living alone has real advantages

Laatst zette ik op facebook “living alone has real advantages, but sometimes it’s pretty lonely.” en zo is het maar net. Ik woon nu meer dan 2 jaar alleen, vanaf de moment dat mijn ex er uit trok. Daarvoor heb ik in mijn eerste appartement ook 3 maanden alleen gewoond voor mijn ex erbij kwam. Maar aangezien mijn ex toen de helft van de dagen gewoon bij mij zat, noem ik dat niet echt alleen wonen. Het was alleen wonen met twee! En op de dagen dat mijn ex niet bij mij was, kwam mijn beste vriendin regelmatig langs, dus ik zat er ten hoogste 24 uur echt alleen. Ik dacht altijd dat ik niet gemaakt was om alleen te wonen, ik heb nood aan menselijk contact. Nog steeds, maar nu woon ik echt graag alleen. Mijn appartementje is mijn veilige cocon geworden, die ik deel met mijn 2 katten. Want ja, bij gemis aan menselijk contact, neem ik dan maar een kat en nog één en als het aan mij lag, zou ik elk poesje dat een nieuwe thuis zoekt, hier willen opvangen. Misschien word ik wel zo’n oud typisch vrouwtje zonder kinderen maar met een 20-tal katten rond mij. Al hoop ik toch dat ik ooit de man van mijn leven tegenkom waar ik kindjes mee kan maken. Maar dat valt nog af te wachten natuurlijk.

Ik woon nu dus meer dan 2 jaar alleen, voordien heb ik 4 jaar samen gewoond met mijn ex. En juist die stap van met 2 naar alleen was enorm. In het begin kon ik niet (alleen) thuis zijn, als ik bij vrienden of familie zat, dacht ik al “bah, sebiet weer alleen thuiskomen in een donker, leeg appartement.” Al een geluk dat onze oude, lieve, trouwe kat bij mij gebleven was, zij zorgde toch voor enige warmte als ik zo thuiskwam. Maar hoe lief die poes wel was, ik voelde me thuis toch behoorlijk eenzaam.

Gaandeweg leerde ik wel leven met het alleen wonen en begon ik er ook de voordelen van in te zien. Hét grote voordeel is natuurlijk dat je met niemand rekening moet houden en dat je echt kan doen wat je zelf wil. Nu heb ik altijd al redelijk graag alleen gezeten, als tiener zat ik meer alleen op mijn kamer met mijn muziek op dan dat ik voor de tv ging zitten bij mijn ouders en zus. Ik beluister trouwens nog altijd liever muziek dan tv te kijken. En ook toen ik ging samenwonen, had ik mijn tijd alleen nodig. Aangezien ik en mijn ex allebei onregelmatige uren hadden op het werk, gebeurde het dan ook zeer vaak dat ik alleen thuis zat. Ik kon dan intens genieten van die tijd, waarom weet ik niet. Of misschien toch, ik ben een denker, ik denk veel en graag na. En als je alleen bent, kan je je gedachten de vrije loop laten gaan. Je wordt niet gestoord in het denkproces, ook schrijf ik graag, maar weer lukt dit doorgaans alleen goed als ik alleen ben. Ik ben 4 jaar geleden ook begonnen met gitaarles en oefenen op die gitaar is ook al zo iets dat mij enkel lukt als ik alleen ben. Je kan dus zeggen dat ik voor vele redenen beter alleen woon.

En ja, ik woon nu echt graag alleen, zo graag dat ik me zelfs afvraag of ik ooit nog wel wil samenwonen. Ik heb een bevriend koppel die medelijden met mij hebben omdat ik alleen woon en zij hebben mij al vaak gezegd dat ik bij hen mag komen wonen. Dat zou financieel beter zijn (helemaal akkoord) en ik zou niet alleen zitten. Het is moeilijk om aan mensen duidelijk te maken dat je nog liever elke maand moet opletten wat je met je geld doet dan dat je zou gaan samenhokken. Want ja met iemand samen wonen tegenover alleen wonen, dat is een serieus financieel verschil. Ik heb echt moeten leren zuinig te zijn, nu ben ik altijd al een redelijk zuinig persoon geweest, maar als je dus alleen woont, moet je er rekening mee houden dat je niet elke dag vlees of vis kan eten en dat choco en confituur dagelijks eten wordt! Je moet ook keuzes maken. Zo heb ik eens besloten een cd te kopen, dat ik dan een week geen eten had, was het gevolg. Ja, ik kan voor 20 euro een hele week eten, maar echt gezond eten is dat niet. Dat wat ze zeggen: goedkoop eten is ongezond en duur eten is gezond, klopt voor een groot stuk wel. Ik spreek uit ervaring, als je weet dat je in de Aldi een lasagne kan kopen voor een euro ongeveer, daar kan je echt geen volwaardige maaltijd voor maken, dus eet je maar veel lasagne. En mijn patatten kreeg ik gratis (leve het komen uit een boerenfamilie), dus bestond mijn avondeten vaak ook gewoon uit gekookte patatten met mayonaise. Eerste vaststelling toen ik alleen woonde: ik kom bij! Geen wonder natuurlijk. Het is ook zo dat je tegen niemand vertelt dat je eigenlijk amper geld hebt om de laatste week van de maand nog te kunnen eten. Het is gebeurd dat ik nog net een brood kon kopen en dan was mijn geld op. En dan nog een brood van gisteren, dat maar 1 euro kost ipv 2 euro. Ik had al een geluk ook een vriendin die recht had op een voedselpakket en als die geweest waren, mocht ik altijd een deel van haar gaan halen. Dat wat zij toch niet at of lustte. Ik mag al een geluk bijna alles, maar ik heb dus ook melk op tafel gezet waar EU-hulp opstaat. Niet dat ik mij daar veel van aan trok. Nu goed, financieel is het een serieuze kater om van met 2 naar alleen te gaan. Ik koop nu opvallend minder boeken en cd’s. Ik vind eten nu net iets belangrijker en liefst nog gezond eten tegenwoordig ook. Nu zorg ik er gewoon voor dat ik elke dag een maaltijd heb met vlees/vis/vleesvervanger en véél groenten en het lukt me nog ook. Als vleesvervanger gebruik je dan wel geregeld eieren, want dat is spotgoedkoop!

