.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.