Nu, buiten de financiële kant, zijn er nog nadelen aan alleen wonen. Ik geef het toe, af en toe heb je eens een klankbord nodig en ik ben dan ook niet iemand die meteen iemand gaat bellen, want ik heb al snel het gevoel dat ik de mensen lastig val. Ik kan dan op zo’n moment wel intens gelukkig zijn als iemand mij dan toevallig belt. Dus, als je alleen woont en je hebt een klankbord nodig is, facebook een ongelooflijke uitvinding. Ze mogen die Mark Zuckerberg van mij een standbeeld geven, want er is altijd wel iemand online op facebook waar je mee kan praten als je het nodig hebt. Al is praten nu ook een overdreven woord, het is chatten. Niet hetzelfde als echt contact met iemand, maar een goede vervanging voor mensen die alleen wonen. Het valt mij trouwens, onder mijn facebook-vrienden, ook op dat het juist de mensen zijn die alleen wonen regelmatig terug te vinden zijn op facebook. Ik ben dus zeker niet de enige dat die Mark Zuckerberg daar dankbaar voor is.

Maar echt, buiten deze 2 nadelen, zie ik enkel nog voordelen aan het alleen wonen. Ik doe verdikke echt waar ik zin in heb, hoeveel mensen kunnen dat zeggen? En ik heb wel mijn eigen gewoontes en pleziertjes die andere mensen maar ‘raar’ vinden, maar nu ik alleen woon, heeft niemand daar last van, maar echt helemaal niemand. Door het alleen wonen, ben ik een echt vrij mens, zo voelt het voor mij toch aan. Ik zou het iedereen kunnen aanraden: ga en woon alleen!

Nu ben ik altijd een beetje een eenzaat geweest, dus waarschijnlijk daarom dat ik zo graag alleen woon. Ik voel mij niet goed in grote groepen, nooit geweest, heb ook nooit echt zo in een ‘vriendengroep’ gezeten. Ik heb nooit gebrek gehad aan vrienden, dat nu ook weer niet, maar ik heb liever één vriend(in) waar ik mee afspreek dan dat ik in groep afspreek. Ik vraag me af of er een verband is met het graag alleen zitten. Ik zou het zelf niet weten.

Mensen die me echt goed kennen, zeggen me trouwens ook dat ik veel gelukkiger en rustiger overkom nu ik alleen woon. En ja, ik heb de rust gevonden waar ik al zo lang naar op zoek was Mijn appartementje is mijn veilige cocon waarin ik mij beschermd voel tegen de grote, vieze buitenwereld en dat gevoel had ik niet toen ik nog samenwoonde, ook al is het juist hetzelfde appartementje.

Ik kan zelfs zo’n eenzaat zijn, en nu ga ik als super-asociaal overkomen, dat ik er intens van kan genieten als ik een dag nergens moet zijn of er niemand naar mij komt, dat zijn de dagen dat ik helemaal tot rust kan komen. Begrijp me niet verkeerd, ik heb ook behoefte aan sociaal contact, zoals iedere mens, denk ik. En als ik nu echt zo’n 4 dagen achter elkaar zou hebben, word ik ook zot, denk ik. Ik ben dus nog altijd normaal in mijn ogen.

En nu ga ik stilletjes aan stoppen, zo meteen komt één van mijn beste vrienden. Geen avondje alleen dus, maar ik kijk wel uit naar een zeer leuke avond, deze keer mét iemand anders. Morgen weer een avondje alleen, ik weet het niet, maar het heeft zo allebei zijn charmes…

Een gedachte over “living alone has real advantages

  1. ja binnenkort woonn ik ook alleen eenns benieuwd of. me it gt llukkn nna zolng samenzijnn.al van mij geboorte altijd iemand die er was….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.